Ενέργεια

Σ.Αραβία: Προς αύξηση τιμών πετρελαίου για την Ασία τον Ιούνιο

Σ.Αραβία: Προς αύξηση τιμών πετρελαίου για την Ασία τον Ιούνιο

 Το Arab Light ενδέχεται να αυξηθεί κατά 70-90 σεντ/βαρέλι σε υψηλό 5 μηνών σύμφωνα με έρευνα του Reuters

 

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές για τις περισσότερες από τις ποιότητες αργού που πουλά στην Ασία τον Ιούνιο μετά την ενίσχυση των δεικτών αναφοράς στη Μέση Ανατολή αυτόν τον μήνα, δήλωσαν εμπορικές πηγές στο Reuters τη Δευτέρα.

Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του εμβληματικού αργού Arab Light ενδέχεται να αυξηθεί κατά 70 έως 90 σεντς και να πλησιάσει τα 3 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με τον μέσο όρο των τιμών του Ντουμπάι και του Ομάν, ανέφεραν επτά πηγές διύλισης σε έρευνα του Reuters το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Οι αυξήσεις των τιμών θα ακολουθήσουν μια ευρύτερη οπισθοδρόμηση για τον πρώτο και τον τρίτο μήνα για την Platts Dubai και την DME Oman στα 83 σεντς και 96 σεντς, αντίστοιχα, μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έναντι του μέσου όρου του περασμένου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Οι άμεσες τιμές είναι υψηλότερες από εκείνες τους επόμενους μήνες, υποδηλώνοντας περιορισμένη προσφορά.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι τα OSP του Ιουνίου για Arab Medium και Arab Heavy θα αυξηθούν στο ίδιο επίπεδο με το Arab Light, υποστηριζόμενα από τη στενή προσφορά εν μέσω περικοπών του ΟΠΕΚ+ και των ισχυρών περιθωρίων μαζούτ.

Η Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) ξεκίνησε την επεξεργασία του αργού Upper Zakum στο ανανεωμένο διυλιστήριο Ruwais, μειώνοντας τις εξαγωγές μεσαίου ξινού βαθμού.
Ωστόσο, η Pemex του Μεξικού αναστρέφει τις περικοπές των εξαγωγών αργού κατά τουλάχιστον 330.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο, εν μέσω χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτηση πετρελαίου από τα εγχώρια διυλιστήρια της, η οποία μείωσε εν μέρει τη στενή προσφορά.

Η αλλαγή στην πρώτη ύλη του διυλιστηρίου της ADNOC οδήγησε σε ρεκόρ εξαγωγών αργού Murban τον Απρίλιο 1,65 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, γεγονός που μείωσε τις τιμές του αργού.
Ο εξορυκτικός κολοσσός BHP πρότεινε την εξαγορά της Anglo American σχεδόν 39 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη... προσφέροντας μια συμφωνία που θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο χαλκού στον κόσμο.
Η ισχυρή προσφορά ελαφρού αργού και τα ασθενή περιθώρια νάφθας αναμένεται να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών για το Arab Extra Light στα 30-50 σεντς τον Ιούνιο, καθυστερώντας τα κέρδη σε σχέση με άλλες σαουδαραβικές ποιότητες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Τα OSP αργού της Σαουδικής Αραβίας συνήθως κυκλοφορούν γύρω στην πέμπτη κάθε μήνα, καθορίζοντας την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ και επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία.

Ο κρατικός παραγωγός Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών και αφού υπολογίσει τη μεταβολή της αξίας του πετρελαίου της τον προηγούμενο μήνα, με βάση τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων.

Οι αναμενόμενες τιμές της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούνιο (σε $/βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι):

Capture_29.JPG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης