Τα σχέδια για λεωφορεία υδρογόνου της Πολωνίας αντιμέτωπα με τις υψηλές τιμές

Τα σχέδια για λεωφορεία υδρογόνου της Πολωνίας αντιμέτωπα με τις υψηλές τιμές

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση ζητούν 21 Δήμοι της ευρωπαϊκής χώρας (cleantechnica)

Πρόσφατα 21 Δήμοι στην Πολωνία έστειλαν κοινή επιστολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητώντας μεγάλες επιδοτήσεις για υδρογόνο για ενέργεια.

Σύμφωνα με το cleantechnica.com, οι αναφορές δείχνουν ότι οι πόλεις που είχαν ήδη συνάψει συμβάσεις για λεωφορεία υδρογόνου δεν είχαν συμπεριλάβει ρεαλιστικό κόστος.

Αυτοί που τα έχουν δυσκολεύονται να τα αντέξουν οικονομικά ή τα χρησιμοποιούν με ακριβό γκρι υδρογόνο. Αυτοί που δεν τα έχουν λάβει είναι πολύ νευρικοί σχετικά με το λειτουργικό κόστος.

Η επιστολή περιλάμβανε δείγματα υπολογισμών του κόστους που θα πληρώσει η δημόσια συγκοινωνία Chełm για το υδρογόνο.

Η τιμή ενός κιλού υδρογόνου είναι σήμερα 16,50 δολάρια ΗΠΑ, ενώ η ίδια ποσότητα πετρελαίου ντίζελ κοστίζει 1,18 δολάρια. Η διαφορά στην τιμή κατά τη διάρκεια του έτους είναι έως και 655.000 $.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία έχει την Solaris (κατασκευάστρια εταιρεία λεωφορείων) που παρέχει πολλά λεωφορεία υδρογόνου στην ήπειρο.


Υδρογόνο
vs ηλεκτρικής μπαταρίας στα λεωφορεία

Για κάθε λεωφορείο υδρογόνου που πουλάει, πιθανότατα χάνει 3 πωλήσεις λεωφορείων με ηλεκτρική μπαταρία σε ανταγωνιστές όπως η BYD.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ηλεκτρικά λεωφορεία τους με μπαταρία είναι πιο ακριβά και έχουν χαμηλότερες προδιαγραφές επειδή σπαταλούν χρόνο και χρήμα σε πολύ ακριβά λεωφορεία υδρογόνου αντί να βελτιστοποιούν τα ηλεκτρικά λεωφορεία τους και τα λεωφορεία υδρογόνου κοστίζουν περισσότερο στη συντήρηση και τη λειτουργία τους, οδηγώντας σε δυσαρεστημένους πελάτες.


Πτώση παραγωγής άνθρακα στην Πολωνία

Φαίνεται ότι 6 πόλεις έχουν ή σχεδιάζουν να έχουν λεωφορεία υδρογόνου στον στόλο τους.

Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό στην Πολωνία, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου της παραμένει μεταξύ των υψηλότερων εκπομπών στην Ευρώπη. Έχει γίνει καλή δουλειά για να το μειώσει, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Το 1990, ο άνθρακας ήταν η κυρίαρχη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 98% του συνολικού ενεργειακού μείγματος. Μέχρι το 2023, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 60,5%.

Η μείωση του μεριδίου του άνθρακα οφειλόταν κυρίως στην αυξημένη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2023, οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 27% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο από πού προμηθεύεται το υδρογόνο για τα 5 λεωφορεία που λειτουργούν η Lublin, αλλά αν προέρχεται από το εργοστάσιο Konin.

Αυτό σημαίνει 350 χιλιόμετρα οδήγησης για ένα ρυμουλκούμενο υδρογόνου με κινητήρα ντίζελ, 700 χιλιόμετρα για το ταξίδι της επιστροφής.


Συνέπειες υδρογόνου στην καθημερινότητα

Υδρογόνο_Η2_5.jpg

Τα κανονικά τρέιλερ υδρογόνου μεταφέρουν 300-600 kg Η2. Αυτό είναι αρκετό για τις καθημερινές λειτουργίες 5 λεωφορείων.

Άρα πρόκειται (αν ισχύει) για 700 χιλιόμετρα ημερήσιας απόστασης φορτηγού ντίζελ για περίπου 1.500 χιλιόμετρα διαδρομής με λεωφορείο.

Φυσικά, διαρρέει υδρογόνο και είναι ένα ισχυρό (αν και έμμεσο), αέριο θερμοκηπίου.

Οι μελέτες καθιστούν πλέον σαφές ότι διαρρέει υδρογόνο 1% ή περισσότερο σε κάθε σημείο μεταφοράς.  


Επενδύσεις σε υδρογόνο

Το Πόζναν έχει συνεργαστεί με την PKN ORLEN (κορυφαία πολωνική εταιρεία πετρελαίου και ενέργειας), για την προμήθεια του απαραίτητου υδρογόνου.

Τουλάχιστον το Πόζναν είναι αρκετά μεγάλο και δεν δεσμεύει ολόκληρο τον στόλο διέλευσης του στο υδρογόνο, έτσι ώστε το λάθος (όταν φανεί), να μην βλάψει τα οικονομικά του.

Φυσικά, έχουν λάβει περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων της Πολωνίας (μέσω του Εθνικού Ταμείου για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Διαχείριση των Υδάτων) για να καταστεί δυνατή αυτή η κακή απόφαση.

Δεν αποκαλύπτεται όμως από πού σκοπεύουν να προμηθευτούν το υδρογόνο.

Η Βάλτζμπριχ  αποκτά έναν ολοκαίνουργιο σταθμό ανεφοδιασμού που κατασκευάστηκε από την Orlen το 2025 (σύμφωνα με τα σχέδια) επομένως θα λαμβάνει ένα φορτηγό με γκρι υδρογόνο την ημέρα με περίπου 630 χιλιόμετρα μετ' επιστροφής από τις εγκαταστάσεις του Orlen.

Η Βάλτζμπριχ είναι πιθανό να λάβει χρηματοδότηση 90% και από την πολωνική κυβέρνηση.

Η Ρζεσζόφ έχει συνεργαστεί με την Polenergia η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια εγκατάσταση 5 MW σε απόσταση 50 χιλιομέτρων

Η Polenergia (εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που προσπαθεί να επεκταθεί στο υδρογόνο) δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τελική επενδυτική απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι συγκαταλέγεται στο 94% των ανακοινώσεων και είναι πολύ απίθανο να φτάσει στην κατασκευή και την ολοκλήρωση χωρίς πολλά κρατικά χρήματα.  

 

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση ζητούν 21 Δήμοι

Η πολωνική κυβέρνηση παρείχε περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια για τα λεωφορεία υδρογόνου της Ρζεσζόφ.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο 21 πολωνικοί Δήμοι εκλιπαρούν για περισσότερα εθνικά χρήματα για υδρογόνο.

Η πολωνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το 90% του κεφαλαιουχικού κόστους των λεωφορείων υδρογόνου.

Ως αποτέλεσμα, οι φορείς διέλευσης δεσμεύονται για λεωφορεία υδρογόνου που θα είναι πολύ πιο ακριβά για καύσιμα και συντήρηση, καθώς και λεωφορεία που δεν θα αποφέρουν οφέλη για το κλίμα.

Σίγουρα, ο αέρας στις πόλεις θα είναι πιο καθαρός, αλλά δεν βασίζεται σε αυτό η αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης