Commodities

Καναδάς: Vopak και η AltaGas κατασκευάζουν τον πρώτο εξαγωγικό σταθμό προπανίου

Καναδάς: Vopak και η AltaGas κατασκευάζουν τον πρώτο εξαγωγικό σταθμό προπανίου
Το έργο θα σχεδιαστεί για να μεταφέρει 1.2 εκατ. τόνους προπανίου ετησίως, με περίπου 96.000 κ.μ. αποθήκευσης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 1ο τρίμηνο του 2019
Η Royal Vopak και η AltaGas προχώρησαν στην ίδρυση κοινοπραξίας  και πρόκειται να επενδύσουν στην ανάπτυξη τερματικού σταθμού εξαγωγής προπανίου  στο νησί  Ridley (RIPET).
Το RIPET αναμένεται να είναι η πρώτη εγκατάσταση εξαγωγής προπανίου στη δυτική ακτή του Καναδά.
Το έργο θα σχεδιαστεί για να μεταφέρει 1.2 εκατομμύρια τόνους προπανίου ετησίως, με περίπου 96.000 κυβικά μέτρα αποθήκευσης.
Η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 1ο τρίμηνο του 2019.
H Vopak θα κατέχει το 30% του  RIPET.
Η επένδυση της Vopak στηρίζεται σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις με πελάτες και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, όπου η αποθήκευση και  η διαχείριση  αερίου έχουν χαρακτηριστεί ως ένας από τους στρατηγικούς τομείς εστίασης.
Ο Καναδάς διαθέτει πλεόνασμα φυσικού αερίου και η Ασία αποτελεί σημαντική αγορά για την εξαγωγή αυτών των ενεργειακών προϊόντων.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι που δημιουργούμε αυτή την κοινή επιχείρηση με την Vopak και είμαστε εταίροι στην RIPET", δήλωσε ο David Harris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AltaGas.
"Η Vopak είναι μια παγκόσμια εταιρεία δεξαμενών αποθήκευσης και έχει σημαντική εμπειρία σε τερματικά σε όλο τον κόσμο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους στο RIPET καθώς και να εξετάσουμε μελλοντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινοπραξίας μας".
"Προσβλέπουμε πολύ να συνεργαστούμε με την AltaGas σε αυτή τη νέα συνεργασία", δήλωσε ο Eelco Hoekstra, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Vopak.
«Η αποθήκευση και ο χειρισμός του φυσικού αερίου είναι ένας σημαντικός στρατηγικός τομέας για την Vopak. Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε βρει έναν ισχυρό συνεργάτη στην AltaGas που είναι μια καναδική εταιρεία με εμπειρία στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων».
 Η περιοχή RIPET βρίσκεται κοντά στο Prince Rupert, στη Βρετανική Κολούμπια, σε μια έκταση που εκμισθώνεται από την Ridley Terminals Inc. (RTI) από την Αρχή Λιμανιού Prince Rupert.



 Η περιοχή έχει πλεονέκτημα γεωγραφικής θέσης δεδομένης της πολύ μικρής απόστασης για τις αποστολές στις αγορές της Ασίας (χρόνος αποστολής 10 ημέρες σε σύγκριση με  τις 25 ημέρες από την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ).
Ο χώρος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων έχει επίσης πρόσβαση σε σιδηροδρομική γραμμή  και στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος είναι χωρίς πάγο όλο το χρόνο.
 Το προπάνιο από τη Βρετανική Κολομβία και την Αλμπέρτα θα μεταφερθεί στη μονάδα χρησιμοποιώντας 50-60 σιδηροδρομικά οχήματα την ημέρα μέσω του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου.
Τα εκτεταμένα δικαιώματα γης και νερού που κατέχει η RTI και η θαλάσσια προβλήτα της παγκόσμιας κλάσης, καθιστούν δυνατή την αποτελεσματική φόρτωση των πολύ μεγάλων μεταφορέων που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές παγκόσμιες αγορές χωρίς περιορισμό.
 Εκτός  του  RIPET, η Vopak έχει επιπλέον δικαιώματα της γης στο Ridley Island.
Η Vopak και η AltaGas θα διερευνήσουν τη δυνατότητα επέκτασης της σχέσης τους στο νησί Ridley.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης