Μια χούφτα γηρασμένων, δαπανηρών και ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο μπορεί να απορυθμίσουν τις γερμανικές τιμές κατά τη διάρκεια ψυχρών περιόδων που δεν λειτουργεί η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια αυτόν τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η χώρα αγωνίζεται για την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2045.
Όταν οι γερμανικές ωριαίες τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν πάνω από τα 800 ευρώ/MWh στις 6 Νοεμβρίου, λειτουργούσαν 1.179 MW δυναμικότητας παραγωγής πετρελαίου, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018, όταν ξεκίνησαν τα ρεκόρ σύμφωνα με την Montel.
Το έλλειμμα που παρουσιάζεται μεταξύ της ζήτησης και των προσφερόμενων όγκων στην αγορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρήξεις τιμών που θα έφταναν το ωριαίο ανώτατο όριο της ευρωπαϊκής δημοπρασίας την επόμενη ημέρα, το ποσό δηλαδή
Με βάση τη μοντέλα, το οριακό κόστος των μονάδων με καύση πετρελαίου κυμαίνεται μεταξύ 250-300 ευρώ/MWh, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εκκίνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος ενεργειακός οικονομολόγος στη συμβουλευτική Icis.
Τα εργοστάσια θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ υψηλότερα από το κόστος λειτουργίας τους σε ώρες στενής παροχής ρεύματος, για να βοηθήσουν στην ανάκτηση των πάγιων δαπανών.
Απότομη πτώση της δυναμικότητας άνθρακα
Ένας άλλος λόγος για την ισχυρότερη επιρροή του πετρελαίου στις τιμές είναι η απότομη πτώση της δυναμικότητας λιθάνθρακα της Γερμανίας, από 17,5 GW τον περασμένο Νοέμβριο σε 11,5 GW τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου BNA. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνει την ασφάλεια εφοδιασμού της γερμανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι κατά τις λεγόμενες περιόδους dunkelflaute – ψυχρές ημέρες χωρίς αέρα και ήλιο. Αυτές μπορούν να εκτινάξουν στα ύψη τις τιμές της ενέργειας. Άλλη μια τέτοια περίοδος αναμένεται στις αρχές του Δεκέμβρη.
Η περίπτωση της Γαλλίας
Στη Γαλλία, οι αναλυτές δεν περίμεναν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές αυτό το χειμώνα, καθώς η προσφορά πυρηνικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μερίδιο της ζήτησης.
Ωστόσο, μια πτώση του ανέμου σε συνδυασμό με τον κρύο καιρό θα μπορούσε να δημιουργήσει άλματα στις τιμές της γαλλικής αγοράς ενέργειας, καθώς η αντικατάσταση της αιολικής παραγωγής με φυσικό αέριο θα ήταν πολύ δαπανηρή.
Ο Gabriele Martinelli, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας ενέργειας στο LSEG, ανέμενε ότι η γαλλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν κατά μέσο όρο 60 GW το 1ο τρίμηνο του 2025, από 57,2 GW το 1ο τρίμηνο του 2024.
Τα δύο πιο ακριβά εργοστάσια της Γαλλίας, τα 1,2 GW Cordemais και τα 0,6 GW Emile-Huchet εργοστάσια με καύση άνθρακα, θα χρησιμοποιούνται λιγότερο κατά την διάρκεια αυτού του χειμώνα, πολύ πιο κάτω από το νόμιμο όριο λειτουργίας των 700 ωρών ετησίως.
Ο άνθρακας αποτελούσε μόλις το 0,17% της γαλλικής παραγωγής ενέργειας πέρυσι σύμφωνα με την RTE και η χώρα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το 2027. Η μέση παραγωγή άνθρακα στην χώρα, αναμένεται να φτάσει τα 150 ΜW το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Ο Julio Quintela, Γάλλος διευθυντής έρευνας στην Aurora Energy Research, σημείωσε ότι η ενεργοποίηση γαλλικών μονάδων με καύση άνθρακα δεν στόχευε στις εξαγωγές ακόμη και όταν η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται ήδη από άλλους τύπους παραγωγής.
www.worldenergynews.gr