Ενέργεια

Novak: Γεωτρήσεις στην Ρωσική Αρκτική όταν το πετρέλαιο φθάσει στα 70 δολάρια

Novak: Γεωτρήσεις στην Ρωσική Αρκτική όταν το πετρέλαιο φθάσει στα 70 δολάρια
Οι επενδύσεις στη ρωσική Αρκτική μπορεί να φθάσουν από 400 έως 600 δισ $ στα επόμενα 20 χρόνια, δήλωσε ο Novak
Η Ρωσία μπορεί να περιμένει για μια βιώσιμη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου πριν ξεκινήσει γεωτρήσεις και πάλι στα ύδατα της Αρκτικής, την ώρα που η αντίπαλος παραγωγός Νορβηγία επιταχύνει την ανάπτυξη βόρεια πεδία.
«Υπολογίζουμε το κόστος παραγωγής ανοικτής θαλάσσης για τη ρωσική Αρκτική στην περιοχή των $ 70 έως $ 100 το βαρέλι,» δήλωσε  ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.
Τα αποθεματικά «είναι το εφεδρικό υλικό μας», επεσήμανε ενώπιον του Διεθνούς Αρκτική Φόρουμ στο Arkhangelsk της Ρωσία που ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 29/3/2017.
Ενώ η τιμή του αργού  βρίσκεται περίπου στα 51 $ το βαρέλι - λιγότερο από το ήμισυ της τιμής του από τα μέσα του 2014 - οι αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ανάκαμψη στα $ 70 έως το τέλος του 2019.
Η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει την εξερεύνηση των θαλασσών της Αρκτικής Barents και Kara  από το 2019, σύμφωνα με το Novak ενώ παράλληλα  το κόστος της υπεράκτιας ανάπτυξης μπορεί να περιορισθεί καθώς οι ρωσικές εταιρείες υιοθετούν νέες τεχνολογίες.
« Η οffshore Αρκτική είναι ενδιαφέρουσα, αλλά πρέπει να είναι εμπορικά ανταγωνιστική,» δήλωσε σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του φόρουμ
ο David Campbell, πρόεδρος της επιχείρησης της BP Plc για τη Ρωσία.
«Τα αποθεματικά, είμαι βέβαιος, ότι θα είναι εκεί για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε  σχολιάζοντας τις προοπτικές για την ανάπτυξη.
Η Ρωσία κατέχει σχεδόν το 60% των γνωστών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αρκτική και έχει δαπανήσει περίπου $ 100 δις. για ενεργειακά έργα στην περιοχή κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία από εταιρείες εκμετάλλευσης.
«Αν μιλάμε για το κόστος παραγωγής στην ξηρά της Αρκτικής, είναι ελάχιστα διαφορετική από ότι σε άλλες ρωσικές επαρχίες», δήλωσε ο Novak.

Η Ρωσική Αρκτική σε αριθμούς:

- Τα έργα στην Αρκτική αντιπροσώπευαν το 81% της παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας και το 17% της παραγωγής αργού πέρυσι, σύμφωνα με το Novak.
- Στην Αρκτική ζώνη της χώρας βρίσκονται 346 τομείς υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των 19 offshore.
- Περισσότερο από το 90% των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αρκτική είναι ακόμα ανεξερεύνητα, σύμφωνα με το υπουργείο Φυσικών Πόρων.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις στη ρωσική Αρκτική μπορεί να φθάσουν από 400 έως 600 δισ $ στα επόμενα 20 χρόνια, δήλωσε ο Novak στο φόρουμ του Arkhangelsk.
Η Ρωσική  Gazprom Neft PJSC έχει υπογράψει συμφωνία με την Ινδική Oil & Natural Gas Corp. σχετικά με τις πιθανές υπεράκτιες εξερευνήσεις στη Ρωσία, ακόμη και στο πεδίο της Αρκτικής Dolginskoye, ανέφερε ο Novak, προσθέτοντας ότι και η Κίνα επίσης εκδηλώνει «μεγάλο ενδιαφέρον» για τη ρωσική Αρκτική .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης