Διεθνή

Οι εκλογές στην Γερμανία ίσως κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης (Euractiv)

Οι εκλογές στην Γερμανία ίσως κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης (Euractiv)

Η ΕΕ προετοιμάζεται για κάτι «νέο» - Αναμένει τι θα γίνει με «ακανθώδη» ζητήματα (μεταναστευτικό) - Αγωνία για το «φάντασμα» της Μέρκελ

Σχετικά Άρθρα

Όλος ο ευρωπαϊκός κόσμος θα πρέπει να ασχολείται με τις εκλογές στην Γερμανία η διεξαγωγή των οποίων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή (23/2/2025).

Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη της «γηραιάς» ηπείρου.  

Ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν ότι το Βερολίνο θα διαδραματίζει πιο διεκδικητικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή.

 Σολτς.jpg

Ήδη υπάρχουν σε εκκρεμότητα κρίσιμα ζητήματα όπως πόλεμοι και μετανάστευση. Δε μπορεί οι Γερμανοί να μην έχουν λόγο…

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν νευρικά την προεκλογική εκστρατεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου της οποίας η σημασία σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

Μην ξεχνάμε ότι παραμένει ο φόβος του «φαντάσματος» της Μέρκελ (πρώην Καγκελάριος και μάλιστα πανίσχυρης).

«Ο κόσμος δεν σταματά να περιστρέφεται με όλα όσα συμβαίνουν στην Αμερική, τις πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ, ακόμη και με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Ευρώπη πρέπει να έχει κάποιον να συνεργαστεί στη Γερμανία», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Euractiv.

Για τους γείτονες της Γερμανίας, μπορεί να είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της χώρας φαίνεται να έχουν επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στην Ευρώπη, με τα 4 κορυφαία κόμματα να κάνουν εκστρατεία με διαφορετικά οράματα για τον μελλοντικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήταν σίγουρα μια αντίθεση με τα τελευταία 3 χρόνια. Οι Γερμανοί παρατηρητές παρακολούθησαν με τρόμο τη στιγμή που η χώρα μετατράπηκε από την υποτιθέμενη «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου» υπό την Άνγκελα Μέρκελ σε υποψήφια υπό τον Σολτς.

Αν η καγκελάριος έκανε ποτέ θραύση στις Βρυξέλλες, αυτό οφείλεται σε μια κακή σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν (το άλλο μισό της γαλλογερμανικής «κινητήρας» της ΕΕ) και των μονομερών μέτρων σε στιγμές κρίσης.


Τέλος στην «αφωνία» της Γερμανίας;

Η απογοήτευση γι’ αυτό είναι διάχυτη μεταξύ των αντιπάλων του Σολτς, ιδιαίτερα των εταίρων του συνασπισμού («Πρασίνοι») οι οποίοι συχνά κατηγορούνται για τις αποτυχίες της Καγκελαρίου.

Στην αρχή της εκστρατείας, όταν οι δημοσιογράφοι σε μια παρασκηνιακή ενημέρωση πίεσαν τον Ρόμπερτ Χάμπεκ (επικεφαλής υποψήφιο των «Πρασίνων»), για το κεντρικό αφήγημα της εκστρατείας του η απάντησή του ήταν σαφής: έντονη εστίαση στην Ευρώπη.

Το ανάμεικτο ρεκόρ του Σολτς για την Ευρώπη ήταν επίσης ένας προτιμώμενος στόχος της εκστρατείας του φαβορί στις εκλογές Φρίντριχ Μερτς (πρώην ευρωβουλευτής) ο οποίος έχει υποσχεθεί να εισαγάγει ένα στυλ ηγεσίας που δίνει προτεραιότητα στον συντονισμό και τερματίζει την «ευρωπαϊκή αφωνία» της Γερμανίας.

Ενώ η εκστρατεία ήταν σχεδόν πιο επικεντρωμένη στην Ευρώπη από ό,τι συνήθως, ο Μερτς και ο Χάμπεκ προσπάθησαν ιδιαίτερα να ξεχωρίσουν από τον νυν καγκελάριο στην ηγεσία της Γερμανίας στην ΕΕ, σημείωσε ο Johannes Lindner (Διευθυντής του Jacques Delors Centre).

Φρίντριχ_Μερτς.jpg

4 διαφορετικά σενάρια για μελλοντικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά θέματα κέρδισαν ελαφρώς μεγαλύτερη έλξη με τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία και τους δασμούς, και μια διογκούμενη συζήτηση για την παράτυπη μετανάστευση και τους εθνικούς ελέγχους στα σύνορα, είπε.

Αυτό έχει δώσει 4 διαφορετικά σενάρια για τον μελλοντικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Από τη μία πλευρά του φάσματος, ο Χάμπεκ έχει υποστηρίξει την φεντεραλιστική ηγεσία που θα καθιστούσε τους τεράστιους πόρους της Γερμανίας διαθέσιμους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος σε νέο κοινό χρέος και χρηματοδότηση.

Χάμπεκ_Υπουργός_Οικονομίας_και_Δράσης_για_Πράσινη_Οικονομία_Γερμανίας_4.jpg

Από την άλλη πλευρά, η  Αλίς Ελίζαμπετ Βάιντελ  η κορυφαία υποψήφια του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα, έχει υποσχεθεί να βγάλει τη Γερμανία από την ΕΕ και το ευρώ.

Μεταξύ των δύο, ο Μερτς υπόσχεται ένα νέο, πανευρωπαϊκό στυλ ηγεσίας, αλλά υπερασπίζεται ρητά τα εθνικά πολιτικά συμφέροντα.

Εν τω μεταξύ, ο Σολτς αντιπροσωπεύει ένα status quo στο οποίο η ΕΕ δεν βρίσκεται σχεδόν μπροστά και στο επίκεντρο.


Στα χέρια των ψηφοφόρων
η τύχη της Ευρώπης

Αλλά η επιλογή και η μοίρα της Ευρώπης βρίσκονται τελικά στα χέρια των Γερμανών ψηφοφόρων.

Ως συνήθως, η ΕΕ ήταν χαμηλά στη λίστα με τα πιο πιεστικά ζητήματα για το εκλογικό σώμα, με μόνο το 1% να το βλέπει ως θέμα προτεραιότητας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov.

Ωστόσο, ευθυγραμμίζονται κυρίως με το όραμα του πιθανού νικητή (Μερτς).

Σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κίνημα Γερμανίας (EBD), οι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν την ένταξη της Γερμανίας στην ΕΕ και θέλουν το μπλοκ να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την άμυνα, την ασφάλεια των συνόρων και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Σε αντίθεση με τον Χάμπεκ δεν θέλουν η Γερμανία να δανείσει περισσότερη από τη δύναμη δαπανών της στο μπλοκ και είναι διχασμένοι σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς είναι επιφυλακτικοί και για τα δύο.

Η υπόσχεση του Μερτς είναι ότι η κυβέρνησή του θα φέρει νέα ευρωπαϊκή ώθηση σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα, μέσω ισχυρότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενισχυμένης ενιαίας αγοράς, είπε ο Lindner.

Το αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να σχηματίσει έναν σταθερό, δικομματικό συνασπισμό στο εσωτερικό και να συντονιστεί στενά με τους συμμάχους της ΕΕ, πρόσθεσε ο Λίντνερ.


Η μετανάστευση και το «φάντασμα» της Μέρκελ

Germany's Chancellor Angela Merkel attends the inauguration of the Oslo Opera House April 12, 2008. Norway's King Harald officially opened the new cultural landmark on Saturday. REUTERS/Bjorn Sigurdson/Scanpix  (NORWAY)  NO COMMERCIAL SALES.  NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
 

Αυτό δεν είναι δεδομένο: η όρεξη του Μερτς μπορεί να μεταφραστεί σε έλλειψη προσοχής.

Όσον αφορά στη μετανάστευση, ο Μερτς έχει υποστηρίξει μια πολιτική «πρώτα η Γερμανία» που περιλαμβάνει μόνιμους συνοριακούς ελέγχους και την απόρριψη όλων των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται από γειτονικές χώρες, κάτι που θα υπονόμευε τη συνεργασία της Ευρώπης στα σύνορα και τη μετανάστευση.

Οι αντίπαλοί του συνέκριναν αυτή τη μονομερή προσέγγιση με τον «Κλιντ Ίστγουντ» (Χάμπεκ) και τον «Βίκτορ Όρμπαν» (Σολτς), με τον καγκελάριο να κατηγορεί τον Μερτς ότι «θάβει την Ευρώπη».

Για να μην αναφέρουμε ότι ορισμένοι σύμμαχοι της ΕΕ φοβούνταν την παρατεταμένη περίοδο γερμανικής κυριαρχίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της δεκαετίας του 2010.

Αλλά προς το παρόν, οι γείτονες της Γερμανίας φαίνονται ικανοποιημένοι που ο Μερτς έχει ελέγξει τις προτεραιότητές τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης