Οι εκτιμήσεις για το 2025 - Oκ. Αλέξανδρος Λαγάκος Managing director της Molgas Energy Holding
Το 2025 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι τιμές φυσικού αερίου αποτελούν πηγή ανησυχίας και αυτό μόνο αν ο χειμώνα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρύος. Από τα τέλη του 2025 και μέχρι το 2027 θα προστεθούν στην παγκόσμια αγορά 150 BCM νέου φυσικού αερίου πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές, ενώ και η προοπτικές τέλους του πολέμου με την Ουκρανία δημιουργεί μια προοπτική αύξησης της προσφοράς.
Αυτά τόνισε, ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος Managing director της Molgas Energy Holding, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Επίσης, περιέγραψε τις τάσεις για το φετινό χειμώνα, εξηγώντας ότι οι συνθήκες δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι τιμές, με μόνη εξαίρεση το ενδεχόμενο πολύ ψυχρού χειμώνα. Αν ο χειμώνα αποδειχθεί ήπιος οι τιμές θα πέσουν. Επίσης ο κ. Λαγάκος έκανε 5 προτάσεις για να μπορέσει η Ευρώπη να πετύχει ανταγωνιστικές τιμές αερίου
Ειδικότερα, σημείωσε: «Στο πρώτο μισό του χειμώνα οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Στο δεύτερο μισό του χειμώνα μπορεί να δούμε μια σημαντική διόρθωση των τιμών προς τα κάτω».
Όπως εξήγησε αυτό που βλέπουμε σήμερα στην προθεσμιακή αγορά είναι εκτιμήσεις, ένα στοίχημα, που ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες μπορούν να αλλάξει.
«Το προθεσμιακό συμβόλαιο δίνει μια δυνατότητα να προαγοράσω ή να προπουλήσω σήμερα, μια ποσότητα σε 1-2-3 ή 4 χρόνια. Άρα είναι ένα στοίχημα, μια εκτίμηση. Αυτή η εκτίμηση όσο πιο κοντά φτάνουμε στην ώρα της παράδοσης μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα. Άρα αν η αγορά δείχνει ότι όλο το 2025 δεν πρόκειται να αλλάξουν οι τιμές, είναι η καλύτερη δυνατή εκτίμηση που έχουμε σήμερα. Όταν έρθει η ώρα της παράδοσης, ανάλογα να τα θεμελιώδη της αγοράς είναι υπέρ της προσφοράς ή της ζήτησης αυτή η τιμή μπορεί να αναθεωρηθεί.
Κάτι τέτοιο συνέβη πέρυσι, που στο δεύτερο μισό του χειμώνα, είχαμε υπερ-γεμάτες αποθήκες αερίου, πολύ χαμηλή ζήτηση και ζεστό καιρό με αποτέλεσμα οι τιμές τελικά να πέσουν μέχρι τα 26 ευρώ η μεγαβατώρα».
Οι συνθήκες το 2025: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η Ουκρανία
Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν φέτος, σημείωσε ότι όλα εξαρτώνται από τον καιρό ενώ σημείωσε ότι και οι εξελίξεις με τους αγωγούς της Ουκρανίας, επηρεάζουν την αγορά, αλλά κυρίως ψυχολογικά.
«Φέτος έχουμε την ίδια εικόνα όσον αφορά την πληρότητα των αποθηκών και όσον αφορά τη ζήτηση είμαστε μακριά από τα επίπεδα που είχαμε προ κρίσης, η ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή είναι σε χαμηλότερα επίπεδα γιατί αυξάνονται οι ΑΠΕ και λειτουργούν τα πυρηνικά, και η μόνη ζήτηση που δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθεί είναι η θέρμανση στον οικιακό και κτηριακό τομέα», τόνισε.
«Οι απόψεις διίστανται για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός το φετινό χειμώνα, υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι δεν διαφαίνεται ότι θα έχουμε ένα ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα, αλλά μιλάμε για εκτιμήσεις. Αν φτάσουμε στα μέσα Ιανουαρίου και δεν έχει προκύψει κάποιο σοκ και αυξημένη ζήτηση λόγω καιρού, είμαστε σε καλή πορεία αποθεμάτων και τότε θα πρέπει να αδειάσουν οι δεξαμενές κάτι που θα σπρώξει τις τιμές χαμηλά», τόνισε.
Όσον αφορά την προσφορά, δεν διαφαίνονται αλλαγές, είπε, «αλλά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η Ουκρανία. Όχι γιατί μπορεί να προκύψει ουσιαστική διατάραξη της ζήτησης αλλά λόγω της ψυχολογίας της αγοράς. Και σήμερα οι τιμές είναι σε αυτά τα επίπεδα γιατί επικρατεί απαισιοδοξία ότι θα λειτουργήσει αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς το Ουκρανικό ζήτημα», εξήγησε.
Μετά το 2025, αυξάνεται η παγκόσμια προσφορά LNG, τόνισε. «Στο διάστημα από το δεύτερο μισό του 2025 μέχρι το 2027 αναμένουμε να εισαχθούν νέες ποσότητες στην παγκόσμια αγορά LNG και αυτή η νέα ποσότητα αθροίζει 150 bcm το χρόνο στο τέλος αυτού του χρονικού παραθύρου, ποσότητα που αντιστοιχεί στις εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρώπη, στις καλές ημέρες.
Οι συνθήκες για την παγκόσμια προσφορά είναι θετικές και λόγω της ενδεχόμενης λήξης του πολέμου με την Ουκρανία. «Άποψη μου είναι, ότι δεν είναι δυνατόν, αν τελειώσει ο πόλεμος, να μη βρεθεί ένας τρόπος να περάσει φυσικό αέριο σε μια ενεργειακά πεινασμένη ήπειρο όπως η Ευρώπη που βρίσκεται δίπλα σε μια ενεργειακά πλούσια χώρα όπως η Ρωσία. Αλλά ακόμη και αν δεν πάει στην Ευρώπη και πάει στην Ασία, τότε θα μειωθεί ο ανταγωνισμός στην προσέλκυση φορτίων LNG, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις στις τιμές παντού».
Οι πέντε προτάσεις
Για να μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια 15 ετών, πρέπει να μπορεί ο αγοραστής να χετζάρει τη θέση του, σημειώνει ο κ. Λαγάκος.
Όπως τονίζει, στις προθεσμιακές αγορές δεν υπάρχει σήμερα ρευστότητα για κάτι τέτοιο και πρότασή του είναι τα ίδια τα κράτη να δημιουργήσουν τεχνητά αυτή τη ρευστότητα για να μπορεί κάποιος να προπουλήσει στα 15 χρόνια και να μειώσει το ρίσκο του.
Δεύτερον, τονίζει τη σημασία της ευρωπαϊκής πολιτικής για το φυσικό αέριο. Σήμερα στην Ευρώπη, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο και για πόσο, δίνοντας αρνητικά σήματα μακροπρόθεσμα στην αγορά αερίου. Γι αυτό ο κ. Λαγάκος, προτείνει η ευρωπαϊκή οικογένεια «να δώσει τα σωστά σήματα στην αγορά και να αποδεχτεί ότι το φυσικό αέριο θα το έχουμε στο ενεργειακό μας μίγμα αρκετές δεκαετίες ακόμη, δίνοντας τη δυνατότητα στους προμηθευτές να κάνουν μακροπρόθεσμες αγορές».
Τρίτον, προτείνει να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμα στους ευρωπαίους καταναλωτές και περισσότερα τα τερματικά LNG.
Τέταρτον, να εστιάσουμε και σε περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου και να ενισχύσουμε και εκεί τη ρευστότητα και τη διαφάνεια της διαμόρφωσης των τιμών.
Και πέμπτον, να εστιάσουμε στην ανάπτυξη μιας εθνικής και μιας πανευρωπαϊκής αγοράς βιομεθανίου. «Ο στόχος της Ευρώπης για το 2050 είναι να παράγει 150 BCM βιομεθανίου, ποσότητα που αν η ζήτηση φυσικού αερίου παρέμενε στα σημερινά επίπεδα, θα ήταν το 30% της ζήτησης.
Όσο μειωμένη εξάρτηση έχουμε από φυσικό αέριο τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ θα έχουμε για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», τόνισε.