Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΚΕΝ – Όμιλος Καράτζη: Ελεγχόμενες από τη ΔΕΗ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

ΚΕΝ – Όμιλος Καράτζη: Ελεγχόμενες από τη ΔΕΗ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας
Ο πάροχος ρεύματος υποστηρίζει πως η διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενέχει κινδύνους ως προς τις ταμειακές ροές
Κινδύνους στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας διαβλέπει o όμιλος Καράτζη μέσα από τη θυγατρική της εταιρία ΚΕΝ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο ετήσιο οικονομικό δελτίο του ομίλου Καράτζη γίνονται αναφορές για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος της ενέργειας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ΔΕΗ  ως φυσικό μονοπώλιο κατέχει ακόμη το συντριπτικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς.
Επίσης την «κατηγορεί» ότι εξακολουθεί να ελέγχει τις οριακές τιμές συστήματος με τις οποίες διατίθεται η ενέργεια στους λοιπούς προμηθευτές.
Επισημαίνει δε ότι ο αριθμός των αδειών που διατίθεται στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι προς το παρόν περιορισμένος.
Ο όμιλος Καράτζη αναφέρει ότι η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η θυγατρική εταιρεία ΚΕΝ είναι μία αγορά με υψηλή συγκέντρωση των μεριδίων αγοράς.
Ακόμη διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια εισόδου και κάνει λόγο για ελεγχόμενες τιμές από τον κύριο πάροχο, υπονοώντας τη ΔΕΗ.
Το συμπέρασμα του ομίλου είναι ότι υπάρχει χαμηλή διαπραγματευτική δύναμη από τους παρόχους στις τιμές της αγοράς και πως ο αυξανόμενος αριθμός προμηθευτών ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους,

Επιφυλάξεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ο όμιλος Καράτζη αναφέρει συγκεκριμένα ότι η διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ λόγω της φύσεώς της ενέχει κίνδυνο τιμών και κίνδυνο ταμειακών ροών για τη θυγατρική της.
Τους κινδύνους που περιγράφει ο όμιλος στην αγορά ενέργειας καταγράφονται στον ετήσιο ισολογισμό της.  
Η αύξηση κατά 12,9% των μικτών αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων και των μικτών κερδών του τομέα της βιομηχανίας.
Υπογραμμίζεται, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, ότι η κάμψη του μικτού περιθωρίου του τομέα ενέργειας οφείλεται σε επιβαρύνσεις από ειδικά τέλη.
Πιο συγκεκριμένα ο τομέας της ενέργειας σε επίπεδο ομίλου υποχώρησε στα 4.068.772 ευρώ το 2016 σημειώνοντας πτώση 162.457 ευρώ σε σχέση με το 2015.
Τα μικτά κέρδη της εταιρείας από τον τομέα  της ενέργειας έπεσαν στα 2.985.688 το 2016 καταγράφοντας πτώση κατά 2,7% ή 82.484  ευρώ.
Το μικτό περιθώριο σε επίπεδο ομίλου υποχώρησε στο 66% από 70% το 2015 και σε επίπεδο εταιρείας μειώθηκε στο 69% το 2016 έναντι 72% το 2015.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης