
Η «ιδεολογική» έμφαση στο ανανεώσιμο υδρογόνο και οι υπερβολικά περίπλοκοι κανονισμοί εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας αγοράς υδρογόνου, καθιστώντας πιθανό ότι η ΕΕ θα χάσει τους στόχους της για το 2030, δήλωσε ειδικός σε διάσκεψη την Πέμπτη, όπως μετέφερε η Montel.
Oι κανονισμοί
«Η ρύθμιση πρέπει να είναι ρεαλιστική», δήλωσε ο Kim Talus, καθηγητής ευρωπαϊκού οικονομικού και ενεργειακού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, στο συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ελσίνκι.
Ενώ ο κανονισμός της ΕΕ στοχεύει συνήθως στην τεχνολογική ουδετερότητα, ο Talus είπε ότι αυτό δεν ισχύει για το υδρογόνο. Αντίθετα, η προτεραιότητα για το μπλοκ είναι να προωθήσει το ανανεώσιμο υδρογόνο, που παράγεται με πράσινη ενέργεια μέσω ηλεκτρόλυσης.
«Αποφασίσαμε ότι, ανεξάρτητα από τις εκπομπές, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία ηλεκτρόλυσης, αν και έχουμε άλλες διαφορετικές επιλογές», είπε ο Talus.
Ο στόχος
Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους και να εισάγει άλλους 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου ετησίως έως το 2030.
Για να επιτευχθεί αυτό, η ηλιακή και η αιολική χωρητικότητα θα πρέπει να διπλασιαστεί και η ικανότητα ηλεκτρόλυσης πρέπει να αυξηθεί από 200 MW σε 100 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είπε ο Talus.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι απίθανο να επιτύχει τους δεσμευτικούς της στόχους υδρογόνου «απλά επειδή είναι πολύ ακριβό», είπε ο Talus. Επιπλέον, ο κανονισμός ήταν επί του παρόντος «υπερβολικά περίπλοκος και λεπτομερής».
Αντίθετα, οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν επίσης στα προγράμματα υποστήριξής τους το υδρογόνο που παράγεται με φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη δέσμευση άνθρακα, και την πυρηνική ενέργεια, πρόσθεσε ο Talus.
«Ίσως κι εμείς θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο τη μείωση των εκπομπών, παρά το είδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του υδρογόνου», πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr