Aπό το σκληρό τεστ της αγοράς περνούν οι αξίες των δύο εταιριών
(upd) Στο επίπεδο των 4,61 ευρώ έκλεισε το άθροισμα των δύο μετοχών, καθώς η ΔΕΗ διαπραγματεύθηκε στα 2,26 ευρώ (-40,99%) και ο ΑΔΜΗΕ στα 2,35 ευρώ (+10,85%).
Αρα ο μέτοχος της ΔΕΗ κέρδισε 20% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος 3,83 ευρώ στις 15/6/2017.
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στην πρεμιέρα του στο χρηματιστηριακό ταμπλό κατέγραψε άνοδο 10,85 % στα 2,35 ευρώ με όγκο συναλλαγών 2.988.000 μετοχές και κεφαλαιοποίηση 545 εκατομμύρια ευρώ.
Η μετοχή της ΔΕΗ μετά την επαναφορά της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου σημείωσε πτώση 40,99% στα 2,26 ευρώ σε σχέση με τα 3,83 ευρώ που ήταν πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της την περασμένη Πέμπτη (15/6).
Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 2.590.000 τεμάχια.
Η ΔΕΗ έγραψε και 1.75 χαμηλό, 2.37 υψηλό, ενώ ο ΑΔΜΗΕ 2.26 χαμηλό και υψηλό 2.41 νωρίτερα.
Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 524 εκατ. ευρώ και του ΑΔΜΗΕ στα 1,068 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα το worldenergynews.gr ανέλυε:
Παιχνίδι για μεγάλα παιδιά την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στο Χρηματιστήριο με την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ.
Και αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι η μετοχή θα υποστεί μια διορθωτική πίεση καθώς θα επανέλθει στο ταμπλό με τον ΑΔΜΗΕ αποσχισθέν και την μετοχή να έχει απωλέσει σε ονομαστική αξία τα 2.12 ευρώ που αντιστοιχούν στη νέα μετοχή του ΑΔΜΗΕ, την οποία και θα λάβουν δωρέαν οι μέτοχοι της ΔΕΗ.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το άθροισμα της νέας μετοχής της ΔΕΗ και αυτής του ΑΔΜΗΕ θα είναι μεγαλύτερο τελικά από τα 3.83 ευρώ, που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης και αν τελικά η ΔΕΗ θα ξαναβρεί το ανοδικό μομέντουμ σαν μετοχή, που διακόπηκε από την αναστολή διαπραγμάτευσης ενόψει της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ αλλά και από την καταστροφή του Αμυνταίου.
Oι ομολογίες της ΔΕΗ πάντως διαπραγματεύονται χαμηλότερα από το 90, που το είχαν ξεπεράσει σε επίπεδο 87,50 - 88,50 καταγράφοντας αρνητικά προς το παρόν τουλάχιστον την σχετική εξέλιξη/
Το κυριότερο που προκύπτει έχει να κάνει με το ποιες μονάδες της ΔΕΗ αναγκάζεται η δίοικηση να βάλει στην λίστα του market test ενόψει Ιουλίου.
Αν θα βάλει δηλαδή και μονάδες που ήθελε να κρατήσει, όπως ο Αγ. Δημήτριος 5 342 MW λήξης 2040, οι δύο μονάδες της Μεγαλούπολης 255 MW και 256 MW λήξης 2025 και η Μελίτη 1, το βαρύ πυροβολικό 330 MW λήξης 2040.
Τι ενδιαφέρει τους μετόχους; Να πάρει ρευστά η ΔΕΗ από τις πωλήσεις μονάδων αλλά να μην χάσει βασικά assets.
Με την εξέλιξη του Αμυνταίου, όπου όπως όλα δείχνουν δύο προς πώληση μονάδες μένουν απέξω από την λίστα και θα πρέπει να μπουν άλλες.
Από την άλλη πλευρά, οι όποιες μονάδες πωληθούν θα φέρουν στην ΔΕΗ νέα κεφάλαια, η οποία παράλληλα θα διατηρήσει και τις μονάδες φυσικού αερίου και τις υδροηλεκτρικές.
Αν η ΔΕΗ στην συνεδρίαση της 19/6 χάσει από την μετοχή όλο το αναλογούν ποσό των 2.12 ευρώ, που απορροφά την μείωση της ονομαστικής αξίας θα φτάσει να έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 408 εκατ που είναι ανορθολογικό καθώς ήδη λαμβάνει 615 εκατ από την μεταβίβαση του 49% του ΑΔΜΗΕ στα ταμεία της και στην συνέχεια θα λάβει και από την πώληση μονάδων.
Eξάλλου το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης με τα νέα δεδομένα ανέρχεται στα 575,36 εκατ ευρώ.
Συνεπώς η ΔΕΗ δεν θα χάσει τελικά όλο αυτό το νούμερο και αν αυτό γίνει θα έχει περιορισμένη διάρκεια σύμφωνα με τους αναλυτές.
Παράλληλα εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ θα χάσει 1,5-1.6 δισ με την απώλεια του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί και το δίκτυο έχει θεωρητική βάση αν συγκριθεί με τις αντίστοιχες αξίες των λοιπών assets της ΔΕΗ.
Η τρέχουσα αξία της ΔΕΗ έχει αποπληθωριστεί από όλα αυτά εξαιτίας της κακής οικονομικής της θέσης.
Στον χώρο των funds υπάρχουν δύο στρατηγικές:
Η μία θα υπερασπιστεί τις θέσεις της απορροφώντας προσφορά από το κόψιμο της ονομαστικής αξίας και στηρίζοντας.
Η άλλη θα επιδιώξει να βρει την μετοχή στα επίπεδα απώλειας του συνόλου των 2.12 για να αγοράσει σε μεγάλο discount εκμεταλλευόμενο την ευκαιρία.
Αν για την ΔΕΗ τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα για τον ΑΔΜΗΕ το μεγάλο τεστ της αγοράς θα φανεί στην συνεδρίαση της 19/6.
Και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει η εκτίμηση της Deloitte που του δίνει μια αποτίμηση 1,093 δις ευρώ – 1,271 δις ευρώ με κεντρική 1,182 δις αλλά η αγορά θα κρίνει τα ρίσκα και τις προοπτικές.
Την ίδια ώρα το μετοχικό κεφάλαιο για το 100% με βάση την ονομαστική του αξία είναι στα 964,4 εκατ ευρώ.
Μοναδική ένδειξη για την αγορά είναι τα 320 εκατ που έχει δώσει η State Grid of China για το 24%.
Ο ΑΔΜΗΕ το 2016 παρουσίασε κέρδη σε επίπεδο EBITDA 152 εκατ αλλά οριακές ζημίες σε τελικό αποτέλεσμα λόγω φορολογικών υποαχρεώσεων.
Το βασικό του ρίσκο είναι η εκκαθάριση καθώς είναι ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα οι χρηματιστηριακές θα πρέπει να έχουν το ισόποσο των κεφαλαίων προς εγγύηση για την εκτέλεση των εντολών στην συγκεκριμένη μετοχή, στοιχείο που καθιστά λιγότερο ευέλικτο το σύστημα για τις μικρότερες εταιρίες.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο μπορεί να χάσει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, η οποία και θα επηρεάσει το συνολικό άθροισμα των μετόχων της ΔΕΗ.
Σε αντίθετη περίπτωση οι μέτοχοι της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να ανησυχούν.
Δεν αποκλείεται όμως να δούμε και απεμπλοκή μετόχων της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ που έχει μια αποτίμηση κοντά στην αξία του και συγκέντρωση της επενδυτικής στρατηγικής στην υποτιμένη μετοχή της ΔΕΗ αν κρίνουν ότι παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες.
Σε κάθε περίπτωση αναλυτές εκτιμούν ότι μακρορπόθεσμα το άθροισμα των δύο μετοχών θα είναι υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στρατηγικά ο ΑΔΜΗΕ έχει την σημασία ότι το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους 870 εκατ ευρώ είναι κλειδί για την ανάπυξη των διασυνδέσεων νησιών και ηπειρωτικής χώρας.
Σειρά κινδύνων που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ για τους μελλοντικούς μετόχους της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που εισάγεται στο Χρηματιστήριο περιλαμβάνει το ενημερωτικό της εταιρίας,
Οι δέκα βασικότεροι είναι:
1.Το αυστηρό και περίπλοκο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ και τις αυξημένες εποπτικές υποχρεώσεις.
2. Τον καθορισμό της δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης που καθορίζεται από τη ΡΑΕ, καθώς αυτή επηρεάζει τόσο τις επενδύσεις που καλείται να πραγματοποιήσει, όσο και τα μελλοντικά του έσοδα από τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς.
3. Ενδεχόμενες μεταβολές στη μεθοδολογία και τις παραμέτρους υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία και το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος του ΑΔΜΗΕ.
4. Δεδομένου ότι κυριότερο πόρο του ΑΔΜΗΕ αποτελούν τα καταβαλλόμενα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τέλη χρήσης Συστήματος, ο ΑΔΜΗΕ είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο αφερεγγυότητας των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο αγοράς ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εξάρτησης του ΑΔΜΗΕ από το συγκεκριμένο προμηθευτή και, αντίστοιχα, τόσο πιο αυξημένη είναι η έκθεση του ΑΔΜΗΕ στον κίνδυνο αφερεγγυότητάς του. Τυχόν αφερεγγυότητα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλο μερίδιο αγοράς θα έχει άμεσες και ουσιώδεις δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία, τη ρευστότητα και την κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ ή ακόμα και στην ίδια τη βιωσιμότητά του. Η αναφορά φωτογραφίζει μάλλον την περίπτωση της ΔΕΗ.
5. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων από τους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης ενδεχομένως να προκαλέσει μείωση των χρηματοροών προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθευτές και να έχει ουσιώδεις δυσμενείς συνέπειες στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Το εν λόγω ενδεχόμενο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ είσπραξη των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ρευστότητάς του και την αύξηση της ανάγκης και του κόστους χρηματοδότησής του.
6. Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ρυθμίζονται στο Νόμο 4001/2011, τον Κώδικα Διαχείρισης Συναλλαγών και τον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗΕ, καθώς και στο πλαίσιο της Σύμβασης Συναλλαγών Διαχειριστή, επιτελεί μια σειρά από διαμεσολαβητικής
φύσης λειτουργίες και υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν την εκκαθάριση αποκλίσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ασκηθεί κατά του ΑΔΜΗΕ σειρά αγωγών, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ καλείται να καταβάλει ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε οφειλές συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από εκκαθαρίσεις αποκλίσεων παραγωγής – ζήτησης, καθώς και άλλων οφειλών που προκύπτουν από τις διενεργούμενες από τον ΑΔΜΗΕ εκκαθαρίσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης αποκλίσεων. Αν και το θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει σχετική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση που θεωρηθεί ο ΑΔΜΗΕ (συν) υπόχρεος για την καταβολή εξ ιδίων πόρων των οφειλών συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα επηρεαστεί δυσμενώς η κερδοφορία και κατά συνέπεια το διανεμόμενο μέρισμά του.
7. Ο ΑΔΜΗΕ ασκεί σειρά αρμοδιοτήτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός, η καταγραφή και η είσπραξη, από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, των χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, προκειμένου τα σχετικά ποσά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, η οποία παρέχει σήμερα τις υπηρεσίες αυτές. Για το σκοπό αυτό ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να τηρεί ειδικό διαχειριστικό λογαριασμό εισροών-εκροών για τις συγκεκριμένες χρεώσεις, ώστε να καταγράφονται σε ετήσια και μηνιαία βάση τα σχετικά ποσά. Η ΡΑΕ ελέγχει την τήρηση εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ της υποχρέωσής του αυτής, ενώ αν διαπιστώσει σχετικές πλημμέλειες εκ μέρους του δύναται να του επιβάλει χρηματικό πρόστιμο. Σε τέτοια περίπτωση, ανάλογα με τη βαρύτητα του προστίμου, ενδέχεται να επηρεαστούν ουσιωδώς η κερδοφορία και το διανεμόμενο μέρισμα του ΑΔΜΗΕ.
8. Η έλλειψη ασφαλιστικών καλύψεων των δραστηριοτήτων και των παγίων του ΑΔΜΗΕ ενδέχεται, σε περίπτωση επέλευσης οποιουδήποτε από τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένος, να έχει δυσμενείς συνέπειες στη δραστηριότητα, τα αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του ΑΔΜΗΕ και, κατ’ επέκταση, στο ύψος του διανεμόμενου μερίσματος
9. Μέρος των έργων του ΔΠΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμος στο χρόνο και με τους όρους που επιθυμεί ο ΑΔΜΗΕ. Προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να καλύψει τις κεφαλαιακές του ανάγκες, όπως αυτές απορρέουν από το ΔΠΑ αλλά και τις λοιπές δραστηριότητές του, ενδέχεται να αναγκαστεί να συνάψει συμβάσεις χρηματοδότησης με μη ευνοϊκούς εμπορικά όρους.
10. Η υλοποίηση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σύμφωνα με το Νόμο 4389/2016 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει όρους καταγγελίας υφιστάμενων συμβάσεων χρηματοδότησης του ΑΔΜΗΕ.
Οι αναλύσεις και πληροφορίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για πώληση ή αγορά μετοχών.
www.worldenergynews.gr
Αρα ο μέτοχος της ΔΕΗ κέρδισε 20% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος 3,83 ευρώ στις 15/6/2017.
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στην πρεμιέρα του στο χρηματιστηριακό ταμπλό κατέγραψε άνοδο 10,85 % στα 2,35 ευρώ με όγκο συναλλαγών 2.988.000 μετοχές και κεφαλαιοποίηση 545 εκατομμύρια ευρώ.
Η μετοχή της ΔΕΗ μετά την επαναφορά της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου σημείωσε πτώση 40,99% στα 2,26 ευρώ σε σχέση με τα 3,83 ευρώ που ήταν πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της την περασμένη Πέμπτη (15/6).
Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 2.590.000 τεμάχια.
Η ΔΕΗ έγραψε και 1.75 χαμηλό, 2.37 υψηλό, ενώ ο ΑΔΜΗΕ 2.26 χαμηλό και υψηλό 2.41 νωρίτερα.
Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 524 εκατ. ευρώ και του ΑΔΜΗΕ στα 1,068 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα το worldenergynews.gr ανέλυε:
Παιχνίδι για μεγάλα παιδιά την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 στο Χρηματιστήριο με την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ.
Και αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι η μετοχή θα υποστεί μια διορθωτική πίεση καθώς θα επανέλθει στο ταμπλό με τον ΑΔΜΗΕ αποσχισθέν και την μετοχή να έχει απωλέσει σε ονομαστική αξία τα 2.12 ευρώ που αντιστοιχούν στη νέα μετοχή του ΑΔΜΗΕ, την οποία και θα λάβουν δωρέαν οι μέτοχοι της ΔΕΗ.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το άθροισμα της νέας μετοχής της ΔΕΗ και αυτής του ΑΔΜΗΕ θα είναι μεγαλύτερο τελικά από τα 3.83 ευρώ, που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης και αν τελικά η ΔΕΗ θα ξαναβρεί το ανοδικό μομέντουμ σαν μετοχή, που διακόπηκε από την αναστολή διαπραγμάτευσης ενόψει της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ αλλά και από την καταστροφή του Αμυνταίου.
Oι ομολογίες της ΔΕΗ πάντως διαπραγματεύονται χαμηλότερα από το 90, που το είχαν ξεπεράσει σε επίπεδο 87,50 - 88,50 καταγράφοντας αρνητικά προς το παρόν τουλάχιστον την σχετική εξέλιξη/
Το κυριότερο που προκύπτει έχει να κάνει με το ποιες μονάδες της ΔΕΗ αναγκάζεται η δίοικηση να βάλει στην λίστα του market test ενόψει Ιουλίου.
Αν θα βάλει δηλαδή και μονάδες που ήθελε να κρατήσει, όπως ο Αγ. Δημήτριος 5 342 MW λήξης 2040, οι δύο μονάδες της Μεγαλούπολης 255 MW και 256 MW λήξης 2025 και η Μελίτη 1, το βαρύ πυροβολικό 330 MW λήξης 2040.
Τι ενδιαφέρει τους μετόχους; Να πάρει ρευστά η ΔΕΗ από τις πωλήσεις μονάδων αλλά να μην χάσει βασικά assets.
Με την εξέλιξη του Αμυνταίου, όπου όπως όλα δείχνουν δύο προς πώληση μονάδες μένουν απέξω από την λίστα και θα πρέπει να μπουν άλλες.
Από την άλλη πλευρά, οι όποιες μονάδες πωληθούν θα φέρουν στην ΔΕΗ νέα κεφάλαια, η οποία παράλληλα θα διατηρήσει και τις μονάδες φυσικού αερίου και τις υδροηλεκτρικές.
Αν η ΔΕΗ στην συνεδρίαση της 19/6 χάσει από την μετοχή όλο το αναλογούν ποσό των 2.12 ευρώ, που απορροφά την μείωση της ονομαστικής αξίας θα φτάσει να έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 408 εκατ που είναι ανορθολογικό καθώς ήδη λαμβάνει 615 εκατ από την μεταβίβαση του 49% του ΑΔΜΗΕ στα ταμεία της και στην συνέχεια θα λάβει και από την πώληση μονάδων.
Eξάλλου το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης με τα νέα δεδομένα ανέρχεται στα 575,36 εκατ ευρώ.
Συνεπώς η ΔΕΗ δεν θα χάσει τελικά όλο αυτό το νούμερο και αν αυτό γίνει θα έχει περιορισμένη διάρκεια σύμφωνα με τους αναλυτές.
Παράλληλα εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ θα χάσει 1,5-1.6 δισ με την απώλεια του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί και το δίκτυο έχει θεωρητική βάση αν συγκριθεί με τις αντίστοιχες αξίες των λοιπών assets της ΔΕΗ.
Η τρέχουσα αξία της ΔΕΗ έχει αποπληθωριστεί από όλα αυτά εξαιτίας της κακής οικονομικής της θέσης.
Στον χώρο των funds υπάρχουν δύο στρατηγικές:
Η μία θα υπερασπιστεί τις θέσεις της απορροφώντας προσφορά από το κόψιμο της ονομαστικής αξίας και στηρίζοντας.
Η άλλη θα επιδιώξει να βρει την μετοχή στα επίπεδα απώλειας του συνόλου των 2.12 για να αγοράσει σε μεγάλο discount εκμεταλλευόμενο την ευκαιρία.
Αν για την ΔΕΗ τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα για τον ΑΔΜΗΕ το μεγάλο τεστ της αγοράς θα φανεί στην συνεδρίαση της 19/6.
Και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει η εκτίμηση της Deloitte που του δίνει μια αποτίμηση 1,093 δις ευρώ – 1,271 δις ευρώ με κεντρική 1,182 δις αλλά η αγορά θα κρίνει τα ρίσκα και τις προοπτικές.
Την ίδια ώρα το μετοχικό κεφάλαιο για το 100% με βάση την ονομαστική του αξία είναι στα 964,4 εκατ ευρώ.
Μοναδική ένδειξη για την αγορά είναι τα 320 εκατ που έχει δώσει η State Grid of China για το 24%.
Ο ΑΔΜΗΕ το 2016 παρουσίασε κέρδη σε επίπεδο EBITDA 152 εκατ αλλά οριακές ζημίες σε τελικό αποτέλεσμα λόγω φορολογικών υποαχρεώσεων.
Το βασικό του ρίσκο είναι η εκκαθάριση καθώς είναι ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα οι χρηματιστηριακές θα πρέπει να έχουν το ισόποσο των κεφαλαίων προς εγγύηση για την εκτέλεση των εντολών στην συγκεκριμένη μετοχή, στοιχείο που καθιστά λιγότερο ευέλικτο το σύστημα για τις μικρότερες εταιρίες.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο μπορεί να χάσει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, η οποία και θα επηρεάσει το συνολικό άθροισμα των μετόχων της ΔΕΗ.
Σε αντίθετη περίπτωση οι μέτοχοι της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να ανησυχούν.
Δεν αποκλείεται όμως να δούμε και απεμπλοκή μετόχων της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ που έχει μια αποτίμηση κοντά στην αξία του και συγκέντρωση της επενδυτικής στρατηγικής στην υποτιμένη μετοχή της ΔΕΗ αν κρίνουν ότι παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες.
Σε κάθε περίπτωση αναλυτές εκτιμούν ότι μακρορπόθεσμα το άθροισμα των δύο μετοχών θα είναι υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στρατηγικά ο ΑΔΜΗΕ έχει την σημασία ότι το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους 870 εκατ ευρώ είναι κλειδί για την ανάπυξη των διασυνδέσεων νησιών και ηπειρωτικής χώρας.
Σειρά κινδύνων που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ για τους μελλοντικούς μετόχους της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που εισάγεται στο Χρηματιστήριο περιλαμβάνει το ενημερωτικό της εταιρίας,
Οι δέκα βασικότεροι είναι:
1.Το αυστηρό και περίπλοκο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ και τις αυξημένες εποπτικές υποχρεώσεις.
2. Τον καθορισμό της δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης που καθορίζεται από τη ΡΑΕ, καθώς αυτή επηρεάζει τόσο τις επενδύσεις που καλείται να πραγματοποιήσει, όσο και τα μελλοντικά του έσοδα από τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς.
3. Ενδεχόμενες μεταβολές στη μεθοδολογία και τις παραμέτρους υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία και το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος του ΑΔΜΗΕ.
4. Δεδομένου ότι κυριότερο πόρο του ΑΔΜΗΕ αποτελούν τα καταβαλλόμενα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τέλη χρήσης Συστήματος, ο ΑΔΜΗΕ είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο αφερεγγυότητας των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο αγοράς ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εξάρτησης του ΑΔΜΗΕ από το συγκεκριμένο προμηθευτή και, αντίστοιχα, τόσο πιο αυξημένη είναι η έκθεση του ΑΔΜΗΕ στον κίνδυνο αφερεγγυότητάς του. Τυχόν αφερεγγυότητα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλο μερίδιο αγοράς θα έχει άμεσες και ουσιώδεις δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία, τη ρευστότητα και την κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ ή ακόμα και στην ίδια τη βιωσιμότητά του. Η αναφορά φωτογραφίζει μάλλον την περίπτωση της ΔΕΗ.
5. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων από τους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης ενδεχομένως να προκαλέσει μείωση των χρηματοροών προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθευτές και να έχει ουσιώδεις δυσμενείς συνέπειες στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Το εν λόγω ενδεχόμενο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ είσπραξη των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ρευστότητάς του και την αύξηση της ανάγκης και του κόστους χρηματοδότησής του.
6. Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ρυθμίζονται στο Νόμο 4001/2011, τον Κώδικα Διαχείρισης Συναλλαγών και τον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗΕ, καθώς και στο πλαίσιο της Σύμβασης Συναλλαγών Διαχειριστή, επιτελεί μια σειρά από διαμεσολαβητικής
φύσης λειτουργίες και υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν την εκκαθάριση αποκλίσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ασκηθεί κατά του ΑΔΜΗΕ σειρά αγωγών, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ καλείται να καταβάλει ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε οφειλές συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από εκκαθαρίσεις αποκλίσεων παραγωγής – ζήτησης, καθώς και άλλων οφειλών που προκύπτουν από τις διενεργούμενες από τον ΑΔΜΗΕ εκκαθαρίσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης αποκλίσεων. Αν και το θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει σχετική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση που θεωρηθεί ο ΑΔΜΗΕ (συν) υπόχρεος για την καταβολή εξ ιδίων πόρων των οφειλών συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα επηρεαστεί δυσμενώς η κερδοφορία και κατά συνέπεια το διανεμόμενο μέρισμά του.
7. Ο ΑΔΜΗΕ ασκεί σειρά αρμοδιοτήτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός, η καταγραφή και η είσπραξη, από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, των χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, προκειμένου τα σχετικά ποσά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, η οποία παρέχει σήμερα τις υπηρεσίες αυτές. Για το σκοπό αυτό ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να τηρεί ειδικό διαχειριστικό λογαριασμό εισροών-εκροών για τις συγκεκριμένες χρεώσεις, ώστε να καταγράφονται σε ετήσια και μηνιαία βάση τα σχετικά ποσά. Η ΡΑΕ ελέγχει την τήρηση εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ της υποχρέωσής του αυτής, ενώ αν διαπιστώσει σχετικές πλημμέλειες εκ μέρους του δύναται να του επιβάλει χρηματικό πρόστιμο. Σε τέτοια περίπτωση, ανάλογα με τη βαρύτητα του προστίμου, ενδέχεται να επηρεαστούν ουσιωδώς η κερδοφορία και το διανεμόμενο μέρισμα του ΑΔΜΗΕ.
8. Η έλλειψη ασφαλιστικών καλύψεων των δραστηριοτήτων και των παγίων του ΑΔΜΗΕ ενδέχεται, σε περίπτωση επέλευσης οποιουδήποτε από τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένος, να έχει δυσμενείς συνέπειες στη δραστηριότητα, τα αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του ΑΔΜΗΕ και, κατ’ επέκταση, στο ύψος του διανεμόμενου μερίσματος
9. Μέρος των έργων του ΔΠΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμος στο χρόνο και με τους όρους που επιθυμεί ο ΑΔΜΗΕ. Προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να καλύψει τις κεφαλαιακές του ανάγκες, όπως αυτές απορρέουν από το ΔΠΑ αλλά και τις λοιπές δραστηριότητές του, ενδέχεται να αναγκαστεί να συνάψει συμβάσεις χρηματοδότησης με μη ευνοϊκούς εμπορικά όρους.
10. Η υλοποίηση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σύμφωνα με το Νόμο 4389/2016 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει όρους καταγγελίας υφιστάμενων συμβάσεων χρηματοδότησης του ΑΔΜΗΕ.
Οι αναλύσεις και πληροφορίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για πώληση ή αγορά μετοχών.
www.worldenergynews.gr