Καθώς ο κόσμος αναζητά βιώσιμες λύσεις για την παραγωγή ενέργειας, υπάρχει ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους απέραντους και ισχυρούς ωκεανούς ως μια πολλά υποσχόμενη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, συμφωνα με το The Moment.
Η θερμική ενέργεια των ωκεανών
Οι ΗΠΑ προχωρούν επί του παρόντος στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού των υδάτων των ωκεανών. Μια μέθοδος που διερευνάται είναι η μετατροπή θερμικής ενέργειας των ωκεανών (OTEC).
Το OTEC είναι μια καινοτόμος διαδικασία που εκμεταλλεύεται τις θερμικές διαβαθμίσεις μεταξύ του νερού της θερμότερης επιφάνειας των ωκεανών και του ψυχρότερου νερού που βρίσκεται πιο βαθιά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτή η διαβάθμιση είναι μια ευκαιρία για παραγωγή ενέργειας.
Ένα σύστημα OTEC αποτελείται από τρία στοιχεία: έναν εξατμιστή, έναν στρόβιλο και έναν συμπυκνωτή. Το ζεστό νερό διοχετεύεται μέσω του εξατμιστή και, μαζί με το λειτουργικό υγρό, θερμαίνει και εξατμίζει την αμμωνία ή ένα ψυκτικό μέσο όπως το φρέον. Το αέριο που προκύπτει τότε τροφοδοτεί έναν στρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, το κρύο νερό του ωκεανού που αντλείται από τα βάθη χρησιμοποιείται για την ψύξη του αερίου στον συμπυκνωτή.
Για να είναι βιώσιμο ένα σύστημα OTEC, απαιτείται θερμική διαφορά τουλάχιστον 36 βαθμών Φαρενάιτ ή περισσότερο μεταξύ της επιφάνειας και των βαθέων υδάτων. Αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο σύστημα ευδοκιμεί καλύτερα σε τροπικές περιοχές, όπως στην Καραϊβική Θάλασσα ή στην Ωκεανία, όπου η ηλιακή ενέργεια θερμαίνει σημαντικά τα επιφανειακά νερά.
Τα πλεονεκτήματα του ΟΤΕC
Η διαφορά θερμοκρασίας φαίνεται να συμβάλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει και την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Τα πλεονεκτήματα από την χρήση αυτής της μεθόδου είναι πολλά. Ο OTEC επιτρέπει τη συνεχή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε τροπικές περιοχές χωρίς να εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι, καθιστώντας τον μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα όπως το ντίζελ, ο άνθρακας και το πετρέλαιο.
Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα συστήματα OTEC μπορούν να αφαλατώσουν το θαλασσινό νερό. Αυτό αντιμετωπίζει την έλλειψη γλυκού νερού στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Μπορεί επίσης να τονώσει την οικονομία καθώς το καθαρό νερό γίνεται διαθέσιμο για γεωργική χρήση και τουρισμό.
Το OTEC είναι καθαρό και αποδοτικό, παράγοντας πολύ μικρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου όταν λειτουργούν. Αυτό ωφελεί το περιβάλλον, αλλά συμβάλλει επίσης στην προώθηση της ενεργειακής αυτάρκειας.
Το μέλλον του OTEC
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέθοδος OTEC μπορεί να προσφέρει την απαραίτητα ευελιξία που χρειάζεται η παραγωγή ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν την υδατοκαλλιέργεια, τον κλιματισμό και την αφαλάτωση, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να δώσουν ώθηση σε πολλούς τομείς.
Σε αρκετές χώρες, γίνονται προσπάθειες για τη διερεύνηση της εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, εργάζονται σε μια εγκατάσταση που βασίζεται στον OTEC που μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις κοινότητες των νησιών του Ειρηνικού. Στις ΗΠΑ, ο στρατός επικεντρώνεται στη χρήση της μεθόδου για την παροχή ενέργειας σε βάσεις της ενδοχώρας. Επιπλέον, οι δοκιμές αυτού του συστήματος πραγματοποιούνται για την ώρα στο Εργαστήριο Φυσικής Ενέργειας της Χαβάης.
Ο OTEC, παρόλα τα πλεονεκτήματα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ευρεία υιοθέτηση, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, η μέθοδος παρουσιάζει οικονομικές και διαρθρωτικές ανησυχίες, καθώς η ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής που είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέχει στις σκληρές συνθήκες των ωκεανών μπορεί να είναι απίστευτα δαπανηρή.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, το δυναμικό της μετατροπής της θερμικής ενέργειας των ωκεανών δείχνει τεράστιες υποσχέσεις. Αξιοποιώντας το ενεργειακό δυναμικό των θαλασσών, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και καθαρό νερό στις παράκτιες κοινότητες και όχι μόνο. Με συνεχή καινοτομία και επενδύσεις, ο OTEC θα μπορούσε να γίνει θεμελιώδες συστατικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγώντας τον κόσμο προς ένα πράσινο, ευημερούν μέλλον.
www.worldenergynews.gr