
«Ευκαιρία για την Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τι θέλει» σύμφωνα με τη Wind Europe (Euractiv)
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις νέες άδειες για υπεράκτια αιολικά έργα ως μία από τις πρώτες πράξεις του στην εξουσία.
Παρόλα αυτά οι Ευρωπαϊκοί παράγοντες της βιομηχανίας διατηρούν την ψυχραιμία τους (αν και συνεχίζεται η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν).
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, οι μετοχές έπεσαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες που αναπτύσσουν ή προμηθεύουν τουρμπίνες για υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ.
Η Wind Europe (Ένωση για την προώθηση της χρήσης αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη) λέει ότι οποιαδήποτε μείωση των ΗΠΑ θα είναι «μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τι θέλει».
«Είναι μια κακή μέρα για τους χερσαίους και υπεράκτιους ανέμους», συνόψισε ο Christoph Zipf (εκπρόσωπος της Wind Europe) σε σχόλια στο Euractiv.
Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον ταλαιπωρημένο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ο οποίος παλεύει με τα στενότερα περιθώρια κέρδους, το αυξανόμενο κόστος και τον κινεζικό ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια.
Απόψεις εκπροσώπων κατασκευαστών
Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ανέμου έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια προσέγγιση «αναμονής και δες», αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό να σχολιάσουν δημόσια την κίνηση του Τραμπ.
Εκείνοι με τους οποίους επικοινώνησε η Euractiv διοχέτευσαν συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας τη μακροπρόθεσμη φύση των υπεράκτιων αιολικών έργων και σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση ήταν ευρέως αναμενόμενη.
«Εξασφαλίσαμε μίσθωση για 40 χρόνια, μέχρι το 2060», δήλωσε η Βέρα Μπούκερ (επικεφαλής των σχέσεων με τα ΜΜΕ στη γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE), σχετικά με το έργο της εταιρείας στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης.
Η Kelly Penot, υπεύθυνη συμμετόχων στην Oceans Winds (OW), μια κοινοπραξία που ανήκει στις ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας EDP Renewables και ENGIE, είπε ότι είναι σίγουρη ότι η εταιρεία «θα συνεχίσει να βρίσκει μια πορεία προς τα εμπρός σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες αρχές».
Ομοίως, ένας μεγάλος Γάλλος κατασκευαστής αιολικής ενέργειας είπε στο Euractiv ότι το διάταγμα δεν ήταν το χειρότερο σενάριο για το οποίο είχε προετοιμαστεί και ότι η εταιρεία είχε ήδη επιλέξει να περιορίσει τα έργα της στις ΗΠΑ.
Οι κατασκευαστές θα λάβουν επίσης υπόψη τη σχετική σημασία των ΗΠΑ ως αγορά.
Μέχρι το 2030, οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν αναπτύξει μόλις 23 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, σε σύγκριση με 78 GW στην Ευρώπη και 126 GW στην Ασία. Αυτό το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το 2050, όταν η Ασία αναμένεται να υπερηφανεύεται για 613 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Το ενδιαφέρον στην Ευρώπη
Με την επιβράδυνση των ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται τώρα πίσω στην Ευρώπη.
Ενώ η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ θα μειώσει τις επενδύσεις στον αιολικό τομέα της χώρας, σύμφωνα με το Zipf της Wind Europe θα πρέπει επίσης να είναι «μια ευκαιρία για την Ευρώπη να είναι ξεκάθαρη ως προς το τι θέλει».
Η Zipf λέει ότι οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας «μπορεί ακόμη και να προσελκύσουν επενδυτές» στην Ευρώπη.
Ακόμη και οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών ζητούν προσοχή. «Ας επικρατήσει η λογική», είπε ο Henrik Andersen (Διευθύνων Σύμβουλος της Δανέζικης Vestas), στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Άντερσεν του οποίου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 1/3 της δόσης των ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ, η κλιματική υποχώρηση του Τραμπ έχει ξεπεραστεί.
www.worldenergynews.gr