Η κινεζική κυβέρνηση ξεκινά τις προσπάθειες της να επεκτείνει την σχέση της με την ικανότητα πυρηνικής ενέργειας. Αναφορές κάνουν λόγω για πιέσεις από την Κίνα στην Ταϊλάνδη για να δοκιμάσει την πυρηνική της ενέργεια.
Μόλις στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Reuters ανέφερε ότι η Ταϊλάνδη, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, θέλει να εξερευνήσει την τεχνολογία μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων. Με τη βοήθεια της Κίνας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, η Ταϊλάνδη στοχεύει να καλύψει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της δυναμικής και να μεταβεί στην πράσινη ενέργεια κατά 50% ως το 2040, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin.
Μαζί με τις πράσινες λύσεις αποθήκευσης υδρογόνου και μπαταριών, η Ταϊλάνδη εξετάζει επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) για να καταστήσει την παραγωγή πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Οι αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες
Η Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης (Egat) ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το σχέδιό της για μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής σταθερότητας της χώρας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ουδετερότητα άνθρακα και διατήρηση του κόστους παραγωγής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα.
Ο διευθυντής της Egat, Thepparat Theppitak, δήλωσε ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) θα βοηθήσουν στη μείωση ή στη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Από το Nation Thailand υποστηρίζεται ότι μικρότερο και πιο ευέλικτο από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ένα SMR είναι ικανό να παράγει έως και 300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας (MWe), έναντι άνω των 1.000 MWe που παράγονται από μεγάλες μονάδες.
Το SMR έχει σχεδιαστεί για να είναι μικρότερο σε μέγεθος, με το σύστημα καυσίμου και το σύστημα παραγωγής ατμού ενσωματωμένα σε μια ενιαία μονάδα. Ο σχεδιασμός μειώνει την πολυπλοκότητα του συστήματος, και αυξάνει την ασφάλεια καθώς μπορεί να σβήσει αυτόματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και διαθέτει σύστημα ψύξης που δεν βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια.
Το μικρότερο μέγεθος των SMR σημαίνει ότι απαιτούνται μικρότερες περιοχές για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Ένα μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο θα χρειαστεί μια ακτίνα 16 χιλιομέτρων για αυτό το σκοπό, ενώ ένα SMR θα χρειαστεί μόνο 1 χιλιόμετρο.
Χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των 60 ετών και στο χαμηλότερο κόστος καυσίμων, τα SMR θα αποδειχθούν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το πράσινο μέλλον της Ταϊλάνδης που συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας με προσιτές τιμές ενέργειας , αφού με την χρήση ουρανίου ως καύσιμο, το οποίο είναι φθηνό και πιο εύκολο να βρεθεί, μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια έως και 24 μήνες πριν χρειαστεί να ανεφοδιαστούν με καύσιμο
Η ενεργειακή κάλυψη της χώρας
Ενώ η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδίαζε να ξεκινήσει το παρθενικό της πυρηνικό εργοστάσιο το 2020, καθυστέρησε λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
Η Νοτιοανατολική Ασία δεν διαθέτει επί του παρόντος λειτουργικό πυρηνικό αντιδραστήρα, αν και αρκετές χώρες της περιοχής έχουν επιδιώξει να αναπτύξουν μη στρατιωτικά πυρηνικά έργα, μεταξύ άλλων μέσω της τεχνολογίας SMR.
Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η ενεργειακή ικανότητα της χώρας κυριαρχείται από έργα ηλιακής, αιολικής ενέργειας, μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η χώρα, ωστόσο, προμηθεύεται υδροηλεκτρική ενέργεια από το γειτονικό Λάος και με το πρόσφατο σχέδιο ανάπτυξης ενέργειας να στοχεύει στην κάλυψη της περιόδου ως το 2037.
www.worldenergynews.gr