Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιές λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν στο στόχαστρο του market test - Τα δύο ρίσκα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ποιές λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν στο στόχαστρο του market test - Τα δύο ρίσκα και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η "απόδραση" Σταθάκη από την διακεκαυμένη ζώνη των Θεσμών για την ΔΕΗ
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα, από το οποίο μάλιστα δεν αποκλείεται να κριθεί ακόμη και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αναδεικνύεται η υπόθεση της ΔΕΗ.
Ομως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν επιτύχει έστω και μιά πύρρειο νίκη, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η πρώτη φάση των πωλήσεων θα περιλαμβάνει μόνο λιγνιτικές μονάδες.
Αν αυτό επισφραγιστεί με την μετακύλιση των υδροηλεκτρικών σε δεύτερο χρόνο θα δώσει βαθιές ανάσες στον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, που συστηματικά προσπάθησε από την αρχή να κερδίσει χρόνο σε αυτήν την κατεύθυνση.
Οπως έγραφε το Worldenergynews στο ρεπορτάζ της 27/3/ 2017 αυτό αποτελούσε την πρώτη γραμμή, το πρώτο σενάριο.

Στον βαθμό λοιπόν που αυτό ολοκληρωθεί και αποτελέσει μέρος στης συμφωνίας, δηλαδή να προχωρήσει το αρχικό market test μόνο με λιγνιτικές μονάδες, παρουσιάζoνται τα εξής ρίσκα:
- Κάτα πρώτον να πουληθούν ποιοτικές μονάδες, εξέλιξη που δεν θα είναι σύμφωνη με το πλάνο της ΔΕΗ.
 Δηλαδή το βάρος των επενδυτών ενδέχεται σε μια τέτοια περίπτωση να πέσει πάνω στις πρωτοκλασσάτες μονάδες, όπως ο Άγιος Δημήτριος και η Μελίτη, που σε καμία περίπτωση η ΔΕΗ δεν θέλει να απολέσει.
- Κατά δεύτερον το ίδιο το market test να μην εξελιχθεί ικανοποιητικά, που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων εφόσον δεν θα προσελκύσει ενδιαφέρον, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στα υδροηλεκτρικά, που προγραμματίζεται σε δεύτερο χρόνο.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά στον στόχο αυτό, δηλαδή στην έναρξη της διαδικασίας από τις λιγνικτικές μονάδες και στην χρονική μετατόπιση των κινήσεων για τις υδροηλεκτρικές μέσα στο 2018.
Ομως αν ακολουθηθούν τα στάδια που ζητούν οι θεσμοί με τα market tests και τις επιλογές των επενδυτών να έχουν τον πρώτο λόγο, είναι βέβαιο ότι πολύ δύσκολα η αφρόκρεμα των λιγνιτικών θα ξεφύγει από τις δαγκάνες των ενδιαφερομένων.
Ασφαλώς και  η κυβέρνηση ποντάρει, ότι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μπορεί τελικά να μπλοκάρουν τις πωλήσεις και ακόμα και να "κερδηθεί χρονικά" το 2017 χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στις πωλήσεις.
Από την άλλη πλευρά  η ΔΕΗ δεν θα προβληματιστεί, αν αναγκαστεί να πουλήσει το Αμύνταιο 1 και Αμύνταιο 2, που ανάλογα με τις τιμές- κάτα πάσα πιθανότητα χαμηλές- και τις επενδύσεις που θα χρειαστούν, θα κριθεί ποιός θα τις πάρει και πόσα θα δώσει.
Η κυβέρνηση λοιπόν προχωρά το plan A και όπως πιστεύει, μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.
Αυτό σίγουρα θα δώσει αρκετές αναπνοές- προς το παρόν τουλάχιστον- απέναντι στο σοκ της επιβολής πώλησης μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές του ΥΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχουν βάλει στο επίκεντρο των αναμενόμενων market tests τον Άγιο Δημήτριο.
Η 5η μονάδα είναι η μονάδα με την υψηλότερη τεχνολογία.
Είναι δυναμικότητας 342 MW, έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2040 και απασχολεί 2000 εργαζομένους.
Αν πουληθεί τα ερωτήματα είναι ποιά θα είναι η τύχη του ορυχείου, πώς θα γίνεται η τροφοδοσία της μονάδας μέσω των ταινοδρόμων και τι αποζημίωση θα λαμβάνει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με κύκλους της ΓΕΝΟΠ πάντως μονάδες που μπορούν να αναζητήσουν άμεσα ιδιωτικά κεφάλαια μπορεί αν είναι η Πτολεμαίδα 5, την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει ο Ομιλος ΓΕΚ Τέρνα ύψους 1,5 δισ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει την δυνατότητα στην ΔΕΗ να εξοικονομήσει πόρους απο το κόστος της κατασκευής.
Παράλληλα ανάλογη συνδυασμένη κίνηση μπορεί να γίνει με την Μελίτη, όπου στην Μελίτη 2 αναμένεται η υλοποίηση της σύμπραξης με την CMEC, αν μπορεί να προχωρήσει βέβαια με τα παρόντα δεδομένα.
Η Μελίτη 1 είναι δυναμικότητας 330 ΜW και έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2040.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται η μάχη

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού διευκρινίζουν ότι όλα τα θέματα της αξιολόγησης παραμένουν επί της ουσίας ανοιχτά μιλάνε για την προοπτική ενός «κακού», αλλά και «δύσκολα διαχωρίσιμου» συμβιβασμού στην υπόθεση της ΔΕΗ, ενώ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτού του συμβιβασμού.
Όσο δε για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται στη θέση του.
Παράλληλα βουλευτές - κυβερνητικά στελέχη όπως οι κύριοι Πιτσιόρλας και Τσιρώνης άμεσα ή έμμεσα στήριξαν την επιλογή πώλησης λιγνιτικών μονάδων.

Πίστωση χρόνου: ο βασικός στόχος

Ο κ. Σταθάκης μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες γνωρίζει ότι η μοναδική υποχώρηση που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές, είναι να αποδεχτούν, ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα γίνει σε δυο φάσεις.
Δηλαδή πρώτα να «βγουν στον αέρα» οι λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες προεξοφλείται ότι δεν θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και εκ των πραγμάτων θα προστεθούν στο πωλητήριο και οι υδροηλεκτρικές.
Με άλλα λόγια το μόνο που προσφέρουν ως εναλλακτική λύση οι δανειστές είναι χρόνος.
Βεβαίως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αλλά το ερώτημα που αναδεικνύεται, είναι το ποια στάση θα κρατήσουν οι διάφορες ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή εάν θα ομονοήσουν όλες οι πλευρές, ότι πράγματι ο χρόνος έχει σημασία ακόμη και αν πρέπει να δεσμευτούν σήμερα ότι θα πωλήσουν μονάδες της ΔΕΗ αύριο.
Προκειμένου λοιπόν να διερευνήσει αυτό ακριβώς, δηλαδή το εάν για τις τοπικές κοινωνίες και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια σημασία ο χρόνος, ο Γιώργος Σταθάκης πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενώ σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Δημητριάδη, Θ. Μουμουλίδη, Ι. Θεοφύλακτο, Γ.Ντζιμάνη, Κ.Σέλτσα)  και τον περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη.
Εξάλλου ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για τις απαιτήσεις των δανειστών και ζήτησε να προετοιμάσει το έδαφος από τεχνοκρατικής πλευράς για κάθε ενδεχόμενο.    

«Αντάρτικο» Σκουρλέτη

Για την καταγραφή όλων των παραγόντων της εξίσωσης δεν θα πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής η χθεσινή (27/3) παρέμβαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος πέταξε το γάντι στο Μαξίμου, καλώντας την κυβέρνηση μέσω άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».
Τις απόψεις Σκουρλέτη φαίνεται ότι συμμερίζονται και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές, και ως εκ τούτου το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί το Μαξίμου να διαχειριστεί πολιτικά την επώδυνη συμφωνία, όταν κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν αντιρρήσεις για βασικά σημεία της.
Ο κ. Σκουρλέτης γράφει: «Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ότι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ; Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ´ ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνηση μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ.»
Με άλλα λόγια αν η κυβέρνηση δεν αντιταχθεί στην πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων, θα έχει συνεργήσει στο «να περάσει η περιουσία της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».
Στην ουσία, ο κ. Σκουρλέτης πετάει το γάντι στο Μαξίμου το οποίο καλείται να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί το σχέδιο των δανειστών που ήδη από τον Δεκέμβριο έχουν απαιτήσει την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ.
Η απαίτηση συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του Μνημονίου που είχε επιδοθεί τότε στην κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες διέψευδαν ότι μπαίνει επιτακτικά στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της ΔΕΗ.
Η δημόσια διαφωνία Σκουρλέτη με τους κυβερνητικούς χειρισμούς έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά μια συμφωνία με τους δανειστές, τα μέτρα της οποίας έρχονται σε σύγκρουση με θεμελιώδεις αντιλήψεις της Αριστεράς
Δεύτερον, ο κ. Σκουρλέτης καθίσταται πλέον το πρόσωπο αναφοράς των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφεται και η τάση που μειώνει τη σημασία της δημόσιας διαφωνίας Σκουρλέτη και η οποία σημειώνει ότι δεν θα έχει συνέχεια η διαφωνία του υπουργού Εσωτερικών.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ΓΕΝΟΠ έσω και για την τιμή των όπλων θα ξεκινήσει από συλλαλητήριο διαμαρτυρίας  και θα προχωρήσει σε προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης