Ενέργεια

ΗΠΑ: Ο Trump υπέγραψε το διάταγμα για την "ενεργειακή ανεξαρτησία"

tags :
ΗΠΑ: Ο Trump υπέγραψε το διάταγμα για την
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα "τερματίσει τον πόλεμο κατά του άνθρακα"
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε σήμερα 28/3/2017 διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν μέτρα Obama για το κλίμα καιτο «Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια», που επέβαλε  στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα να μειώσουν ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% από το επίπεδο του 2005.
Σε ομιλία του στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Trump διεμήνυσε ότι βούλησή του είναι να «τερματίσει τον πόλεμο εναντίον του άνθρακα».
Η κυβέρνηση Trump  διατείνεται ότι τα μέτρα Obama πλήττουν τις εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου και του άνθρακα.
Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο Trump προκαλεί την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, που σχεδιάζουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια, επέβαλε στις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίου από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν 190 χώρες στο Παρίσι το 2015.
Το διάταγμα του Trump για την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία» καταργεί ακόμη διατάξεις που προέβλεπαν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και αερίου και το βάρος που έχει γενικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής και την αδειοδότηση εξοπλισμού.
«Κάνω ιστορικά βήματα για να αρθούν οι περιορισμοί για την αμερικανική ενέργεια, την διακοπή των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την ακύρωση διατάξεων οι οποίες σκοτώνουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Trump στην ομιλία του στην EPA, πλαισιωμένος από ανθρακωρύχους.
Το διάταγμα Trump  άρει μεγάλο μέρος των κανονιστικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου, του αερίου και της εξόρυξης άνθρακα, λιγνίτη κ.λπ., όπως υποσχέθηκε προεκλογικά.
Αναλυτές για ενεργειακά θέματα και στελέχη εταιρειών αμφισβητούν ότι η κίνηση Trump  θα βοηθήσει τις βιομηχανίες ενώ δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης