Ισραήλ: Με στόχο την στροφή στην ηλιακή ενέργεια προωθεί την χρήση οικιακών ηλιακών συλλεκτών

Ισραήλ: Με στόχο την στροφή στην ηλιακή ενέργεια προωθεί την χρήση οικιακών ηλιακών συλλεκτών
Περίπου το 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με περίπου το 70% να προέρχεται από φυσικό αέριο, ποσοστά που το υπουργείο Ενέργειας της χώρας θέλουν να αντιστραφούν (Reuters)

Το Ισραήλ στρέφεται στους πολίτες του για να βοηθήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να επωφεληθεί από αυτήν, καθώς η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία, τοποθετώντας ηλιακά πάνελ στις στέγες τους για να επωφεληθούν από τον ήλιο ως βασικό φυσικό πόρο, σύμφωνα με το Reuters.

Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Περίπου το 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με περίπου το 70% να προέρχεται από φυσικό αέριο, και το υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει στόχο 30% έως το 2030 και έως το 2050 να έχει καθαρές μηδενικές εκπομπές.

«Αυτό είναι το νόημα της ενεργειακής μετάβασης - από καταναλωτές να γίνουν ενεργά μέλη στον ενεργειακό τομέα και να γίνουν παραγωγοί», δήλωσε στο Reuters ο Ρον Έιφερ, επικεφαλής του τμήματος βιώσιμης ενέργειας του υπουργείου.

Ορισμένα νοικοκυριά παράγουν ήδη ενέργεια για τον εαυτό τους και πωλούν την υπόλοιπη στο εθνικό δίκτυο. Ο Έιφερ είπε ότι αυτά τα σπίτια παράγουν περίπου 6.700 μεγαβάτ χωρητικότητας, αλλά το υπουργείο θέλει να αυξήσει απότομα τον αριθμό, καθώς η μέση οικογένεια καταναλώνει 8.000 κιλοβάτ την ώρα ετησίως. Ένα μεγαβάτ είναι 1000 κιλοβάτ.

Το Ισραήλ, που έχει ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου, δεν έχει άλλες επιλογές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αντίθεση με άλλα μέρη όπου η αιολική ή η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι επιλογές.

«Σχεδόν όλη η ανανεώσιμη ενέργεια που έχουμε είναι ηλιακή», είπε ο Eifer, προσθέτοντας ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ είναι πολύ λιγότερο ακριβό από ό,τι σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία. «Είμαστε μια ηλιακή χώρα και είμαστε μοναδικοί από αυτή την άποψη στον ΟΟΣΑ».

"Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα με όχι πολύ χώρο... και αυτός είναι ο λόγος που ενθαρρύνουμε και προωθούμε τη χρήση ηλιακής ενέργειας σε διπλή χρήση γης - πάνω από κτίρια και όχι σε ανοιχτά χωράφια".

Το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας

Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο εγκαινίασε την Τρίτη έναν ιστότοπο χαρτογράφησης όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να εισάγουν τη διεύθυνσή τους και θα δείχνει πόσο χώρο έχουν για να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και τον υπολογισμό της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να παράγουν και το χρηματικό ποσό που μπορούν να λάβουν από την πώληση τυχόν υπερβολής.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να εγκαταστήσουν ηλιακές στέγες», δήλωσε ο Yossi Dayan, γενικός διευθυντής του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. «Μια ηλιακή οροφή παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για την οικογένεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και διατηρεί ένα πράσινο και καθαρό περιβάλλον».

Τα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα σε όλο το Ισραήλ διαθέτουν ήδη ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες για τη θέρμανση του νερού.

Με ετήσια αύξηση 3% στη χρήση ενέργειας, το Ισραήλ συγκαταλέγεται στις υψηλότερες από τις δυτικές χώρες, γεγονός που καθιστά διπλά σημαντικό να συμβαδίζει με τη ζήτηση ενώ ενισχύει το επίπεδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό του μείγμα.

Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δήμοι θα είναι υπεύθυνοι για την αγορά των ηλιακών συλλεκτών, κάτι που ο Έιφερ είπε ότι συνήθως οδηγεί σε διακοπή ακόμη και σε έξι χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης