Διεθνή

Η γαλλική αμυντική βιομηχανία πιέζει για αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας (Euractiv)

Η γαλλική αμυντική βιομηχανία πιέζει για αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας (Euractiv)
Τι αναφέρει στο Euractiv o CEO της Eurenco, Thierry Francou
Η ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψει την περίσσεια γραφειοκρατία ώστε να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες να αναπτύξουν γρήγορα την παραγωγή σε όλη την γηραιά ήπειρο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού γίγαντα της παραγωγής πυρίτιδας Eurenco, Thierry Francou, σε συνέντευξή του στο Euractiv.

«Εργαζόμαστε με ένα κανονιστικό πλαίσιο που ενδείκνυται για καιρό ειρήνης», δήλωσε ο Francou, προσθέτοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες σχεδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι κατάλληλοι για τις ανάγκες μιας βιομηχανικής αύξησης της αμυντικής βιομηχανίας σε όλο το μπλοκ και ειδικά σε καιρό πολέμου.

Με δισεκατομμύρια ευρώ να επενδύονται σε νέες εγκαταστάσεις στρατιωτικού υλικού σε ολόκληρη την Ευρώπη και με την αύξηση της ζήτησης για πυραύλους και βλήματα, η βιομηχανία αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις κυβερνητικές παραγγελίες.

Η προσπάθεια του Francou να πείσει την κυβέρνηση να αλλάξουν οι κανονισμοί, υπογραμμίζει τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια για να αναπτύξει μια πιο ισχυρή αμυντική παρουσία χωρίς να θυσιάσει τα σκληρά διεκδικούμενα περιβαλλοντικά της πρότυπα.

Η Eurenco επαναλειτούργησε πρόσφατα ένα εργοστάσιο πυρίτιδας στο Bergerac της Γαλλίας, το οποίο είχε τεθεί σε ακινησία το 2007.

Στόχος ήταν να συμβάλει στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής εξοπλισμών της Γαλλίας και να συγκεντρώσει τμήματα της αλυσίδας παραγωγής της εταιρείας.

Αλλά το άνοιγμα μιας νέας γραμμής παραγωγής δεν είναι εύκολη υπόθεση, όχι μόνο λόγω των ισχυρών ρυθμιστικών περιορισμών από την ΕΕ, λέει το στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι κανόνες στοχεύουν στην προστασία της άγριας ζωής και επίσης στην αποφυγή μόλυνσης ή μαζικών πυρκαγιών που συνδέονται με τη χρήση εκρηκτικών υλικών υψηλής εκρηκτικότητας.

Η Eurenco είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πυρίτιδας στην Ευρώπη, με συμβόλαια για την προμήθεια, μεταξύ άλλων, της σουηδικής Saab και της γαλλικής Thales.

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία, έλαβε επιχορηγήσεις ύψους 47 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή στο πλαίσιο της προηγούμενης Πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) για την ενίσχυση της παραγωγής πυρίτιδας.

Για να ανταποκριθεί στην αύξηση των παραγγελιών, ο Francou δήλωσε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πυρίτιδας στο Bergerac σε 1.200 τόνους ετησίως, με στόχο να φτάσει στη συνέχεια σταδιακά στους 1.800 τόνους.

Να σημειωθεί πως η Eurenco διαθέτει τριετές επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Οι κίνδυνοι

Όπως είναι φυσικό, η κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού ενέχει κινδύνους.

Το 2022, ένα από τα κτίρια μιας άλλης εγκατάστασης στο Bergerac, όπου αποθηκεύεται νιτροκυτταρίνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως «εγκατάσταση ανώτερης βαθμίδας» στην οδηγία SEVESO III της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στον έλεγχο των ατυχημάτων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα.

Στη συνέχεια, η Eurenco χρειάστηκε ένα χρόνο για να ξεκινήσει τις εργασίες επέκτασης για την παραγωγή σκόνης στην επαναλειτουργούσα εγκατάσταση Bergerac, λόγω μιας δωδεκάμηνης εμπεριστατωμένης μελέτης βιοποικιλότητας που κάλυπτε την περιοχή.

«Αυτό απαιτείτο από την εθνική νομοθεσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η συμμόρφωση με το SEVESO III καθιστά την κατασκευή ενός αμυντικού εργοστασίου από το μηδέν «σχεδόν αδύνατη» στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Η καλύτερη λύση, λέει ο Francou, είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των εργοστασίων που έχουν ήδη εγκεκριμένο καθεστώς SEVESO, αν και αυτό «παραμένει δύσκολο».

«Εάν βρισκόμασταν σε πόλεμο, αυτά τα θέματα δεν θα ήταν πλέον επίκαιρα», είπε για τους κανόνες, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για την επιτάχυνση των επεκτάσεων των γραμμών παραγωγής αμυντικών προϊόντων.

Ο Γάλλος όμως δεν σταματά ούτε στην πυρίτιδα. Η αμυντική βιομηχανία εξαρτάται από τα χημικά προϊόντα, και ειδικότερα από το νιτρικό οξύ, για την παραγωγή πυρομαχικών.

Όμως ο Francou υποστηρίζει ότι οι βαριές κανονιστικές ρυθμίσεις έχουν ωθήσει τους κατασκευαστές εκτός Ευρώπης.

Αυτό πρέπει να αποτελέσει θέμα για την Κομισιόν στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη διασφάλιση της αλυσίδας αμυντικού εφοδιασμού του μπλοκ.

«Χωρίς χημικές ουσίες, δεν θα έχουμε την ικανότητα να κατασκευάσουμε πυρίτιδα και χωρίς πυρίτιδα δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε πυρομαχικά», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης