Διεθνή

Η συντριβή της Jeju Air Flight 2216 τονίζει τα προβλήματα από τα σμήνη πουλιών (Aljazeera)

Η συντριβή της Jeju Air Flight 2216 τονίζει τα προβλήματα από τα σμήνη πουλιών (Aljazeera)
Τα χτυπήματα πτηνών έχουν γίνει πιο συνηθισμένα λόγω της αύξησης των αεροπορικών ταξιδιών, με περισσότερες από 120.000 εμπορικές πτήσεις κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο και την ανάπτυξη πιο αθόρυβων αεροπλάνων. Ωστόσο, η συντριβή δεν φαίνεται να οφείλεται μόνο σε αυτά, αλλά και σε άλλα τεχνικά αίτια

Η θανατηφόρα συντριβή της πτήσης Jeju Air Flight 2216 στη Νότια Κορέα, τονίζει τους κινδύνους που μπορούν να θέτουν τα πουλιά για τα εμπορικά αεροσκάφη.

Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Aljazeera, ι πιλότοι είπαν στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ότι το αεροσκάφος τους συγκρούστηκε με ένα κοπάδι πουλιών λίγο πριν εκπέμψουν SOS και πραγματοποιήσουν έκτακτη προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Muan, σύμφωνα με το Υπουργείο Γης, Υποδομής και Μεταφορών της Νότιας Κορέας.

Πλάνα από τη συντριβή της Κυριακής έδειξαν το δικινητήριο Boeing 787-800 να προσγειώνεται στον διάδρομο προσγείωσης χωρίς να έχει αναπτυχθεί το σύστημα προσγείωσης.

Στη συνέχεια, το αεροσκάφος γλίστρησε στην άσφαλτο πριν προσκρούσει σε τσιμεντένιο τοίχο και εκραγεί, σκοτώνοντας 179 από τους 181 επιβαίνοντες.

Οι ειδικοί

Ενώ τα μεγάλα πουλιά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα αεροσκάφη, θα ήταν πολύ ασυνήθιστο ένα χτύπημα πουλιών μόνο να προκαλέσει σύγκρουση, είπαν ειδικοί της αεροπορίας. Ο Dane Williams, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Aviation Safety Asia, είπε ότι θα ήταν «εξαιρετικά απίθανο» για ένα πουλί να καταρρίψει ένα σύγχρονο αεροσκάφος όπως ένα Boeing 787-800.

«Οι κινητήρες έχουν σχεδιαστεί για να διώχνουν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ξένα αντικείμενα», είπε ο Williams στο Al Jazeera.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροσκάφος παρουσίασε ηλεκτρική βλάβη επειδή σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα τοποθεσίας - γνωστά ως "δεδομένα ADS-B" -

Φαίνεται ότι οι πιλότοι αντιμετώπιζαν διαδοχικές αστοχίες, την ακριβή φύση των οποίων δεν γνωρίζουμε.

Θα περάσουν πιθανότατα μήνες πριν οι ερευνητές προσδιορίσουν την αιτία της συντριβής, η οποία είναι η πιο θανατηφόρα αεροπορική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ σε έδαφος της Νότιας Κορέας.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας διερευνούν την καταστροφή μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τους παγκόσμιους αεροπορικούς κανονισμούς, επειδή το αεροσκάφος Boeing που εμπλέκεται κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ.

Ατυχήματα με πτηνά

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανέφερε 19.400 χτυπήματα άγριας ζωής, όπως με πτηνά, στα αεροδρόμια των ΗΠΑ μόνο το 2023. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το πιο σοβαρό αποτέλεσμα είναι μικρές ζημιές στο αεροσκάφος. Τέτοια ατυχήματα κοστίζουν στη, αεροπορική βιομηχανία περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τα χτυπήματα πτηνών έχουν γίνει πιο συνηθισμένα λόγω της αύξησης των αεροπορικών ταξιδιών, με περισσότερες από 120.000 εμπορικές πτήσεις κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο και την ανάπτυξη πιο αθόρυβων αεροπλάνων. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, τα αεροσκάφη που χτυπούν πτηνά είναι εντελώς ανεπηρέαστα, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά δεδομένα.

Ο Doug Drury, ειδικός στις αερομεταφορές στο CQUniversity της Αυστραλίας, είπε ότι ένα αεροπλάνο Boeing 737 θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση αφού χάσει την ισχύ του κινητήρα σε περίπτωση περιστατικού όπως ένα χτύπημα πουλιού.

Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί οι πιλότοι απέτυχαν να επιβραδύνουν το αεροσκάφος κατά την προσγείωση, γιατί φέρεται να προσγειώθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση του διαδρόμου και γιατί προσγειώθηκαν πέρα ​​από την κανονική θέση «ζώνης προσγείωσης».

Η εφημερίδα Chosun Daily της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο αεροδρόμιο είχαν προτείνει την ανάπτυξη ηχητικών κανονιών, λέιζερ και προειδοποιητικών φώτων, αλλά η εφαρμογή τέτοιων μέτρων είχε καθυστερήσει λόγω των εργασιών επέκτασης του διαδρόμου.

Η Νότια Κορέα ξεκίνησε τη Δευτέρα επταήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τον αναπληρωτή πρόεδρο Τσόι Σανγκ-μοκ να ταξιδεύει στο σημείο της συντριβής για να αποτίσει τα σέβη του. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιήθει τα λείψανα 141 από τα θύματα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης