Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων το σκάφος Oruc Reis

Η Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων το σκάφος Oruc Reis
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, το ερευνητικό σκάφος αναμένεται να βγει στη Μεσόγειο το αργότερο έως τις 16 Απριλίου.
Στη Μεσόγειο ετοιμάζεται να βγει το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, με σκοπό τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή».
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, το ερευνητικό σκάφος αναμένεται να βγει στη Μεσόγειο το αργότερο έως τις 16 Απριλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές αναφορές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, σημειώνοντας πως οι τουρκικές απειλές δεν είναι κάτι καινούργιο.
«Το ίδιο είχε πράξει η Τουρκία τόσο το 2011, στις γεωτρήσεις της Noble Energy, όσο και το 2012 στην προκήρυξη του β' γύρου αδειοδότησης, ενώ το ίδιο κάνει και τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν βλέπει κλιμάκωση των απειλών, με επανάληψη του σεναρίου για κάθοδο του ερευνητικού σκάφους Barbaros και πάγωμα των δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε, ότι «ο λόγος για τον οποίο πάγωσαν οι δραστηριότητες, δεν ήταν οι προκλήσεις της Τουρκίας», αλλά «οι αποτυχημένες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9» και η μετέπειτα ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, η οποία άλλαξε τα δεδομένα.
Πρόσθεσε ότι «προχωρήσαμε με τον γ΄ γύρο αδειοδότησης, τα αποτελέσματα του οποίου τα έχετε δει πρόσφατα».
Όπως είπε «η προσπάθειά μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην ενεργειακή μας πολιτική».
Για τον λόγο αυτό συνέχισε «προσδώσαμε ιδιαίτερη σημασία στις πρόσφατες εξελίξεις για τον αγωγό EastMed», αφού «ευθυγραμμίζονται και τα συμφέροντα και της Ιταλίας αλλά και της ΕΕ», ενώ «προσπαθήσαμε και πετύχαμε να προσελκύσουμε εταιρείες-κολοσσούς στον γ' γύρο αδειοδότησης για να δραστηριοποιηθούν στην ΑΟΖ μας».
Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Sabah σημειώνει, πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ξεκίνησε ήδη μια διαδικασία υποβολής προσφορών για τις δραστηριότητες έρευνας στα οικόπεδα 6, 8 και 10, προκαλώντας την οργή των Αρχών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες όπως αναφέρεται, ισχυρίζονται ότι ένα σημαντικό τμήμα του μπλοκ 6 βρίσκεται κάτω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Επιπλέον, το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι εξαιτίας της διαμάχης με την Τουρκία, η εκμετάλλευση και εξαγωγή του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε, δεν έχει επιτραπεί ούτε για χρήση αλλά ούτε και για εμπόριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης