Διεθνή

Γερμανία: Αυξημένοι οι λογαριασμοί ρεύματος λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια

Γερμανία: Αυξημένοι οι λογαριασμοί ρεύματος λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια
Από το 2000, τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν δει τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος διπλάσιους
Η "Energiewende" είναι η ενεργειακή μεταβατική πολιτική της Γερμανίας, που σηματοδοτεί την στροφή από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια προς πράσινες πηγές ενέργειας.
H μετάβαση της Γερμανίας σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα κόστιζε στο μέσο γερμανικό νοικοκυριό όχι περισσότερο από 1 ευρώ το μήνα, όπως είχε πει ο Jürgen Trittin, τότε υπουργός περιβάλλοντος, το 2004.
Όπως αποδείχθηκε, σημειώνει η Deutsche Welle, το έργο δεν είναι τόσο φθηνό.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από νεοφιλελεύθερη ομάδα προβληματισμού, έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 150 δισ. ευρώ και το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2025.

Αύξηση του κόστους

Από το 2000, τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν δει τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος διπλάσιους.
Με 30 σεντ ανά KWh, οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τη Γαλλία και 40% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τους ιδιοκτήτες σπιτιού με ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες τους, έως τους φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων και μονάδων βιομάζας.
Σε γενικές γραμμές, οι επιδοτήσεις βοήθησαν να ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 6% στο 30% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Ο στόχος είναι να φτάσει το 60% μέχρι το 2050.
Παράλληλα με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης