
Η μείωση των καθυστερήσεων για τις άδειες θα ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις
Δεν έχει γίνει ακόμη η ενιαία πλατφόρμα αδειοδότησης των ΑΠΕ –παρότι προβλέπεται από το νόμο, η ΡΑΕΕΥ δεν έχει επαρκές προσωπικό για να επεξεργάζεται και να προχωρά τις αιτήσεις ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση γίνεται από πολλές και διαφορετικές αρχές με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνια και η συμφόρηση στα δίκτυα καθυστερεί τις επενδύσεις.
Αυτά επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε χθες, σχολιάζοντας τα εμπόδια που ακόμη υπάρχουν παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει και τονίζοντας ότι χρειάζεται μείωση των καθυστερήσεων που απομένουν στην απόκτηση αδειών για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί.
Επίσης αναφέρει ότι αν προσδιοριστούν τοποθεσίες προτεραιότητας για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα είναι πιο πιθανό να διεκπεραιωθούν γρήγορα και με επιτυχία περισσότερες αιτήσεις.
Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση επενδύσεων και τα έσοδα δικαιωμάτων
Η έκθεση αναφέρεται στη μεγάλη πρόοδο που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στη διείσδυση των ΑΠΕ και στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση και στήριξη των επενδύσεων. Όμως, επισημαίνε, ότι παρά αυτές τις θετικές πρωτοβουλίες, υπάρχει ακόμη περιθώριο για να δοθούν στους επενδυτές διαβεβαιώσεις για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση.
Σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία τις απαιτήσεις της ΕΕ για τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων κάτι που δίνει στην κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιεί τα έσοδα του EU ETS για βραχυπρόθεσμες ανάγκες που δεν σχετίζονται με η ενεργειακή μετάβαση.
Οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν απλοποιηθεί για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων ΑΠΕ και αναμένεται να μειωθεί ο χρόνο αδειοδότησης από πέντε σε δύο χρόνια.
Συμφόρηση στα δίκτυα
Σε σχέση με τη σύνδεση στο δίκτυο, σημειώνει ότι το 2022 η Ελλάδα άλλαξε τις διαδικασίες για την απόκτηση σύνδεσης στο δίκτυο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταργώντας την απαίτηση οι επενδυτές να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή προσφορά σύνδεσης και μπορούν τώρα να υποβάλουν απευθείας αίτηση για τελική προσφορά σύνδεσης. Οι Διαχειριστές δικτύου έχουν σαφώς καθορισμένες προθεσμίες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, που δεν υπερβαίνουν τους 14 μήνες εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Τονίζει ότι η περιορισμένη χωρητικότητα του δικτύου παρέμεινε εμπόδιο για την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα τελευταία χρόνια. Το 2021, περίπου το ήμισυ της προγραμματισμένης χωρητικότητας από φωτοβολταϊκά δεν μπορούσε να εγκατασταθεί λόγω ανεπαρκούς χωρητικότητας. Εν τω μεταξύ, από το 2019 έως το 2023 οι Διαχειριστές τριπλασίασαν τις επενδύσεις στο δίκτυο σε 1,2 δισ. ευρώ το 2023 (0,5% του ΑΕΠ 2023) και σχεδιάζουν επιπλέον επενδύσεις τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ 2023) έως το 2027, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται μέσω του Greece’s Recovery and Resilience Plan.
Επιπλέον, ένας νόμος του 2022 αποσκοπεί στη βελτίωση της κατανομής των νέων έργα στις υπάρχουσες δυναμικότητες δικτύου. Οι Διαχειριστές δικτύου υποχρεούνται να απορρίπτουν αιτήσεις σε περιοχές με
ανεπαρκής χωρητικότητα, ενώ παρέχονται δημοσίως διαθέσιμες ενημερώσεις για την ελεύθερη χωρητικότητα στους υποσταθμούς κάθε τρεις μήνες. Ο νόμος επιτρέπει επίσης στους επενδυτές να κατασκευάζουν ιδιωτικά δίκτυα για να συνδέουν τα έργα τους ανεξάρτητα από την απόκτηση προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο. Σημειώνει ότι χρειάζεται να παρακολουθούνται οι επενδυτικές ανάγκες όπως και ότι η χωρητικότητα που προστίθεται στο δίκτυο θα είναι κρίσιμη για τη μείωση και την αποφυγή μελλοντικών σημείων συμφόρησης.
Η πρόοδος της Ελλάδας στις ΑΠΕ και οι φιλόδοξοι στόχοι
Η έκθεση αναφέρεται στη σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 23% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2022, από 10% το 2010.
Όμως τονίζει ότι για την επίτευξη του στόχου του 2030 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές απαιτεί περαιτέρω επιτάχυνση ρυθμός της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Η Ελλάδα στοχεύει να διπλασιάσει σχεδόν το μερίδιο του ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, και να αντιστοιχεί το 2035 στο σύνολο σχεδόν της ηλεκτρικής ενέργειας – 96% έως 98% – από το 2035 και μετά (Υπ. Environment and Energy, 2023[129]). Η αυξανόμενη ζήτηση από την οικονομική ανάπτυξη και ο αυξημένη εξηλεκτρισμός σημαίνει ότι η ικανότητα παραγωγής πρέπει να αυξηθεί συνολικά (IEA, 2023[131]). Η Ελλάδα σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές από 12 GW το 2021 σε 27,3 GW το 2030 και να εξαπλασιαστεί στα 72 GW το 2050. Η χωρητικότητα αποθήκευσης αναμένεται να αυξηθεί από 0,7 GW το 2021 σε 5,3 GW το 2030 και 24,8 GW το 2050.
www.worldenergynews.gr