Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας ΝΑ Ευρώπης δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη

Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας ΝΑ Ευρώπης δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη
Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή

Γ. Μπλάνας: Έως τέλος Φεβρουαρίου 2017 η νέα μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ.
Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή.
Πρόκειται για μια διαβαλκανική εταιρεία, που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της έως το τέλος του 2017, στην οποία θα συμμετέχουν οι Βουλγαρία, Τουρκία, Κόσοβο, Αλβανία, FYROM, με προοπτική να εισέλθουν και οι Ρουμανία και Σερβία.
Στην εταιρεία θα συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μέλη και σκοπός της θα είναι να συντονίζει την λειτουργία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του ανοίγματος των αγορών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή Τύπου, στο πλαίσιο διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, του ENTSO-E (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Γ. Μπλάνας και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Β. Hagem ανακοίνωσαν την δημιουργία του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας ΝΑ Ευρώπης.
Όπως επισημάνθηκε πρόκειται για το έκτο Συντονιστικό Κέντρο σε ευρωπαϊκό έδαφος, με στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια λειτουργίας των ηλεκτρικών συστημάτων και να προωθήσει τη σύζευξη των αγορών ενέργειας της περιοχής, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με τους ομολόγους Διαχειριστές Συστημάτων των χωρών που θα συμμετέχουν σε αυτό.
Σύμφωνα με τον Γ. Μπλάνα, παράλληλα αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της χώρας μας. Διευκρίνισε ότι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια και γενικότερα στη ΝΑ Ευρώπη εντάσσεται στο πλαίσιο και της πολιτικής του 3ου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ, πoυ προωθεί μια ενιαία εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Αναφερόμενη στα οφέλη από μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κα Hagem επισήμανε ότι η ετήσια εξοικονόμηση πόρων θα ανέρχεται στα 4,4 δισ ευρώ, ενώ το μερίδιο που αντιστοιχεί στα Βαλκάνια είναι στο 5% αυτού του ποσού, κάτι που μεταφράζεται σε έως και 250 εκ. ευρώ ετησίως και γενικότερα σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές της περιοχής.
Όπως τόνισε σήμερα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής αγοράς έχει ενταχθεί το 85% των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να φθάσει το 100% με την είσοδο της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Γ. Μπλάνας, απαντώντας, διευκρίνισε ότι η ενοποίηση δεν είναι θέμα επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα, αλλά κυρίως θεσμικών αλλαγών, απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και συντονισμού των κρατών, αρχικά μέσω αυτού που ονομάζεται coupling, δηλαδή της δημιουργίας ζευγών μεταξύ μίας χώρας με ακριβότερο ρεύμα (στη χονδρική) και μίας άλλης με φθηνότερο.
Έτσι, αρχικά η Ελλάδα θα συζευχθεί με την Ιταλία, η Σερβία με τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο με την Ιταλία κτλ.
Η χώρα μας, σημείωσε, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για την αγοράς ενέργειας είναι έτοιμη πλέον να κάνει τη μετάβαση στο ευρωπαϊκό μοντέλο και μετά το coupling με την Ιταλία ώστε να προχωρήσει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες.
Τέλος, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου τρία χρόνια για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, όμως τα κράτη μπορούν μόνα τους να λάβουν πρωτοβουλία προχωρώντας στην λήψη θεσμικών μέτρων.

ΑΔΜΗΕ

Σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, ο κ. Μπλάνας εκτίμησε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, θα έχει ολοκληρωθεί η νέα μετοχική σύνθεση του Διαχειριστή.
Χαρακτήρισε “μεγάλη επιτυχία” το γεγονός ότι δίνεται μόνο το 24% των μετοχών της εταιρείας, ενώ κάποιοι επιθυμούσαν πλειοψηφικό πακέτο, καθώς και ότι η εξαγορά αυτού του ποσοστού με το υψηλό τίμημα των 320 εκ ευρώ στην κινεζική εταιρία State Grid International Development Ltd, γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει ότι τον απόλυτο έλεγχο θα συνεχίσει να έχει το ελληνικό δημόσιο.
Διευκρίνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα είναι “ένας παθητικός στρατηγικός επενδυτής”, το έτερο 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ,θα διανεμηθεί στους υφιστάμενους μετόχους, ενώ κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μειωθεί το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου κάτω από 51%.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “θα προτιμούσαμε να μην πωληθεί κανένα ποσοστό σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά το γεγονός ότι δίνεται το 24% και με αυτόν τον τρόπο, είναι μεγάλη επιτυχία και συνάδει απόλυτα με την επιθυμία του αρμόδιου υπουργού”.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης