Ενέργεια

Σε ψυχρή εφεδρεία έως το τέλος Μαρτίου η Μελίτη - Τι αποφασίσθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Σε ψυχρή εφεδρεία έως το τέλος Μαρτίου η Μελίτη - Τι αποφασίσθηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

 Στόχος η σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος

 

Η διατήρηση της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα, έως τα τέλη Μαρτίου αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του ΑΔΜΗΕ, της ΡΑΑΕΥ και της ΔΕΗ.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση του Διαχειριστή ο οποίος θεωρεί ότι η μονάδα θα πρέπει να παραμείνει ως εφεδρεία στο ηλεκτρικό σύστημα καθώς αφενός τα αποθέματα των ταμιευτήρων στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, λόγω ανομβρίας, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφετέρου οι εισαγωγές ρεύματος αναμένεται το επόμενο διάστημα ότι θα είναι περιορισμένες εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ουκρανία.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάρι Κουκουλόπουλου ανέφερε ότι η μονάδα θα κλείσει, αλλά έως τα τέλη Μαρτίου θα παραμείνει ως ψυχρή εφεδρεία ώστε να μην κινδυνέψει η σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος και θα λειτουργήσει όταν και εάν υπάρξει ανάγκη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Μελίτη παρήγαγε μόλις το 0,84% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2024 και αυτό έγινε αναγκαστικά για να γίνει η καύση του λιγνίτη που είχε μαζευτεί στην αυλή του. Η λειτουργία της, σύμφωνα με την υφυπουργό είναι ακριβή και φτάνει τα 130-150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κανονική λειτουργία σε 24 ώρες


Αυτή τη στιγμή στην «αυλή» της Μελίτης υπάρχουν περίπου 260.000 τόνοι λιγνίτη, ενώ συνεχίζονται οι εξορύξεις στα ορυχεία του Νοτίου και Κεντρικού Πεδίου, αλλά και στα ιδιωτικά που συνεργάζονται με την επιχείρηση. Όπως επισημαίνει παράγοντας της επιχείρησης, με τη μονάδα σε εφεδρεία, μπορεί όταν υπάρξει ανάγκη και δοθεί εντολή από το Κέντρο Κατανομής Φορτίου σε 24 ώρες να λειτουργήσει κανονικά.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, η Μελίτη θα έκλεινε οριστικά στα τέλη του τρέχοντος έτους όπως επίσης και η τελευταία μονάδα της Αρκαδίας, η «Μεγαλόπολη 4» η οποία ωστόσο δεν λειτουργεί εδώ και καιρό λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων.
Επίσης, οι μονάδες του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Δημητρίου, και ειδικότερα οι μονάδες 3, 4 και 5 , που δίνουν τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης θα παραμείνουν στο σύστημα έως το τέλος του 2025.
Σχετικά με τη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V», η ΔΕΗ σχεδιάζει να βάλει τέλος στη λειτουργία της με λιγνίτη το 2026, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί τελική απόφαση για το εάν θα συνεχίσει την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο ή θα μπει οριστικό «λουκέτο».

Εθελούσια έξοδος

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους η ΔΕΗ έχει ενημερώσει το ΥΠΕΝ ότι έχει ήδη εγκρίνει ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για όλο το προσωπικό που υπηρετεί στις μονάδες υπό απόσυρση. Το πρόγραμμα έρχεται και καλύπτει ένα σημαντικό μέρος και των τακτικών αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους.

Το ανθρώπινο δυναμικό που δεν θα το επιλέξει μπορεί να αξιοποιηθεί στις άλλες υποδομές της ΔΕΗ και σε συναφείς δραστηριότητες της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ. Επίσης έχει εγκρίνει και ένα πρόγραμμα μεταθετότητας μέσα στο οποίο αποφασίστηκε να προκηρυχθούν διακόσιες κενές οργανικές θέσεις ανά την επικράτεια, με μοριοδότηση με αντικειμενικά κριτήρια. Υπάρχουν και άλλες ογδόντα πέντε θέσεις σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης