
Η επεκτατική μανία του Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την διώρυγα του Παναμά αφορά κυρίως τους Κινέζους, που είναι και οι σκιώδεις ελεγκτές της.
Οι Κινέζοι και ο Τραμπ
Οι Κινέζοι, σύμφωνα με το Hellas Journal, έχουν αυξήσει τις τιμές για το κόστος διέλευσης και έχουν εγκαταστήσει στρατό εκεί, όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Εμείς δεν την δώσαμε στους Κινέζους και θα την πάρουμε πίσω», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απειλητικά.
Κάποιοι φοβήθηκαν ότι ο Τραμπ θα επέλεγε να την καταλάβει με στρατιωτικά μέσα, αλλά ευτυχώς υπάρχει και η Blackrock, που βρήκε «έναν κομψό τρόπο» για να ικανοποιήσει την επιθυμία του προέδρου.
Το καθεστώς λειτουργίας
Μέχρι πριν λίγο καιρό, το λιμάνι Cristóbal στο βόρειο τμήμα του Ατλαντικού και το λιμάνι Balboa στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού, του συγκροτήματος της διώρυγας λειτουργούσαν από την Panama Ports Company.
Η Panama Ports Company (PPC) ανήκει στον όμιλο του Χονγκ Κονγκ CK Hutchison Holdings Limited, αλλά δεν είναι ιδιοκτήτρια των λιμανιών. Έχει αποκτήσει όμως την άδεια λειτουργίας, διαχείρισης και επέκτασης των δύο λιμένων για λογαριασμό της κυβέρνησης του Παναμά μέχρι το 2046.
Εκτός από το Cristóbal και το Balboa, υπάρχουν άλλα τρία λιμάνια τα διαχειρίζονται εταιρείες από την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ/Παναμά.
Έτσι, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock αγόρασε λοιπόν τώρα το 90% της PPC έναντι 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων και παράλληλα απέκτησε το δικαίωμα χρήσης και συντήρησής των λιμανιών.
Οι συμβάσεις και οι κανονισμοί
Ο τρόπος λειτουργίας των πέντε λιμανιών ρυθμίζεται λεπτομερώς με συμβάσεις. Εάν παραβιαστούν διάφορες ρήτρες, η άδεια λειτουργίας μπορεί ακόμα και να ανακληθεί. Ο επενδυτικός όμιλος Blackrock δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλά πρέπει να τηρεί τους υφιστάμενους κανονισμούς.
Οι ίδιοι κανόνες ίσχυαν ήδη για την Hutchison. Το κανάλι πρέπει να παραμείνει πολιτικά «ουδέτερο» και όλα τα πλοία πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου, ανεξάρτητα από το φορτίο, τον προορισμό ή την προέλευσή τους.
Θεωρητικά, οι κανονισμοί είναι σταθεροί και κανείς δεν έδειχνε να τους αντιμετωπίζει ως πολιτικά σημαντικούς.
Πριν η Hutchison από το Χονγκ Κονγκ λάβει την άδεια για πρώτη φορά το 1996/97, διάφορες αμερικανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας επιτροπής της Γερουσίας, εξέτασαν «διεξοδικά» αν υφίστατο κίνδυνος να αποκτήσει η Κίνα τον έλεγχο της διώρυγας.
Βέβαια, οι αμερικανικές εταιρείες είχαν εμφανιστεί σχετικά αδιάφορες για την απόκτηση της άδειας, την όποια τελικά απέκτησε η Hutchison δεν χρειάστηκε να πλειοδοτήσει έναντι κάποιου σημαντικού ανταγωνιστή για να την κερδίσει.
Τα λιμάνια μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στα πλοία ή να επιταχύνουν σκόπιμα την επεξεργασία των εγγράφων και την εκκαθάριση τους ή το αντίστροφο. Αλλά τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Οι έλεγχοι της θαλάσσιας κυκλοφορίας υπόκεινται πάντα στις αρχές του Παναμά.
Η BlackRock δεν θεωρείται πιθανό να θελήσει να θέσει σε κίνδυνο μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ με τέτοιου είδους παιχνίδια, για να ευνοήσει αμερικανικά πλοία.
Γιατί όλος αυτός ο θόρυβος
Ο μεγάλος θρίαμβος για τον οποίο πανηγύρισε ο Τραμπ αποδεικνύεται, ένα σχετικό πυροτέχνημα, καθώς τα έσοδα από τις εμπορευματικές επιχειρήσεις μέσω της διώρυγας κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι. Η απόφαση από τον επενδυτικό όμιλο λήφθηκε για χάρη του προέδρου, αφού είναι γνωστή η φιλική σχέση του με ηγετικά στελέχη του συντηρητικής κατεύθυνσης ομίλου.
Η διώρυγα έχει πληγεί από το 2022 από την κλιματική κρίση, καθώς η περιοχή μαστίζεται από μια πρωτοφανή ξηρασία. Επί μήνες, η στάθμη του νερού της λίμνης Γκατούν, που χρησιμοποιείται για την ανύψωση των πλοίων, μόλις και μετά βίας μπορούσε να διατηρηθεί πάνω από τα 24 μέτρα, που είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τη λειτουργία της.
Ωστόσο, αυτό γινόταν μόνο σε βάρος των ποσοστώσεων διέλευσης. Αντί των συνήθων 38 πλοίων ανά ημέρα, κατά καιρούς επιτρεπόταν η διέλευση μόνο σε 24 πλοία.
Η κατάσταση έχει τώρα κάπως εκτονωθεί, αλλά για να επιλυθούν περαιτέρω τα προβλήματα θα απαιτήσουν να δαπανηθούν άλλα δισεκατομμύρια. Υπάρχουν μάλιστα αυξανόμενες αμφιβολίες για το κατά πόσον η λειτουργία της διώρυγας μπορεί να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα.
Οι σχέσεις Παναμά και Κίνας
Οι απειλές του Τραμπ φαίνεται ότι έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση του «μικρού« Παναμά, που μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από το κινέζικο πρότζεκτ του «Δρόμου του Μεταξιού».
Η κυβέρνηση του Πεκίνου από την πλευρά της έχει κατηγορήσει την διοίκηση Τραμπ ότι επιχειρεί με απειλές και ψευδείς ισχυρισμούς να μπει «σφήνα» στις καλές σχέσεις της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Για τον πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ η επέκταση των δραστηριοτήτων της χώρας στον Νότο της Αμερικής είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού ο ίδιος τον περασμένο Νοέμβριο ταξίδεψε στο Τσανκάι στις ακτές του Περού, όπου εγκαινιάστηκε ένα γιγαντιαίο υπερσύγχρονο λιμάνι, το οποίο κατασκευάστηκε με κινεζικά κεφάλαια.
Το κόστος της επένδυσης, έχει ήδη ξεπεράσει τα 1,3 δις δολάρια και θα φτάσει τα 3,5 δις με την ολοκλήρωσή του. Τα χρήματα αυτά προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από την γνωστή μας Cosco, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.
www.worldenergynews.gr