Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Το come back της Ουκρανίας: 96% αύξηση των εξαγωγών σιδήρου στο 9μηνο (Metal Miner)

Το come back της Ουκρανίας: 96% αύξηση των εξαγωγών σιδήρου στο 9μηνο (Metal Miner)
Οι εταιρείες εξόρυξης στην Ουκρανία αύξησαν τις εξαγωγές κατά πάνω από 31% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σε 2,54 εκατ. τόνους
Η Ουκρανία ανέκτησε την θέση που είχε στις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος πριν το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία, γεγονός που ίσως επιδράσει και στις τιμές του μετάλλου.

Σύμφωνα με το Metal Miner, η Ουκρανία εξήγαγε σχεδόν 28 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024, κάτι που σημαίνει αύξηση έως και 96% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Με βάση το GMK Center, οι εταιρείες εξόρυξης στην Ουκρανία αύξησαν τις εξαγωγές κατά πάνω από 31% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σε 2,54 εκατ. τόνους.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, ο αριθμός ήταν αυξημένος κατά 65,2%.

Πριν από τον πόλεμο, ο παραδοσιακός πελάτης της Ουκρανίας ήταν η Κίνα.

Και ενώ η τελευταία εξακολουθεί να παραμένει ο Νο1 αγοραστής του ουκρανικού μεταλλεύματος, το Κίεβο έχει τώρα έναν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό αγοραστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Πολωνία και η Σλοβακία.

Η σύγκρουση και η διακοπή των βασικών οδών εφοδιασμού μέσω των λιμένων της νότιας Μαύρης Θάλασσας έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή, τον όγκο των εξαγωγών και την εμβέλεια της αγοράς των ουκρανών παραγωγών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών, οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης αναδείχθηκαν σε βασικούς στρατηγικούς εταίρους για τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές βιομηχανίες της Ουκρανίας, απορροφώντας σημαντικό μέρος των ουκρανικών εξαγωγών.

Με βάση τα στοιχεία της Κρατικής Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ουκρανίας, οι συνολικές εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Ουκρανίας μειώθηκαν σε 17,75 εκατ. τόνους το 2023, δηλαδή κατά 26% σε σχέση με τους 22,37 εκατ. τόνους του 2022.

Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει επίσης μείωση κατά 60% από τους 28,4 ΜΤ το 2021, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αναδεικνύεται σε κρίσιμο νέο εταίρο

Η Τουρκία αναδείχθηκε πρόσφατα σε έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της Ουκρανίας.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι Τούρκοι παραγωγοί χάλυβα εισήγαγαν σχεδόν 930 χιλιάδες τόνους σιδηρομεταλλεύματος από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TUIK), όπως αναφέρει το SteelOrbis, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 178,8% σε σύγκριση με τους 333,44 χιλιάδες τόνους που παρατηρήθηκαν την ίδια περίοδο το 2023

Μόνο τον Ιούλιο, η Τουρκία εισήγαγε 77,03 χιλιάδες τόνους ουκρανικού σιδηρομεταλλεύματος, σημειώνοντας μείωση 51,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιούλιο του 2023, ο όγκος αυτός ήταν μόλις 3,2 χιλιάδες τόνοι.

Συνολικά, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Τουρκίας κατά το επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση σε 6,68 ΜΤ, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 61,9% σε 869,34 εκατ. δολάρια.

Τον Ιούλιο, η Τουρκία εισήγαγε 1,26 ΜΤ, καταγράφοντας αύξηση 34,5% σε σχέση με τον Ιούνιο και 98,8% σε ετήσια βάση.

Οι μηνιαίες δαπάνες εισαγωγής έφτασαν τα 148,81 εκατ. δολάρια, αύξηση 27,2% από τον Ιούνιο και άλμα 101,5% από τον Ιούλιο του 2023.

Οι επιπτώσεις στις τιμές

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 1/4 από τα επίπεδα του 2023.

Πριν από αρκετές ημέρες, το σιδηρομετάλλευμα πλησίασε τα 100 δολάρια ανά τόνο, καθώς τα πρόσφατα μέτρα οικονομικής τόνωσης του Πεκίνου δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Ταυτόχρονα, η αύξηση των αποθεμάτων στα κινεζικά λιμάνια υπογράμμισε την άφθονη προσφορά.

Την περασμένη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησαν έως και 2% στη Σιγκαπούρη, μετά από πτώση την προηγούμενη Παρασκευή.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση από την κινεζική κυβέρνηση ενός σχεδίου ανταλλαγής χρέους από το οποίο απουσίαζαν μέτρα για την άμεση τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως στον προβληματικό τομέα των ακινήτων.

Η Κίνα παραμένει σημαντικός παράγοντας

Το εμπόρευμα χαλυβουργίας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ύφεση του τομέα ακινήτων στην Κίνα και την αυξημένη παραγωγή των ανθρακωρύχων.

Με τα εργοστάσια στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χάλυβα στον κόσμο να αντιμετωπίζουν αδύναμη εγχώρια ζήτηση, οι εξαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Μόλις πριν από ένα μήνα περίπου, το σιδηρομετάλλευμα σημείωσε σημαντική άνοδο της τιμής του μετά την ελάφρυνση των περιορισμών στην αγορά κατοικιών σε τρεις μεγάλες κινεζικές πόλεις.

Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην τόνωση της ζήτησης και τη στήριξη της προβληματικής αγοράς ακινήτων, προσφέροντας ανακούφιση στους χαλυβουργούς που παλεύουν με την υπερπροσφορά χάλυβα.

Τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα κινεζικά λιμάνια αυξήθηκαν επίσης τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης