Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο βιομηχανικής παρακμής (Montel)

Η Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο βιομηχανικής παρακμής (Montel)
Η γηραιά ήπειρος καλείται να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και της αποβιομηχάνισης

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή βιομηχανικής παρακμής λόγω του διευρυνόμενου χάσματος παραγωγικότητας με τις κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως οι χρόνιες υποεπενδύσεις που επιδεινώθηκαν πρόσφατα από το υψηλό ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Montel.

H επικείμενη ορκωμοσία της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ εγείρει φόβους για νέους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά, τόνισε ο πρόεδρος της Assofond Fabio Zanardiο, που απέρριψε την ιδέα ότι τέτοια μέτρα αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Τα κόστη και οι μεταρρυθμίσεις

Ο συνδυασμός υψηλού κόστους και χαμηλής παραγωγικής ικανότητας άνω του 55-60%, βάζει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κρίνονται απαραίτητες, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της Ευρώπης μέσω μεγάλων επενδύσεων, όπως περιγράφεται σε έκθεση που ζήτησε η EC τον Σεπτέμβριο, για να αποτραπεί αυτό που περιέγραψε ως «προοδευτική βιομηχανική ερημοποίηση» της ΕΕ.

Η έκθεση επικεντρώθηκε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και στην ανάπτυξη μιας καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας με στόχο τον προσανατολισμό των επενδύσεων στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Ένα παράδειγμα είναι ο ιταλικός τομέας χυτηρίων που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με την παραγωγή και τα έσοδα να μειώνονται σχεδόν κατά 30% το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Τα αυτοκίνητα

Η ζήτηση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας γνώρισε σοβαρή ύφεση, είπε ο Assofond, προσθέτοντας ότι η εκτεταμένη πτώση είναι τόσο ανησυχητική για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού κάτι που θυμίζει τις μέρες της οικονομικής κρίσης του 2008-09.

Σε ένα κοινό άτυπο έγγραφο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία τόνισαν την ανάγκη για κοινούς πόρους για τη στήριξη του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι υπογράφουσες χώρες ανέφεραν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται τώρα σε «κρίσιμη καμπή», αντιμετωπίζοντας προκλήσεις στην παραγωγή, την απασχόληση και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό που απαιτούσαν επείγουσα και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ.

Η αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει τους ευρωπαίους κατασκευαστές σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης