Διεθνή

Γαλλία: Σύνοδος κορυφής για το Ουκρανικό – Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη

Γαλλία: Σύνοδος κορυφής για το Ουκρανικό – Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται, πως η Ρωσία δεν στοχεύει απλώς στην ουδετερότητα της Ουκρανίας αλλά σε μία συμφωνία παρόμοια με εκείνη το 1945 στη Γιάλτα, όπου ο κόσμος μοιράστηκε σε σφαίρες επιρροής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση και η μοίρα του καθορίστηκε
Σχετικά Άρθρα
(upd)Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν – Noέλ Μπαρό επιβεβαίωσε σήμερα (17/2) ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στη μέρα στο Παρίσι μια άτυπη συνάντηση κορυφής κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου άρχισαν την Παρασκευή, μετά την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου, ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί στο Παρίσι «τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες» για συζητήσεις σχετικά με «την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν

Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβουν μέρος στην αυριανή συνάντηση στο Παρίσι για να συζητήσουν το ουκρανικό.

Η γαλλική προεδρία πρόσθεσε πως μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων θα είναι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Νωρίτερα ο Μπαρό είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια»,  χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη «συνάντηση εργασίας».

Σύμφωνα με το Reuters, πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει τις Βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες.

Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, προκάλεσε σοκ χθες λέγοντας πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, αναμένεται να εκκινήσουν της Τρίτη οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα.

Η Γηραιά Ήπειρος καλείται, άμεσα, να… ξυπνήσει αφού η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούσαν ως εγγυήτρια δύναμη της ευρωπαϊκής ασφάλειας ολοκληρώνει τον κύκλο της.

Το πρώτο μήνυμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες το έλαβαν ήδη από την επανεκλογή Ντόναλντ Τραμπ και τις πρώτες ώρες επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο, το επόμενο – καθοριστικό – μήνυμα ήταν η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ το τελευταίο ηχηρό καμπανάκι σήμανε στο Μόναχο την περασμένη Παρασκευή, όταν ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέι Ντι Βανς, τους παρέδιδε μαθήματα δημοκρατίας.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται, πως η Ρωσία δεν στοχεύει απλώς στην ουδετερότητα της Ουκρανίας αλλά σε μία συμφωνία παρόμοια με εκείνη το 1945 στη Γιάλτα, όπου ο κόσμος μοιράστηκε σε σφαίρες επιρροής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση και η μοίρα του καθορίστηκε.

Αποκλεισμένοι από τις συνομιλίες στο Ριάντ, οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να δώσουν ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα. Εκτός από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα θα συζητήσουν πώς μπορούν προσφέρουν στην Ουκρανία αξιόπιστες αμυντικές δυνατότητες - με το σχέδιο αυτόματης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από τη Ρωσία να είναι στο τραπέζι.

«Πιστεύουμε ότι, ως συνέπεια της επιτάχυνσης στο Ουκρανικό, αλλά και ως συνέπεια όσων λένε στελέχη της αμερικανικής ηγεσίας, υπάρχει ανάγκη οι Ευρωπαίοι να κάνουμε περισσότερα, καλύτερα και με συνεκτικό τρόπο για τη συλλογική μας ασφάλεια», τόνιζε την Κυριακή σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Στάρμερ: Υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη συνολικά

Πριν από τη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι το Λονδίνο είναι «έτοιμο και πρόθυμο» να τοποθετήσει βρετανικά ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Γερμανία και Σουηδία ανέφεραν επίσης ότι προτίθενται να στείλουν δικές τους δυνάμεις για να ενισχύσουν το Κίεβο.

Σε άρθρο στην Daily Telegraph, ο Στάρμερ έκανε λόγο για ιστορική στιγμή «όσον αφορά τη συλλογική ασφάλεια της ηπείρου μας».

«Δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας. Είναι υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη συνολικά. Η διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς και της κυριαρχίας της είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον», τόνισε.

Συμφώνησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία δαπανά περίπου το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα και έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε 2,5%, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για αυτό.

«Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες –και θα το κάνουμε– η υποστήριξη των ΗΠΑ θα παραμείνει κρίσιμη και η εγγύηση των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για διαρκή ειρήνη, γιατί μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να επιτεθεί ξανά», τόνισε ο Στάρμερ.


Στην Πολωνία ο Κέλογκ


Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατευθύνεται προς την Πολωνία για να ξεκινήσει συνομιλίες με έναν από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου.

«Ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ θα είναι καλεσμένος του (Πολωνού) προέδρου Α. Ντούντα στο προεδρικό μέγαρο αύριο», δήλωσε συνεργάτης του προέδρου, σε συνέντευξή του στο RMF FM σήμερα, Δευτέρα.

Οπως τόνισε ο ίδιος, οι συνομιλίες ξεκίνησαν από την «αμερικανική πλευρά».

Το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο Κέλογκ δεν θα ήταν παρών στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία.

Ο στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, ο οποίος έχει σύνορα 529 χιλιομέτρων με την εμπόλεμη χώρα, στέλνει εκπρόσωπο επίσης στο Παρίσι σήμερα «για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με Ευρωπαίους συναδέλφους του», όπως ανακοινώθηκε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης