
Σε λειτουργία το α΄ τμήμα 55 χμ ενός σχεδιαζόμενου δικτύου αγωγών πράσινου Η2 στη Δ. Γερμανία (hydrogeninsight.com)
Σημαντικό βήμα στο υδρογόνο και στην ενεργειακή μετάβαση έγινε στη Γερμανία σύμφωνα με δημοσίευμα του hydrogeninsight.com.
Ο φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της ευρωπαϊκής χώρας (Nowega), άρχισε να γεμίζει το πρώτο τμήμα 55 χιλιομέτρων ενός σχεδιαζόμενου δικτύου αγωγών υδρογόνου στη Δυτική Γερμανία με μόρια H2, ως μέρος της θέσης σε λειτουργία πριν ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Ο αγωγός (εκτείνεται μεταξύ του Lingen και του Bad Bentheim στην πολιτεία της Κάτω Σαξονίας), αποτελεί μέρος του έργου «GET H2» το οποίο είχε χαρακτηριστεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) από την ΕΕ.
Το «GET H2» διαθέτει μια πράσινη εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου 300 MW («GET H2 Nukleus»), που αναπτύσσεται από την RWE η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2027 και θα είναι ο πρώτος πελάτης του αγωγού.
Ο Nowega σημείωσε σε ανάρτησή του στο LinkedIn ότι το 95% του τμήματος των 55 χιλιομέτρων που τίθεται σε λειτουργία αποτελείται από αγωγούς φυσικού αερίου που έχουν μετατραπεί ώστε να λειτουργούν με υδρογόνο.
«Με την έναρξη λειτουργίας, παρέχουμε τις πρώτες μεταφορικές δυνατότητες για την πρώιμη φάση της οικονομίας του υδρογόνου.
Η εστίαση στη χρήση των υπαρχόντων αγωγών δείχνει πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την είσοδο στη μεταφορά υδρογόνου με οικονομικά αποδοτικό και γρήγορο τρόπο», δήλωσε ο Frank Heunemann (Διευθύνων Σύμβουλος της Nowega).
Συνοπτικά το έργο
Το πλήρες δίκτυο περιλαμβάνει επίσης συνδέσεις μεταξύ της Bad Bentheim και της Emsbüren που ανήκει στον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς OGE, και μεταξύ της Bad Bentheim και της Legden που κατέχει το 50% η καθεμία από την OGE και την Nowega.
Ο αγωγός θα επεκταθεί νότια μέσω του Gronau-Epe, όπου η RWE κατασκευάζει μια εγκατάσταση αποθήκευσης που θα ξεκινήσει επίσης το 2027, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, για να προμηθεύει η RWE πράσινο υδρογόνο από το GET H2 Nukleus στον πελάτη της (διυλιστήριο Leuna της TotalEnergies στην ανατολική Γερμανία) έως το 2030, οι αγωγοί GET H2 θα πρέπει να συνδεθούν στο ευρύτερο γερμανικό δίκτυο υδρογόνου.
www.worldenergynews.gr