Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η General Electric εγκαθιστά πλατφόρμα αιολικής ενέργειας 1,5 δισ. ευρώ στη Βόρεια Θάλασσα

Η General Electric εγκαθιστά πλατφόρμα αιολικής ενέργειας 1,5 δισ. ευρώ στη Βόρεια Θάλασσα
Η πλατφόρμα θα συνδυάσει την ενέργεια από τρία αιολικά πάρκα το 2018, μεταδίδοντας συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης στην ξηρά, όπου μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε εναλλασσόμενο ρεύμα για οικιακή χρήση.
Η General Electric δήλωσε ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει μία αιολική πλατφόρμα ανοικτής θαλάσσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ που προορίζεται για τη Βόρεια Θάλασσα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του βιομηχανικού κολοσσού για μια πιο «καθαρή» ενέργεια.
Η πλατφόρμα αποτελεί βασικό τμήμα του υπεράκτιου έργου DolWin3 και θα συμβάλει στη μετάδοση αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με τον Alf Henryk Wulf, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας ισχύος της GE στη Γερμανία και επικεφαλής στην κατασκευή της μονάδας.
Ο Wulf δεν ήθελε να συζητήσει την απόφαση του προέδρου του ΗΠΑ Donald Trump σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε λιμάνι στο Rostock της Γερμανίας, όπου κατασκευάστηκε ο μετατροπέας υψηλής τάσης 900 μεγαβάτ.
Η ανάθεση έγινε από την κατασκευαστική Tennet Holding BV, ο Dolwin3 υποβάλλεται σε τελικές δοκιμές στην ξηρά, προτού φτάσει στη Δανία και στη Βόρειο Θάλασσα.
Η πλατφόρμα θα συνδυάσει την ενέργεια από τρία αιολικά πάρκα το 2018, μεταδίδοντας συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης στην ξηρά, όπου μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε εναλλασσόμενο ρεύμα για οικιακή χρήση.
"Καθώς οι τιμές πέφτουν, οι προοπτικές της Βόρειας Θάλασσας για υπεράκτιες πηγές ενέργειας προμηνύουν ένα λαμπρό μέλλον", δήλωσε ο Wulf.
«Όλοι οφείλουμε στους καταναλωτές να αξιοποιηθούν αυτές τις δυνατότητες».
Η GE σχεδιάζει το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ακόμη συνδέσμου 900 μεγαβάτ για την Tennet στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα που ονομάζεται Dolwin6, δήλωσε ο Wulf.
Η πλατφόρμα αυτή θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Η GE έχει κατασκευάσει περίπου 10 πλατφόρμες μετατροπής στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, ανταγωνιζόμενες εταιρείες όπως η Siemens.
Η απόφαση του Trump να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Παρισιού φέρνει την GE σε αντιδικία με την κυβέρνηση του.
Διευθύνοντες σύμβουλοι από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες των Η.Π.Α. ζήτησαν από τον πρόεδρο να μην παραμείνει στη συμφωνία του Παρισιού πριν ο Trump λάβει την απόφασή του.
"Απογοητευμένος με τη σημερινή (1 Ιουνίου 2017) απόφαση για τη Συμφωνία του Παρισιού," έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της GE Jeff Immelt μέσω του Twitter.
"Η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική.
Η βιομηχανία πρέπει τώρα να ηγηθεί και να μην εξαρτηθεί από την κυβέρνηση ».
Ο Wulf τόνισε ότι η GE και η Siemens είναι σε κατάλληλη θέση για την αξιοποίηση της υπεράκτιας έκρηξης, όπου η μείωση του κόστους είναι το κλειδί για την κερδοφορία, επειδή είναι οι μόνες δύο εταιρείες που κατασκευάζουν πλατφόρμες μετατροπέων και στροβίλους.
Η Γερμανία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των είκοσι εθνών, επεδίωξε να διατηρήσει τις ΗΠΑ στο συμβόλαιο του Παρισιού, προβάλλοντας στον Trump προβλέψεις ότι η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Μόνο το 1% των υπεράκτιων δυνατοτήτων της Βόρειας Θάλασσας έχει αξιοποιηθεί και θα χρειαστούν δισεκατομμύρια ευρώ σε μελλοντικές επενδύσεις για να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα, δήλωσε η Siemens τον περασμένο μήνα.
Η Dong Energy και η Energie Baden-Wuerrtemberg κέρδισαν τη δημοπρασία της Γερμανίας, ύψους 1,49 gigawatts παράκτιας ενέργειας τον Απρίλιο, προσφέροντας την κατασκευή πάρκων χωρίς επιδοτήσεις.
Η Γερμανία έθεσε ως στόχο το 6,5 gigawatts υπεράκτιας χωρητικότητας έως το 2020 και 15 gigawatts έως το 2030, από 4,1 gigawatts που εγκαταστάθηκαν πέρυσι.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης