Η ΕΕ χρηματοδοτεί δύο projects για την μείωση της απώλειας νερού σε συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα

Η ΕΕ χρηματοδοτεί δύο projects για την μείωση της απώλειας νερού σε συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα
Με περίπου 12 εκατ ευρώ θα χρηματοδοτήσει η  ΕΕ, το MinWater CSP και το WASCOP που εργάζονται πάνω σε τεχνολογίες που μπορούν να περιορίσουν την απώλεια νερού.
Κορυφαία παραδείγματα βιώσιμων ενεργειακών έργων στην ΕΕ, όπως τα συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, θα αναδειχθούν κατά την Ενεργειακή Μέρα της ΕΕ στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 22 που πραγματοποιείται στο Μαρακές 7-18 Νοεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Παράγουν ανανεώσιμη ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας καθρέπτες (κάτοπτρα) για να συγκεντρώσουν το ηλιακό φως σε μια μικρή περιοχή και να το μετατρέψουν σε ατμό.
Αυτή η ενέργεια στη συνέχεια κινεί τουρμπίνες που δημιουργούν ηλεκτρισμό χωρίς να παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, έναντι της αντίστοιχης ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Μονάδες
Ωστόσο, αυτές οι μονάδες (CSP plants) ενέχουν έναν κίνδυνο: χρησιμοποιούν σημαντική ποσότητα νερού για τον καθαρισμό των καθρεπτών, ενώ πολύ νερό χάνεται κατά την διαδικασία της εξάτμισης.
Επιπλέον, αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται κατά κανόνα σε πιο ξηρές χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής, όπου η μείωση της απώλειας νερού είναι ζωτικής σημασίας.
Δύο έργα που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται, με συνολικά περίπου 12 εκατ ευρώ, από την ΕΕ, το MinWater CSP και το WASCOP εργάζονται πάνω σε τεχνολογίες που μπορούν να περιορίσουν αυτή την απώλεια νερού.
Το MinWater CSP είναι κοινό πρόγραμμα με την συμμετοχή των Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Νότια Αφρική και Μαρόκο, έχει υψηλές προσδοκίες για την τεχνολογία του: προηγμένη ψύξη και καθαρισμός κατόπτρων μπορούν να μειώσουν την απώλεια νερού μέσω εξάτμισης, κατά 75%-95%, συγκριτικά με τα συστήματα υγρής ψύξης που χρησιμοποιούνται σήμερα, χωρίς να επηρεάζουν την αποδοτικότητα των μονάδων.

Συνδυασμός τεχνολογιών
Το έργο αναπτύσσει ένα σύστημα που βασίζεται σε έναν συνδυασμό τεχνολογιών περιλαμβανομένων υβριδικών ξηρών/υγρών συστημάτων ψύξης, καλωδιακής δομής επιφάνειες μετάδοσης θερμότητας, προσαρμοσμένων στους καθρέπτες τεχνικών καθαρισμού και βελτιστοποιημένης διαχείρισης νερού.
Για παράδειγμα στην διαδικασία καθαρισμού έχει τεθεί στόχος μείωσης της χρήσης νερού κατά 25% χρησιμοποιώντας βελτιωμένες τεχνικές καθαρισμού των κατόπτρων, που περιλαμβάνουν και ένα “ρομπότ καθαρισμού” κτλ.
Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το έτερο έργο, WASCOP, που συγκεντρώνει κορυφαία στην ΕΕ και στο Μαρόκο ιδρύματα, πανεπιστήμια, εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανία, καθώς αναπτύσσει μια επαναστατική καινοτομία στην διαχείριση του νερού για τις μονάδες CSP.
Πρόκειται για μια ευέλικτη, ολοκληρωμένη λύση, που περιλαμβάνει διαφορετικές, καινοτόμες τεχνολογίες και βελτιστοποιημένες στρατηγικές για την ψύξη και τον καθαρισμό των επιφανειών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης