Σε ερώτηση σχετικά με το Oreshnik, τον νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ουκρανίας τον Νοέμβριο, ο Πούτιν επιμένει ότι η δυτική τεχνολογία «δεν έχει καμία πιθανότητα» να τον αναχαιτίσει
Την εδραιωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αναφέρθηκε, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων που δέχθηκε, στον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πυρηνικά όπλα, τις «εξωτερικές απειλές», τον πύραυλο Oreshnik και τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για πυραυλική μονομαχία με τις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκείνον που το Κρεμλίνο επιμένει να ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Πούτιν ερωτήθηκε αν «η νίκη είναι πιο κοντά».
Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από δύο άτομα να ξεδιπλώσουν ένα πανό πίσω του, το οποίο, όπως είπε, του δόθηκε από μια ρωσική ταξιαρχία πεζοναυτών και είναι υπογεγραμμένο από στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.
Ο ίδιος ανέφερε σχετικά πως η κατάσταση «αλλάζει δραστικά» και ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «ανακτούν εδάφη» κατά τετραγωνικό χιλιόμετρο κάθε ημέρα. «Ο πόλεμος είναι περίπλοκος… αλλά πλησιάζουμε στην επίλυση των κύριων στόχων της ειδικής επιχείρησης», δηλώνει, σύμφωνα με το BBC.
Ο Πούτιν προέτρεψε να μην «μαντεύουμε» πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Οι δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται. Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν ηρωικά» σημείωσε και τους ευχήθηκε καλή τύχη, νίκη και επιστροφή στην πατρίδα.
Ερωτηθείς για το πότε η Ρωσία θα διώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή του Κουρσκ, απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τόνσιε ότι «σίγουρα θα την απελευθερώσουμε».
«Δεν έχει κανένα στρατιωτικό νόημα για την Ουκρανία να εισέλθει στην περιοχή του Κουρσκ», είπε, προσθέτοντας ότι “σίγουρα θα τους ξεφορτωθούμε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις) ”, λέγοντας ότι αν δεσμευτεί δημοσίως για μια ημερομηνία, τα στρατεύματα “θα προσπαθήσουν να το πραγματοποιήσουν χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές τους”. «Οι αρχές θα βοηθήσουν όσους θέλουν να μετακινηθούν από την περιοχή του Κουρσκ. Η διοίκηση του Κουρσκ θα εργάζεται εντατικά για την επίλυση στεγαστικών και άλλων προβλημάτων». Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι οδικές υποδομές θα ξαναχτιστούν, σημείωσε ο Πούτιν και δεσμεύτηκε ότι όλοι όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους θα αποζμιωθούν.
Ο Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι στην περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται «το μεγαλύτερο νεκροταφείο εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στον κόσμο». «Ο αριθμός των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που καταστράφηκαν στην περιοχή του Κουρσκ ξεπέρασε τον αριθμό των οχημάτων που καταστράφηκαν σε άλλα μέρη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πληρωμές στους στρατιώτες για τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που επλήγη θα μεταφερθούν σίγουρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες».
Η Ρωσία έχει με ποιον να μιλήσει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος. Σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί δικοί μας εκεί» που ονειρεύονται να απαλλάξουν τη χώρα από τον νεοναζισμό. «Αν ο πρώτος πολίτης στην Ουκρανία είναι παράνομος, τότε ολόκληρη η κυβέρνηση είναι επίσης παράνομη, όλοι τους είναι συνένοχοι. Η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξάγει διάλογο για την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και τις πραγματικές συνθήκες στο μέτωπο», δήλωσε ο Πούτιν. Σημείωσε ότι η ομιλία του Ιουνίου με τις προτάσεις του για την Ουκρανία «τα είπε όλα» και δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθεί. «Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες με τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι αν εκλεγεί», απάντησε ο Πούτιν σε σχετική ερώτηση. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με οποιεσδήποτε νόμιμες αρχές στο Κίεβο, ακόμη και με τον Ζελένσκι, αλλά οι σημερινές ουκρανικές αρχές είναι παράνομες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση για τους Oreshnik
Σε ερώτηση σχετικά με το Oreshnik, τον νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ουκρανίας τον Νοέμβριο, ο Πούτιν επιμένει ότι η δυτική τεχνολογία «δεν έχει καμία πιθανότητα» να τον αναχαιτίσει.
«Ας κάνουμε ένα πείραμα ή μία μονομαχία», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «επιλέξτε έναν στόχο στο Κίεβο, φέρτε τα δυτικά συστήματα αεράμυνας εκεί και δείτε αν είναι ικανά να τον αναχαιτίσουν». «Θα είναι ενδιαφέρον για εμάς», είπε.
Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν απειλούμαστε από άλλες χώρες
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου ενέκρινε τον περασμένο μήνα αλλαγές που ορίζουν νέες προϋποθέσεις υπό τις οποίες η χώρα θα εξετάσει τη χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Το τροποποιημένο δόγμα αναφέρει πλέον ότι μια επίθεση από μη πυρηνικό κράτος, εάν υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα θεωρείται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.
Ο Πούτιν ερωτήθηκε εάν «το μήνυμα έχει ληφθεί από τη Δύση» και απάντησε «Δεν ξέρω, πρέπει να τους ρωτήσετε». Οι αλλαγές στη δόγμα, εξήγησε, αναφέρουν ότι «μιλάμε για τις αναδυόμενες στρατιωτικές απειλές… όπως η εμφάνιση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν άλλες χώρες δημιουργήσουν κάποιου είδος απειλή για τη Ρωσία, η Ρωσία πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε την άμυνα της Λευκορωσίας πολύ σημαντικό παράγοντα του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.
Σε ερώτηση για τον αν είναι έτοιμος να συμβιβαστεί για το ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε ότι «πάντα είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε και την άλλη πλευρά να είναι έτοιμη».
Κατάπαυση του πυρός υπό έναν όρο
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει οποιοδήποτε είδος εκεχειρίας, μόνιμης ή μη, ο Πούτιν απάντησε «υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να πείσουν το Κίεβο». Ωστόσο, είπε, «δεν χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη».
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι έχει συμφωνήσει στο παρελθόν σε εκεχειρίες που πρότειναν οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Τουρκίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι υπαναχώρησε από αυτές τις συμφωνίες.
Η Ρωσία έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία νωρίτερα, είπε ο Πούτιν
Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία να γυρίσει πίσω στον Φεβρουάριο του 2022 - όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία - ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση «θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα».
«Ξεκινήσαμε τα γεγονότα του 2022 χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία», πρόσθεσε. «Αλλά γιατί το ξεκινήσαμε όλο αυτό; Επειδή δεν ήταν πλέον δυνατόν να μείνουμε στάσιμοι και να περιμένουμε να χειροτερέψει η κατάσταση για εμάς».
Τι γίνεται με το Κουρσκ;
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία για το πότε η Ρωσία θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Κουρσκ μετά την ουκρανική επίθεση νωρίτερα φέτος.
Του υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις, όπως: πότε θα «απελευθερωθεί» η περιοχή, πότε θα μπορούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν θα αποκατασταθούν οι υποδομές και αν οι πολίτες θα συμπεριληφθούν στη λίστα για βοήθεια ώστε να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους που καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις.
«Δεν έχει καμία στρατιωτική λογική για την Ουκρανία να εισέλθει στην περιοχή του Κουρσκ», λέει, προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα τους ξεφορτωθούμε», επισημαίνοντας ότι αν δεσμευτεί δημόσια για μια ημερομηνία, τα στρατεύματα θα «προσπαθούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη ζωή τους».
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι μόλις συμβεί αυτό, θα «εκτιμήσουν την αποτροπή» και όλα θα αποκατασταθούν – «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».
Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι οδικές υποδομές θα ξαναχτιστούν, προσθέτει, και δηλώνει ότι όλοι όσοι έχασαν το σπίτι τους θα αποζημιωθούν.
Για Άσαντ και Συρία
Αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ Άσαντ που βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία μετά την πτώση του από τους αντάρτες στη Συρία, ο Πούτιν δήλώσε ότι δεν τον έχει συναντήσει ακόμα αλλά σχεδιάζει να μιλήσει μαζί του. Δεν είναι σίγουρος αν ο Άσαντ γνωρίζει κάτι για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice που εξαφανίστηκε στη Συρία πριν από 12 χρόνια, αλλά υποσχέθηκε να τον ρωτήσει.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν έχει ηττηθεί στη Συρία. «Πετύχαμε τους στόχους μας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει 4.000 Ιρανούς μαχητές από τη Συρία. Η Ρωσία υπολογίζει στην ειρήνη και την ηρεμία στη Συρία και διατηρεί σχέσεις με όλες τις πλευρές είπε ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε αν θα διατηρήσουμε τις στρατιωτικές μας βάσεις στη Συρία. Το ίδιο ισχύει και τη ναυτική μας βάση στη χώρα».
«Ήρθαμε στη Συρία πριν από 10 χρόνια για να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού θύλακα, παρόμοιου με αυτό που θα μπορούσε να παρατηρηθεί σε ορισμένες άλλες χώρες, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν», είπε ο Πούτιν. «Συνολικά, πετύχαμε τους στόχους μας».
«Προτείναμε στους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική μας βάση στη Συρία για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι η ρωσική στρατιωτική και αεροπορική υποστήριξη επέτρεψε στον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία σε κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας, με αεροπορικές επιδρομές από ρωσικά αεροσκάφη που κατέστρεψαν πόλεις της χώρας και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους.
Για τον Τραμπ
Ερωτηθείς για το τι πρόκειται να πει στον επερχόμενο πρέοδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι δεν ξέρει πότε θα συναντηθούν. «Έχω να μιλήσω με τον Τραμπ πάνω από 4 χρόνια. Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τον Τραμπ».
Σε ερώτηση για το αν η Ρωσία βρίσκεται σε αδύναμη θέση πριν από μια πιθανή συνάντηση με τον Τραμπ, απάντησε ότι «γινόμαστε ισχυρότεροι». «Θα έχουμε τι να συζητήσουμε».
ΝΑΤΟ
«Πρακτικά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πολεμούν εναντίον της Ρωσίας», υποστήριξε ο Ρώσος ηγέτης. Τα δυτικά βλήματα έχουν τετραπλασιαστεί σε τιμή, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα έχουν αρκετά για να ξοδέψουν το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, υποστήριξε.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει γίνει πολύ ισχυρότερη τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, σε αντίθεση με τις δυτικές προσδοκίες, επισήμανε. Η ετοιμότητα μάχης του ρωσικού στρατού είναι πλέον η υψηλότερη στον κόσμο, τόνισε. «Η Ρωσία έχει γίνει ισχυρότερη και θα λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει στα υπόψη τις απόψεις των άλλων, μόνο τα δικά της συμφέροντα».
«Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του Κιρίλοφ»
Σχολιάζοντας τη δολοφονία αυτή την εβδομάδα του Ρώσου στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, δήλωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των Ρώσων πολιτών».
«Το Κίεβο έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, και η Δύση δεν το έχει καταδικάσει ποτέ», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η δολοφονία του Κιρίλοφ «δείχνει τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο επίσης σκοτώνει ανθρώπους στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε.
Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχασαν και δεν αντιμετώπισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί το έργο τους.
Ισραήλ - Γάζα - Συρία - Ερντογάν
Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι καταδικαστέες, δήλωσε ο Πούτιν. «Ο κύριος ωφελημένος από τα γεγονότα στη Συρία είναι το Ισραήλ», πιστεύει ο Ρώσος πρόεδρος. Η Ρωσία καταδικάζει την κατάληψη οποιουδήποτε συριακού εδάφους, πρόσθεσε.
«Η Ρωσία ελπίζει ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί από το συριακό έδαφος κάποια στιγμή, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει τώρα. Βλέπουμε τώρα ότι το Ισραήλ μετκαινεί περισσότερες δυνάμεις στη Συρία», τόνισε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμενος στην Τουρκία και τους Κούρδους, εξέφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξει αναζωπύρωση». «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία, το κουρδικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί». Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και βρίσκεται στο πλευρό των νέων συριακών αρχών στο θέμα αυτό». Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποκλείει μια τουρκική επιχείρηση για την απώθηση κουρδικών ομάδων από τα σύνορα εν μέσω της κλιμάκωσης στη Συρία.
Σταθερή η ρωσική οικονομία παρά τις «εξωτερικές απειλές»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία είναι «σταθερή» παρά τις «εξωτερικές απειλές» ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις βαριές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τους δυτικούς από το 2022 σε αντίποινα για την επίθεσή της στην Ουκρανία.
«Η κατάσταση της οικονομίας στο σύνολό της στη Ρωσία είναι σταθερή, παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες επηρεασμού», σημείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη Ρωσία συνιστά «ανησυχητική ένδειξη», θέλοντας όμως να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας.
«Ο πληθωρισμός είναι μια ανησυχητική ένδειξη», παραδέχθηκε από τα πρώτα λεπτά της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, προτού υπογραμμίσει ότι οι μισθοί «αυξήθηκαν» και ότι η κατάσταση είναι συνολικά «σταθερή».
Ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 9% στο τέλος του έτους, έπειτα από σχεδόν 7,5% το 2023 και 12% το 2022.
Η συμφωνία της Ρωσίας για το φυσικό αέριο με την Ουκρανία δεν θα ανανεωθεί
Η τρέχουσα σύμβαση για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη δεν θα ανανεωθεί, καθώς το Κίεβο αρνήθηκε να την παρατείνει πέραν της λήξης της στα τέλη του τρέχοντος μήνα, δήλωσε ο Πούτιν.
«Δεν θα υπάρξει τέτοια σύμβαση, είναι σαφές πλέον», σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει με αυτό τώρα - αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα» και ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom θα επιβιώσει»
Με τη συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της εμπόλεμης Ουκρανίας να λήγει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν να βρουν μια πιθανή εναλλακτική λύση για να διατηρήσουν τη ροή των προμηθειών.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Οι εναπομείναντες πελάτες της Gazprom στην περιοχή επιδιώκουν να βρουν μια λύση που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν τη διακοπή των προμηθειών αυτόν τον χειμώνα.
www.worldenergynews.gr
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για πυραυλική μονομαχία με τις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκείνον που το Κρεμλίνο επιμένει να ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Πούτιν ερωτήθηκε αν «η νίκη είναι πιο κοντά».
Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από δύο άτομα να ξεδιπλώσουν ένα πανό πίσω του, το οποίο, όπως είπε, του δόθηκε από μια ρωσική ταξιαρχία πεζοναυτών και είναι υπογεγραμμένο από στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.
Ο ίδιος ανέφερε σχετικά πως η κατάσταση «αλλάζει δραστικά» και ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «ανακτούν εδάφη» κατά τετραγωνικό χιλιόμετρο κάθε ημέρα. «Ο πόλεμος είναι περίπλοκος… αλλά πλησιάζουμε στην επίλυση των κύριων στόχων της ειδικής επιχείρησης», δηλώνει, σύμφωνα με το BBC.
Ο Πούτιν προέτρεψε να μην «μαντεύουμε» πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Οι δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται. Όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν ηρωικά» σημείωσε και τους ευχήθηκε καλή τύχη, νίκη και επιστροφή στην πατρίδα.
Ερωτηθείς για το πότε η Ρωσία θα διώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή του Κουρσκ, απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τόνσιε ότι «σίγουρα θα την απελευθερώσουμε».
«Δεν έχει κανένα στρατιωτικό νόημα για την Ουκρανία να εισέλθει στην περιοχή του Κουρσκ», είπε, προσθέτοντας ότι “σίγουρα θα τους ξεφορτωθούμε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις) ”, λέγοντας ότι αν δεσμευτεί δημοσίως για μια ημερομηνία, τα στρατεύματα “θα προσπαθήσουν να το πραγματοποιήσουν χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές τους”. «Οι αρχές θα βοηθήσουν όσους θέλουν να μετακινηθούν από την περιοχή του Κουρσκ. Η διοίκηση του Κουρσκ θα εργάζεται εντατικά για την επίλυση στεγαστικών και άλλων προβλημάτων». Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι οδικές υποδομές θα ξαναχτιστούν, σημείωσε ο Πούτιν και δεσμεύτηκε ότι όλοι όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους θα αποζμιωθούν.
Ο Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι στην περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται «το μεγαλύτερο νεκροταφείο εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στον κόσμο». «Ο αριθμός των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που καταστράφηκαν στην περιοχή του Κουρσκ ξεπέρασε τον αριθμό των οχημάτων που καταστράφηκαν σε άλλα μέρη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πληρωμές στους στρατιώτες για τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που επλήγη θα μεταφερθούν σίγουρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες».
Η Ρωσία έχει με ποιον να μιλήσει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος. Σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί δικοί μας εκεί» που ονειρεύονται να απαλλάξουν τη χώρα από τον νεοναζισμό. «Αν ο πρώτος πολίτης στην Ουκρανία είναι παράνομος, τότε ολόκληρη η κυβέρνηση είναι επίσης παράνομη, όλοι τους είναι συνένοχοι. Η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξάγει διάλογο για την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και τις πραγματικές συνθήκες στο μέτωπο», δήλωσε ο Πούτιν. Σημείωσε ότι η ομιλία του Ιουνίου με τις προτάσεις του για την Ουκρανία «τα είπε όλα» και δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθεί. «Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες με τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι αν εκλεγεί», απάντησε ο Πούτιν σε σχετική ερώτηση. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με οποιεσδήποτε νόμιμες αρχές στο Κίεβο, ακόμη και με τον Ζελένσκι, αλλά οι σημερινές ουκρανικές αρχές είναι παράνομες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση για τους Oreshnik
Σε ερώτηση σχετικά με το Oreshnik, τον νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ουκρανίας τον Νοέμβριο, ο Πούτιν επιμένει ότι η δυτική τεχνολογία «δεν έχει καμία πιθανότητα» να τον αναχαιτίσει.
«Ας κάνουμε ένα πείραμα ή μία μονομαχία», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «επιλέξτε έναν στόχο στο Κίεβο, φέρτε τα δυτικά συστήματα αεράμυνας εκεί και δείτε αν είναι ικανά να τον αναχαιτίσουν». «Θα είναι ενδιαφέρον για εμάς», είπε.
Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν απειλούμαστε από άλλες χώρες
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου ενέκρινε τον περασμένο μήνα αλλαγές που ορίζουν νέες προϋποθέσεις υπό τις οποίες η χώρα θα εξετάσει τη χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Το τροποποιημένο δόγμα αναφέρει πλέον ότι μια επίθεση από μη πυρηνικό κράτος, εάν υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα θεωρείται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.
Ο Πούτιν ερωτήθηκε εάν «το μήνυμα έχει ληφθεί από τη Δύση» και απάντησε «Δεν ξέρω, πρέπει να τους ρωτήσετε». Οι αλλαγές στη δόγμα, εξήγησε, αναφέρουν ότι «μιλάμε για τις αναδυόμενες στρατιωτικές απειλές… όπως η εμφάνιση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν άλλες χώρες δημιουργήσουν κάποιου είδος απειλή για τη Ρωσία, η Ρωσία πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε την άμυνα της Λευκορωσίας πολύ σημαντικό παράγοντα του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.
Σε ερώτηση για τον αν είναι έτοιμος να συμβιβαστεί για το ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε ότι «πάντα είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε και την άλλη πλευρά να είναι έτοιμη».
Κατάπαυση του πυρός υπό έναν όρο
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει οποιοδήποτε είδος εκεχειρίας, μόνιμης ή μη, ο Πούτιν απάντησε «υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να πείσουν το Κίεβο». Ωστόσο, είπε, «δεν χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη».
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι έχει συμφωνήσει στο παρελθόν σε εκεχειρίες που πρότειναν οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Τουρκίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι υπαναχώρησε από αυτές τις συμφωνίες.
Η Ρωσία έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία νωρίτερα, είπε ο Πούτιν
Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία να γυρίσει πίσω στον Φεβρουάριο του 2022 - όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία - ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση «θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα».
«Ξεκινήσαμε τα γεγονότα του 2022 χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία», πρόσθεσε. «Αλλά γιατί το ξεκινήσαμε όλο αυτό; Επειδή δεν ήταν πλέον δυνατόν να μείνουμε στάσιμοι και να περιμένουμε να χειροτερέψει η κατάσταση για εμάς».
Τι γίνεται με το Κουρσκ;
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία για το πότε η Ρωσία θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Κουρσκ μετά την ουκρανική επίθεση νωρίτερα φέτος.
Του υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις, όπως: πότε θα «απελευθερωθεί» η περιοχή, πότε θα μπορούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν θα αποκατασταθούν οι υποδομές και αν οι πολίτες θα συμπεριληφθούν στη λίστα για βοήθεια ώστε να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους που καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις.
«Δεν έχει καμία στρατιωτική λογική για την Ουκρανία να εισέλθει στην περιοχή του Κουρσκ», λέει, προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα τους ξεφορτωθούμε», επισημαίνοντας ότι αν δεσμευτεί δημόσια για μια ημερομηνία, τα στρατεύματα θα «προσπαθούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη ζωή τους».
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι μόλις συμβεί αυτό, θα «εκτιμήσουν την αποτροπή» και όλα θα αποκατασταθούν – «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».
Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι οδικές υποδομές θα ξαναχτιστούν, προσθέτει, και δηλώνει ότι όλοι όσοι έχασαν το σπίτι τους θα αποζημιωθούν.
Για Άσαντ και Συρία
Αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ Άσαντ που βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία μετά την πτώση του από τους αντάρτες στη Συρία, ο Πούτιν δήλώσε ότι δεν τον έχει συναντήσει ακόμα αλλά σχεδιάζει να μιλήσει μαζί του. Δεν είναι σίγουρος αν ο Άσαντ γνωρίζει κάτι για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice που εξαφανίστηκε στη Συρία πριν από 12 χρόνια, αλλά υποσχέθηκε να τον ρωτήσει.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν έχει ηττηθεί στη Συρία. «Πετύχαμε τους στόχους μας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει 4.000 Ιρανούς μαχητές από τη Συρία. Η Ρωσία υπολογίζει στην ειρήνη και την ηρεμία στη Συρία και διατηρεί σχέσεις με όλες τις πλευρές είπε ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε αν θα διατηρήσουμε τις στρατιωτικές μας βάσεις στη Συρία. Το ίδιο ισχύει και τη ναυτική μας βάση στη χώρα».
«Ήρθαμε στη Συρία πριν από 10 χρόνια για να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού θύλακα, παρόμοιου με αυτό που θα μπορούσε να παρατηρηθεί σε ορισμένες άλλες χώρες, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν», είπε ο Πούτιν. «Συνολικά, πετύχαμε τους στόχους μας».
«Προτείναμε στους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική μας βάση στη Συρία για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι η ρωσική στρατιωτική και αεροπορική υποστήριξη επέτρεψε στον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία σε κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας, με αεροπορικές επιδρομές από ρωσικά αεροσκάφη που κατέστρεψαν πόλεις της χώρας και σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους.
Για τον Τραμπ
Ερωτηθείς για το τι πρόκειται να πει στον επερχόμενο πρέοδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι δεν ξέρει πότε θα συναντηθούν. «Έχω να μιλήσω με τον Τραμπ πάνω από 4 χρόνια. Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τον Τραμπ».
Σε ερώτηση για το αν η Ρωσία βρίσκεται σε αδύναμη θέση πριν από μια πιθανή συνάντηση με τον Τραμπ, απάντησε ότι «γινόμαστε ισχυρότεροι». «Θα έχουμε τι να συζητήσουμε».
ΝΑΤΟ
«Πρακτικά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πολεμούν εναντίον της Ρωσίας», υποστήριξε ο Ρώσος ηγέτης. Τα δυτικά βλήματα έχουν τετραπλασιαστεί σε τιμή, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα έχουν αρκετά για να ξοδέψουν το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, υποστήριξε.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει γίνει πολύ ισχυρότερη τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, σε αντίθεση με τις δυτικές προσδοκίες, επισήμανε. Η ετοιμότητα μάχης του ρωσικού στρατού είναι πλέον η υψηλότερη στον κόσμο, τόνισε. «Η Ρωσία έχει γίνει ισχυρότερη και θα λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει στα υπόψη τις απόψεις των άλλων, μόνο τα δικά της συμφέροντα».
«Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του Κιρίλοφ»
Σχολιάζοντας τη δολοφονία αυτή την εβδομάδα του Ρώσου στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, δήλωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των Ρώσων πολιτών».
«Το Κίεβο έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, και η Δύση δεν το έχει καταδικάσει ποτέ», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η δολοφονία του Κιρίλοφ «δείχνει τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο επίσης σκοτώνει ανθρώπους στην περιοχή του Κουρσκ», δήλωσε.
Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχασαν και δεν αντιμετώπισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί το έργο τους.
Ισραήλ - Γάζα - Συρία - Ερντογάν
Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι καταδικαστέες, δήλωσε ο Πούτιν. «Ο κύριος ωφελημένος από τα γεγονότα στη Συρία είναι το Ισραήλ», πιστεύει ο Ρώσος πρόεδρος. Η Ρωσία καταδικάζει την κατάληψη οποιουδήποτε συριακού εδάφους, πρόσθεσε.
«Η Ρωσία ελπίζει ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί από το συριακό έδαφος κάποια στιγμή, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει τώρα. Βλέπουμε τώρα ότι το Ισραήλ μετκαινεί περισσότερες δυνάμεις στη Συρία», τόνισε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμενος στην Τουρκία και τους Κούρδους, εξέφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξει αναζωπύρωση». «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία, το κουρδικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί». Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και βρίσκεται στο πλευρό των νέων συριακών αρχών στο θέμα αυτό». Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποκλείει μια τουρκική επιχείρηση για την απώθηση κουρδικών ομάδων από τα σύνορα εν μέσω της κλιμάκωσης στη Συρία.
Σταθερή η ρωσική οικονομία παρά τις «εξωτερικές απειλές»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία είναι «σταθερή» παρά τις «εξωτερικές απειλές» ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις βαριές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τους δυτικούς από το 2022 σε αντίποινα για την επίθεσή της στην Ουκρανία.
«Η κατάσταση της οικονομίας στο σύνολό της στη Ρωσία είναι σταθερή, παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες επηρεασμού», σημείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη Ρωσία συνιστά «ανησυχητική ένδειξη», θέλοντας όμως να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας.
«Ο πληθωρισμός είναι μια ανησυχητική ένδειξη», παραδέχθηκε από τα πρώτα λεπτά της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, προτού υπογραμμίσει ότι οι μισθοί «αυξήθηκαν» και ότι η κατάσταση είναι συνολικά «σταθερή».
Ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 9% στο τέλος του έτους, έπειτα από σχεδόν 7,5% το 2023 και 12% το 2022.
Η συμφωνία της Ρωσίας για το φυσικό αέριο με την Ουκρανία δεν θα ανανεωθεί
Η τρέχουσα σύμβαση για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη δεν θα ανανεωθεί, καθώς το Κίεβο αρνήθηκε να την παρατείνει πέραν της λήξης της στα τέλη του τρέχοντος μήνα, δήλωσε ο Πούτιν.
«Δεν θα υπάρξει τέτοια σύμβαση, είναι σαφές πλέον», σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει με αυτό τώρα - αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα» και ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom θα επιβιώσει»
Με τη συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της εμπόλεμης Ουκρανίας να λήγει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν να βρουν μια πιθανή εναλλακτική λύση για να διατηρήσουν τη ροή των προμηθειών.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Οι εναπομείναντες πελάτες της Gazprom στην περιοχή επιδιώκουν να βρουν μια λύση που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν τη διακοπή των προμηθειών αυτόν τον χειμώνα.
www.worldenergynews.gr