Ενέργεια

COP29: Γκάλι, Εξάρχου, Ρήγας, Μαύρος για αγωγούς φυσικού αερίου, υδρογόνου, CCS και Υπεράκτια στο Μπακού

COP29: Γκάλι, Εξάρχου, Ρήγας, Μαύρος για αγωγούς φυσικού αερίου, υδρογόνου, CCS και Υπεράκτια στο Μπακού

Κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Έλληνα υπουργού Ενέργειας κ. Σκυλακάκη με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για την κατασκευή του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που θα «ενώνει» Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία

 

Οι «λεωφόροι» υδρογόνου θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής και επιχειρηματικής αποστολής στο Μπακού, όπου ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της διεθνούς συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29). Ειδικότερα, ειδική συζήτηση έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη μεταξύ του κ. Μιχάλη Θωμαδάκη του ΔΕΣΦΑ, του CEO της SNAM κ. Στέφανο Βενιέρ και του γενικού διευθυντή του ENTSOG Piotr Kus.

Άλλωστε, το όραμα για τη δημιουργία ενός αγωγού υδρογόνου από τον ΔΕΣΦΑ που θα εκτείνεται από την Ελλάδα ως την Γερμανία υπήρχε ήδη από το 2023.

Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και το Αζερμπαϊτζάν που φιλοξενεί τη φετινή διοργάνωση της COP29. Η εισαγωγή υδρογόνου σε όλη την όδευση του Νότιου Διαδρόμου ο οποίος μεταφέρει το αζέρικο αέριο από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ στην Ελλάδα (μέσω του αγωγού TAP - Trans Adriatic Pipeline -TAP), συνεχίζοντας προς την Ιταλία αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου, με δεδομένο ότι το αέριο αποτελεί μεταβατικό καύσιμο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.


Συνομιλίες Σκυλακάκη

Πάντως, το αέριο παραμένει στην ατζέντα των συναντήσεων και των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της COP29 με την κατασκευή του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου που θα «ενώνει» Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Έλληνα υπουργού Ενέργειας κ. Σκυλακάκη με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η επέκταση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου μέσω του TAP και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού ICGB, ζήτημα που θα αναλυθεί κατά τη συνάντηση των επικεφαλής της Bulgartransgaz Kiril Ravnachki, του ΔΕΣΦΑ Μαρίας Ρίτα Γκάλι, εκπροσώπου της κοινοπραξίας Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν και του Luca Schieppati από τον TAP.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί συζήτηση και για τον ρόλο του υδρογόνου στην αποθήκευση ενέργειας, αλλά και γενικότερα τον ρόλο της αποθήκευσης στην ενεργειακή μετάβαση μεταξύ της υφυπουργού Ενέργειας κυρίας Σδούκου με τους CEO της Hellenic Hydrogen Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου και της AKTOR Αλέξανδρου Εξάρχου κ.ά.


Ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών

Ακόμη έχουν συμφωνηθεί συζητήσεις για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα μεταξύ τον επικεφαλής της ΔΕΗΑΝ κ. Κωνσταντίνου Μαύρου, του κ. Πάνου Ξενοκώστα της Onex Group, του Gonzalo Saenz de Miera της Iberdrola, του Abdulaziz Alobaidli της Masdar και του Astrid Rusås Kristoffersen της DNV. Γενικότερα, η ελληνική αποστολή περιλαμβάνει ανώτατα στελέχη κορυφαίων ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα καθώς έχουν προετοιμαστεί και συναντήσεις επιχειρηματικής φύσεως, με στόχο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι επαφών και συνεργασιών.

Ειδική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί με θέμα τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και τον ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα και εστιάζει στον κομβικό ρόλο της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην πορεία της Ευρώπης προς την πλήρη απανθρακοποίηση – με έμφαση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ο CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας θα μιλήσει για το έργο CCS στον Πρίνο και τη γενικότερη στρατηγική της Energean στη ΝΑ Μεσόγειο. Επιπλέον, σε συζήτηση για την αλυσίδα CCS θα  συμμετάσχουν οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου CCS, της Διεύθυνσης Multilateral Affairs της DG Clima της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΔΕΥΕΠ, η κυρία Ρίτα Γκάλι (Διευθύνουσα Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ) και ο κ. Νικόλας Ρήγας, Επικεφαλής του τομέα αποθήκευσης της Energean και της EnEarth.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης