
Ο φόρος άνθρακα, είναι αυτή την στιγμή το πιο φιλόδοξο μέτρο στο τραπέζι. Η εφαρμογή του θα καθιστούσε ακριβότερο για τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου, ενθαρρύνοντάς τες να περιορίσουν τις εκπομπές.
Η στήριξη σε άλλα μέτρα
Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βραζιλίας, προτείνουν άλλα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά άνθρακα θα αυξήσει το κόστος των αγαθών και θα συμβάλει στην επισιτιστική ανασφάλεια.
Ο ΙΜΟ αναμένει να καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή σχετικά με τον μηχανισμό που θα υιοθετήσει για να βοηθήσει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα στη ναυτιλία έως το 2050.
Το διακύβευμα της συμφωνίας
Το διακύβευμα είναι υψηλό καθώς η ναυτιλία ευθύνεται για σχεδόν το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον ΙΜΟ.
«Είναι δύσκολο να πούμε τι θα συμβεί», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP πριν από τη συνάντηση η Fanny Pointet, διαχειριστής βιώσιμης ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή ομάδα υπεράσπισης, Transport and Environment.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ιδιαίτερα σιωπηλές σχετικά με το θέμα, χωρίς να σχολιάσουν από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.
Τα νησιωτικά κράτη πιέζουν για φόρο άνθρακα
Τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και της Καραϊβικής ηγούνται της ομάδας που πιέζει για φόρο άνθρακα, με υποστήριξη από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται από μια εισφορά θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν στα έθνη που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή για να βοηθήσουν στην προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της.
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια τρομακτική βιωμένη πραγματικότητα για τη χώρα μου», δήλωσε ο Albon Ishoda, εκπρόσωπος των Νήσων Μάρσαλ στον ΙΜΟ.
Οι αντιθέσεις στον φόρο άνθρακα
Περίπου 15 χώρες αντιτίθενται σθεναρά στον φόρο άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι θα επιδεινώσει τις ανισότητες μεταξύ των εθνών και θα αυξήσει το κόστος αγαθών όπως το φοινικέλαιο, τα δημητριακά και το καλαμπόκι.
Αυξάνονται επίσης οι ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποτε υποστηρικτής του φόρου άνθρακα, θα μπορούσε να αποδυναμώσει το μέτρο υπέρ ενός συστήματος πίστωσης άνθρακα.
Ένα τέτοιο σύστημα θα επέτρεπε σε εταιρείες ή χώρες να αγοράζουν και να πωλούν πιστώσεις που αντιπροσωπεύουν το δικαίωμα να εκπέμπουν μια ορισμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με έρευνα του University College του Λονδίνου, η επιλογή μη εισφοράς αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του ναυτιλιακού τομέα.
Εναλλακτικά καύσιμα
Θα μπορούσε επίσης να στρεβλώσει τις τιμές των καυσίμων και να δημιουργήσει άνισους όρους ανταγωνισμού, ευνοώντας κράτη με ισχυρές βιομηχανικές πολιτικές, όπως η Κίνα, δήλωσαν ερευνητές.
Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων
Προκλήσεις παραμένουν επίσης με το πρότυπο σύστημα καυσίμων, ιδιαίτερα ο κίνδυνος χρήσης εναλλακτικών καυσίμων όπως το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο, τα οποία συμβάλλουν έμμεσα στις εκπομπές μέσω της αποψίλωσης των δασών, εξήγησε η Pointet.
Ενώ η Βραζιλία υπερασπίζεται τον βασικό ρόλο αυτών των βιοκαυσίμων, περισσότερες από 60 ΜΚΟ προστασίας του περιβάλλοντος έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμπερίληψή τους στο μελλοντικό μείγμα καυσίμων για τη ναυτιλία.
Άλλες πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν συνθετικά καύσιμα με βάση το υδρογόνο, που επί του παρόντος είναι πολύ ακριβά στην παραγωγή, ή την εγκατάσταση αιολικών συστημάτων πρόωσης επί του πλοίου.
www.worldenergynews.gr