Η διασύνδεση Ευρώπης προς Βόρεια Αμερική δεν θα διευκόλυνε απλώς τη μονόδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά, θα συνέδεε δύο από τα μεγαλύτερα και πιο διασυνδεδεμένα ηπειρωτικά δίκτυα.
Σύμφωνα με το interestingengineering.com έρευνα από το βρετανικό ενεργειακό think tank Ember αποκάλυψε ότι η σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής μέσω ενός υπερατλαντικού καλωδίου ισχύος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Θα μπορούσε να συμβεί λόγω των μη συσχετισμένων κορυφών στη ζήτηση ενέργειας και στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Η αιχμή της ζήτησης ισχύος σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού εκτοξεύεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Το έγγραφο εξετάζει πώς η διατλαντική διασύνδεση θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο τη Βόρεια Αμερική όσο και την Ευρώπη να επιτύχουν μια πιο ασφαλή και αποτελεσματική μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας
Τα μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες καθώς επιδιώκουν να απελευθερώσουν τα ενεργειακά τους συστήματα από άνθρακα.
Το έγγραφο του Ember διερευνά τη συμπληρωματικότητα του καιρού μεταξύ των δύο δικτύων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ουσιαστική αξία στη διασύνδεση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ασφάλειας και αποτελεσματικότητας μεταξύ των ενεργειακών συστημάτων αυτών των δύο ηπείρων.
Το Ember υποστηρίζει ότι η διασύνδεση Ευρώπης-Βορείου Αμερικής δεν θα διευκολύνει απλώς τη μονόδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, θα συνέδεε δύο από τα μεγαλύτερα και πιο διασυνδεδεμένα ηπειρωτικά δίκτυα.
Ανταλλαγή ενεργειακών ροών
Αυτή η σύνδεση θα επέτρεπε την ανταλλαγή βαθιών ενεργειακών ροών και βελτιωμένων σημάτων τιμών, προωθώντας πιο αποτελεσματικές λειτουργίες της αγοράς και στις δύο περιοχές. Αν και αυτή η υποδομή μπορεί να τονώσει τις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά μήκος της διαδρομής της, αυτό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά μάλλον δευτερεύον όφελος, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ισχυρίστηκε ότι η πρωταρχική αξία έγκειται στην ενοποίηση των αγορών ενέργειας, στη βελτιστοποίηση της ανθεκτικότητας του δικτύου και στο να επιτραπεί στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης σε πραγματικό χρόνο και στις δύο περιοχές, εξομαλύνοντας την αστάθεια και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα της αγοράς.
Το έγγραφο υποστηρίζει ότι οι διασυνδέσεις έχουν κατασκευαστεί για να αυξάνουν την ανθεκτικότητα του συστήματος. Καθώς επί του παρόντος οραματίζονται καλώδια που συνδέονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αυτό το έγγραφο διερευνά την πιθανή αξία και τις επιλογές της διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.
Δύο από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο
Τα δίκτυα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης είναι δύο από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, επομένως οι δυνατότητες διασύνδεσης είναι μεγάλες. Μόνο η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέτει 374 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Το έγγραφο αναφέρει δύο σημαντικές αρχικές τάσεις που στηρίζουν την αξία και την ανάγκη για διατλαντική διασύνδεση.
Πρώτον, στο μέλλον, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα είναι κατά κύριο λόγο απανθρακοποιημένα. Μεγάλο μέρος της Βορειοδυτικής Ευρώπης, των Βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Ανατολικού Καναδά έχουν σχεδιάσει σενάρια και έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν μηδενικού άνθρακα εντός 20 ετών – πολλά από το 2035, σύμφωνα με το έγγραφο.
Δεύτερον, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 10-20 χρόνια λόγω της ηλεκτροδότησης των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας, καθώς και της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και τον κλιματισμό, σύμφωνα με τον Ember.
Η δεξαμενή σκέψης ισχυρίζεται ότι η εισαγωγή της χωρητικότητας διασύνδεσης μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις υπάρχουσες αγορές ενέργειας. Θα παρείχε στο Κεμπέκ πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα αγορά στην Ευρώπη, όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνήθως υψηλότερες από ό,τι στη Νέα Αγγλία και τις γειτονικές περιοχές του Καναδά. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να αμφισβητήσει την τρέχουσα δυναμική της αγοράς, προκαλώντας επανεκτίμηση των μελλοντικών σχέσεων εμπορίας ενέργειας και των δομών τιμολόγησης.
www.worldenergynews.gr