Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αντιδράσεις της αγοράς για την κατανομή βιοντίζελ

Αντιδράσεις της αγοράς για την κατανομή βιοντίζελ
Ο ΣΒΙΒΕ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο, ημιτελές και ασαφές» το προτεινόμενο σχέδιο
(Upd) Ενστάσεις εκφράζουν φορείς της αγοράς βιοκαυσίμων για την κατανομή βιοντίζελ και ειδικότερα την μείωση του ποσοστού από 85% σε 75%, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τον εξορθολογισμό και τη απλοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου κατανομής βιοντίζελ και τη θεσμοθέτηση αντίστοιχου πλαισίου κατανομής βιοαιθανόλης.
Κατά την διαβούλευση του συγκεκριμένου πλαισίου, ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (ΣΒΙΒΕ) εξέφρασε την ρητή του διαφωνία επί της αρχής στο προτεινόμενο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «απαράδεκτο, ημιτελές και ασαφές».
Θεωρεί ότι δεν εξυπηρετείται ο εξορθολογισμός και η απλούστευση του υφιστάμενου πλαισίου κατανομής βιοντίζελ που αναφέρεται στο σκεπτικό της ρύθμισης.
Υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει σε κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου, σε οριστικό αφανισμό ενός αμιγώς ελληνικού προϊόντος προς το συμφέρον των εισαγωγικών, μη παραγωγικών εταιρειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επαγγελματικές ομάδες (ανεργία, οικονομικός αφανισμός, απώλεια κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στον κλάδο), στην οριστική αποεπένδυση από δραστηριότητες εξαρτώμενες από την παραγωγή βιοκαυσίμων, καθώς και στην δυσκολότερη επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς το εισαγόμενο βιοντίζελ έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά μείωσης αυτών, έναντι του εγχωρίως παραγόμενου.
Από την πλευρά της η Ελίν Βιοκαύσιμα επισημαίνει ότι το ποσό κατανομής πρέπει να αυξηθεί και όχι να μειωθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όλες οι ελληνικές πρώτες ύλες που σε διαφορετική περίπτωση θα υποκατασταθούν από εισαγόμενο βιοντίζελ με πολύ χειρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σημειώνει ότι με την ισχύουσα κατανομή δεν απορροφήθηκαν όλες οι ποσότητες των εγχωρίως παραγόμενων πρώτων υλών και έμεναν εκτός διανομής περίπου το 25% των ποσοτήτων τηγανελαίων που συλλέχθηκαν.
Το 2016 δηλώθηκαν πρώτες ύλες που συνολικά αντιστοιχούν σε ποσότητα βιοντίζελ 123,051 m3.
Υπολογίζει ότι καθώς η επιτρεπόμενη απόκλιση (5%) εξαντλείται προς τα κάτω η κατανεμόμενη ποσότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 129,527 m3, όμως με την προτεινόμενη μείωση σε 75% αυτή θα ανέλθει σε 116,471, το 95% της οποίας (επιτρεπόμενη απόκλιση) αντιστοιχεί σε 110,647.
Δηλαδή, προσθέτει, θα υπολείπεται σημαντικά από τις ποσότητες βιοντίζελ που θα παραχθούν από ελληνικές πρώτες ύλες.
Αντίθετα, από την πλευρά της η Μότορ Όιλ, Διυλιστήρια Κορίνθου, αναφέρει ότι συνεχίζεται η επιδότηση των εγχώριων παραγωγών σε βάρος των λοιπών ευρωπαίων παραγωγών και με τον αποκλεισμό πλέον από την κατανομή των εμπόρων αυτούσιων βιοκαυσίμων, κάτι που αντίκειται στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών εντός της ΕΕ. Θεωρεί επίσης ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να εκμεταλλευτούν τις δυνατόν φθηνότερες πηγές, καθώς οι ποσότητες της διετούς πλέον διάρκειας κατανομής βασίζονται μόνο σε εκτιμήσεις των διυλιστηρίων για πωλήσεις εντός της επόμενης διετίας.

Βιοαιθανόλη

Σε σχέση με την εισαγωγή της βιοαιθανόλης στο ενεργειακό μίγμα της χώρας η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), αξιολογεί θετικά την προσπάθεια του ΥΠΕΝ, μέσω του σχεδίου νόμου, ζητώντας παράλληλα στήριξη του νέου βιοκαυσίμου αιχμής, της κυτταρινικής βιοαιθανόλης.
Όπως αναφέρει επιδοκιμάζει τις προσπάθειες για την προσαρμογή της ελληνικής αγοράς καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια πραγματικότητα και σημειώνει ότι εκτός της ορθής ενίσχυσης της συμβατικής βιοαιθανόλης, θα πρέπει να υπάρχει εξ αρχής πρόβλεψη για την υποστήριξη του νέου καυσίμου, το οποίο βρίσκεται στην αιχμή του παγκοσμίου ενδιαφέροντος στον τομέα των βιοκαυσίμων: της κυτταρινικής βιοαιθανόλης (cellulosic ethanol).
Εξηγεί ότι η κυτταρινική αιθανόλη συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα χρήσης της συμβατικής βιοαιθανόλης με τη δυνατότητα χρήσης υπολλειμματικής και απόβλητης βιομάζας.
Αυτό συνεπάγεται το εντυπωσιακά καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τεχνολογίας, καθώς πλέον η παραγωγή βιοκαυσίμων και ενέργειας συνδυάζεται αρμονικά με το waste management.
Πάντως, η Μότορ Όιλ για την εισαγωγή της βιοαιθανόλης από το 2018 σχολιάζει ότι δεν υπάρχουν σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα που να καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση και εκτιμά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής εντός του 2017.
Επίσης, κρίνει ότι η διαχείριση του προϊόντος χρήζει διευκρινήσεων λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα επικίνδυνα χαρακτηριστικά του προϊόντος, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα η χρήση της βιοαιθανόλης στην ελληνική αγορά.

Αρχική δημοσίευση: 3/11/2016 12:00

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης