Τελευταία Νέα

Ταχιάος: Τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν λόγω του αττικόψαρου

Ταχιάος: Τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν λόγω του αττικόψαρου

Τους λόγους για τους οποίους πάει πίσω η πραγματοποίηση σχεδίων υποδομής αποκάλυψε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (11/11) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική.

Έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην αποπεράτωσή τους και ο λόγος είναι «ένας έντονος περιβαλλοντικός ακτιβισμός», σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στον Ερασίνο έχει σταματήσει η παρέμβαση, γιατί έχει παγώσει η χορήγηση του δανείου από την ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι κινδυνεύει το αττικόψαρο, επειδή χρειάζεται μια ειδική μελέτη. Έχει γίνει καταγγελία από περιβαλλοντικές οργανώσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει ένας έντονος περιβαλλοντικός ακτιβισμός που τελικά εμποδίζει τα έργα. Οι παρεμβάσεις που γίνονται θα αλλοιώσουν σε έναν βαθμό αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως φυσικό τοπίο, αλλά γίνεται επ’ ωφελεία των πολιτών.

Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες έως ένα βαθμό θα αλλοιώσουν αυτό που θεωρούμε ως δεδομένο φυσικό τοπίο αλλά θα γίνει επ΄ ωφελεία των κατοίκων κυρίως για την ασφάλειά τους.

Αν και η καθυστέρηση του έργου δεν χαρακτηρίζεται “επικίνδυνη”, ωστόσο προκύπτουν ζητήματα καθώς όταν έχεις εργολάβο και έχεις καθυστερήσεις δημιουργούνται απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν».

 

Σχετικά με το αττικόψαρο

Το αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus) είναι ένα μικρό ενδημικό ψάρι γλυκού νερού της Αττικής.

Το μήκος του κυμαίνεται από 3 έως 7 εκατοστά.

Ανήκει στην οικογένεια των Κυπρινίδων και ζει σε περιοχές με αργή ροή ή στάσιμα νερά, όπως πηγές, βάλτους και ποτάμια. Συναντάται κυρίως στον Σπερχειό, στον βοιωτικό Κηφισό και στα ρέματα της πεδιάδας του Μαραθώνα.

Το αττικόψαρο έχει προσδόκιμο ζωής περίπου 2 ετών και τρέφεται με υδρόβια ασπόνδυλα, φύκη και οργανικά υπολείμματα.

Ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της αποστράγγισης υδάτων για γεωργικές ανάγκες, της ρύπανσης και της εισαγωγής ξένων ειδών, όπως η πέστροφα και το κουνουπόψαρο, που ανταγωνίζονται το αττικόψαρο για πόρους.

Το είδος θεωρείται απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι απαιτούνται μέτρα, όπως η διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών ενδιαιτημάτων του, η παρακολούθηση των πληθυσμών του και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία του είδους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης