Η Κίνα πρόκειται να κλείσει άλλη μια χρονιά ρεκόρ για προσθήκες ηλιακής ισχύος, ανέφερε το Οil Price, με τις νέες εγκαταστάσεις να φτάσουν μεταξύ 230 και 260 GW.
Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την Ένωση Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών της Κίνας, με την ανάπτυξη να εμφανίζεται αρκετά μεγάλη παρά τις πρόσφατες μάχες του κλάδου με την κερδοφορία και την υπερβολική ικανότητα αποθεμάτων και παραγωγής.
Τα προβλήματα
Η χρονιά δεν ήταν πολύ καλή για τους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ στη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Το υπερβολικό απόθεμα και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα έχουν ωθήσει τις τιμές των εξαρτημάτων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων για τους κατασκευαστές.
Η Κίνα, φαίνεται, να χρειάζεται επειγόντως ενοποίηση στον κλάδο παραγωγής ηλιακών, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι πόλεμοι τιμών οδηγούν τις τοπικές εταιρείες σε έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω, μετά από χρόνια ανεξέλεγκτης ανάπτυξης που υποστηρίζεται από φθηνά υλικά και πολιτική υποστήριξη από την κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις.
Τα επενδυτικά κριτήρια
Ως απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, η κυβέρνηση του Πεκίνου κατέστησε αυστηρότερα τα επενδυτικά κριτήρια για την κατασκευή ηλιακών εξαρτημάτων σε μια προσπάθεια να μετριάσει το βάρος της υπερπροσφοράς στη βιομηχανία, η οποία παρέμεινε μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θέλει τώρα έναν ελάχιστο δείκτη κεφαλαίου 30% για ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα, από 20% προηγουμένως. Αυτή η αναλογία αναφέρεται συνήθως στο μερίδιο των συνολικών επενδύσεων που επενδύουν οι μέτοχοι με τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία.
Η Κίνα κατέχει αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση στην ηλιακή ενέργεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και όσον αφορά τη χωρητικότητα. Από το 2017, η εγκατεστημένη ισχύς του αυξάνεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό 25%, σε σύγκριση με 21% για τις Ηνωμένες Πολιτείες και 16% για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
www.worldenergynews.gr






