Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δημόσιο πουλά, δημόσιο αγοράζει: Το κυβερνητικό τρικ για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στις πωλήσεις μονάδων

Δημόσιο πουλά, δημόσιο αγοράζει: Το κυβερνητικό τρικ για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στις πωλήσεις μονάδων
Ο έλεγχος του 51% της ΔΕΗ από το κράτος, η συμμετοχή του Δημοσίου σε κοινοπραξίες που θα αποκτήσουν λιγνιτικές μονάδες και η αποτροπή πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών αποτελούν τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να «περάσει» αναίμακτα τη συμφωνία με τους δανειστές
Η δυνατότητα συμμετοχής του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα επιχειρηματικά σχήματα που θα εξαγοράσουν το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, είναι το επιχείρημα που προβάλει πλέον η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και με όλες τις ευκαιρίες στην προσπάθεια της να περιορίσει τις αντιδράσεις γύρω από τη συμφωνία με τους δανειστές για το μέλλον της ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που φαίνεται ότι έχει πάρει επάνω του όλη την προσπάθεια άμβλυνσης τόσο των εσωτερικών αντιδράσεων στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στα λιγνιτικά κέντρα της ΔΕΗ βρέθηκε χθες για δεύτερη φορά στην Πτολεμαΐδα μέσα σε διάστημα δυο περίπου μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταθάκης είχε επιλέξει τη Δυτική Μακεδονία για να παρουσιάσει αναλυτικά τη συμφωνία με τους δανειστές πριν ακόμη αυτή οριστικοποιηθεί, στη συνέχεια επισκέφθηκε για τον ίδιο λόγο και τη Μεγαλόπολη, ενώ την περασμένη Παρασκευή παραβρέθηκε στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ΔΕΗ.
Μιλώντας λοιπόν χθες στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε τις μεγάλες δυσκολίες της συγκυρίας, καθώς η ΕΕ προωθεί τη δραστική μείωση της καύσης του άνθρακα, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις καιν παράλληλα τον διαχωρισμό των δικτύων, ενώ επιδιώκει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δούμε τα διλήμματα που είχε να αντιμετωπίσει και τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Αναζητούμε σύγκλιση και κοινή πορεία, όχι συμφωνία. Οι δρόμοι ήταν δεδομένοι. Εμείς διαλέξαμε αυτό το δρόμο. Δεν θα συμφωνήσουμε όλοι. Ας είμαστε όμως στην ίδια πλευρά του ποταμού».

Το τετράπτυχο του κυβερνητικού αφηγήματος

Τα επιχειρήματα του κ. Σταθάκη για να πείσει προς την κατεύθυνση αυτή είναι κατά βάση τέσσερα:
Πρώτον: Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη διατήρηση του 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι που ήδη κατάφερε να διασφαλίσει στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Καρυπίδης μιλώντας και αυτός στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση τους δεσμεύτηκε ότι ήδη ξεκινούν οι διαδικασίες για να φύγει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ και να πάει στο Υπερταμείο μαζί με το υπόλοιπο 34% που κατέχει το δημόσιο.    
Δεύτερον: Δημιούργησε παράθυρο συμμετοχής του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα επιχειρηματικά σχήματα που θα αγοράσουν τις μονάδες της ΔΕΗ.
Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν να εξαιρεθεί οποιαδήποτε σχέση, άμεση ή έμμεση  του υποψήφιου επενδυτή, με το δημόσιο.
Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις μονάδες.
Τρίτον: Απέτρεψε την πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ αποδέχθηκε τα ΝΟΜΕ ως μεταβατική λύση καθώς θα αποκλιμακωθούν οι ποσότητες όσο θα υλοποιείται το σχέδιο για την πώληση μονάδων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Σταθάκης είπε για  τα ΝΟΜΕ πως έγιναν αποδεκτά, παρά τα προβλήματα που δημιουργούν στη ΔΕΗ, διότι «θεωρούσαμε ότι έτσι διατηρεί η επιχείρηση την παραγωγική της βάση».
Τέταρτον: Διαφύλαξε τα «νερά». Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η απαίτηση των δανειστών ήταν να πωληθεί το 40% της ΔΕΗ και η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει από τη συζήτηση τις υδροηλεκτρικές μονάδες καθώς γνωρίζει τη στρατηγική σημασία των νερών για την οικονομική διαχείριση της ΔΕΗ.
Μάλιστα σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Ενέργειας εξέφρασε τη βεβαιότητα και κατά κάποιο τρόπο την ευχή να υπάρξει ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες σημειώνοντας ότι έτσι «η ιστορία θα σταματήσει εκεί και δεν θα δικαιωθούν αυτοί που θεωρούν ότι θα εμπλακούν τελικά και τα νερά. Κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης