Νέοι τρόποι εκμετάλλευσης της γερασμένης πετρελαϊκής πηγής στην Βόρεια Θάλασσα

Νέοι τρόποι εκμετάλλευσης της γερασμένης πετρελαϊκής πηγής στην Βόρεια Θάλασσα
Το τεχνητό νησάκι που ετοιμάζουν οι Βέλγοι στην Βόρεια Θάλασσα, εφαλτηριο για διαφορετική χρήση των πετραιλαϊκών δεξαμενών που βρίσκονται λίγο πρν το τέλος της παραγωγής τους

Η Βόρεια θάλασσα είναι από της διασημότερες τοποθεσίες παραγωγής αργού πετρελαίου στην Ευρώπη. Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νορβηγία έχουν το 80% της παραγωγής στην περιοχή. Βέβαια, η βόρεια θάλασσα έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια τερματικής παρακμής. Πέρσι παρήγαγε 34 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, το χαμηλότερο ποσό που έχει πιάσει από το 1970. Μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρονται από την γερασμένη αυτή λεκάνη παραγωγής πετρελαίου. Η παραγωγή φαίνεται, ολοένα να συρρικνώνεται αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου βασιλείου εξέδωσε μόλις πρόσφατα μια σειρά αδειών. Άλλοι παραγωγοί περιορίζουν τις επενδύσεις ή αποχωρούν από την περιοχή, λόγω και μιας νέας επικείμενης αύξησης φόρων.

Το βελγικό νησάκι παραγωγής ενέργειας

Η Ευρώπη, βέβαια, επινοεί διάφορους τρόπους για να αξιοποιήσει την ενεργειακή της δυναμική που βρίσκεται σε πτώση. Το Βέλγιο ξεκίνησε την κατασκευής ενός τεχνητού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα που θα λειτουργεί ως περιφερειακός κόμβος ενεργειακής διασύνδεσης. Αυτό βρίσκεται στα ανοιχτά των βελγικών ακτών στη Βόρεια Θάλασσα. Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ, όπως θα ονομαστεί, θα χρησιμεύσει ως κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδυάζει τα καλώδια που οδηγούν σε αιολικά πάρκα στη δεύτερη υπεράκτια αιολική ζώνη του Βελγίου, βοηθώντας να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν πίσω στην ακτή.

Το νησάκι αυτό, θα λειτουργεί επίσης ως ενδιάμεσο σημείο προσγείωσης για διασυνδέσεις που συνδέουν το Βέλγιο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο αυτό έχει ήδη λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιχορήγηση ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ στον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου υψηλής τάσης του Βελγίου Elia Transmission Belgium για την κατασκευή του νησιού.

Η διαδικασία του έργου

Η TM EDISON, ο κύριος ανάδοχος του έργου ξεκίνησε την διαδικασία κατασκευής που αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 2,5 χρόνια. Η εταιρεία θα αυξήσει ένα νησί έξι εκταρίων έξω από τη θάλασσα και αρχικά θα κατασκευάσει κιβώτια που θα αποτελούν τον εξωτερικό δακτύλιο του νησιού. 23 τεθωρακισμένοι τσιμεντόλιθοι μήκους 58 μέτρα, ύψος 28 μέτρα και πλάτους 28 μέτρα, με βάρος 20.000 τόνους ο καθένας θα χρησιμοποιήθουν. Η διαδικασία κατασκευής των κιβωτίων θα πραγματοποιηθεί στο Flushing, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σκάφος εγκατάστασης βράχου του Edison Simon Stevin θα τοποθετήσει πέτρες στον βυθό της θάλασσας ως σταθερή βάση για τα κιβώτια, που θα σχηματίσουν το περίγραμμα του νησιού. Αυτά θα τοποθετηθούν σε χρονικό διάστημα δύο ετών, με τις εργασίες να αναστέλλονται προσωρινά από τους χειμερινούς μήνες. Μόλις τελειώσει, θα φέρει τα 23 μερικώς βυθισμένα κιβώτια με ρυμουλκά στην τελική τους θέση στη θάλασσα. Στη συνέχεια, τα αγγεία βυθοκόρησης θα γεμίσουν το εσωτερικό με άμμο, που θα κάνει τα κιβώτια να βυθιστούν περαιτέρω και να πάρουν την τελική τους θέση στα θεμέλια των βράχων. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα γεμίσει τον πυρήνα του νησιού με άμμο και θα τον συμπυκνώσει.

Η Elia θα κατασκευάσει τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές υποδομές, ενώ το νησάκι θα έχει ένα πλήρες λιμάνι για ασφαλή αγκυροβολιά και ομαλή μεταφορά προσωπικού. Οι εργασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν το 2026.

Επανάχρηση των υποδομών πετρελαίου

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο πρόγραμμα iNetz+, διερευνούν πώς να επαναχρησιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας για γεωθερμική ενέργεια, κάτι που προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Είναι οικονομικά πιο αποδοτική και αποφεύγει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νέων γεωθερμικών γεωτρήσεων. Επιπλέον, οι δεξαμενές αυτές μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο διάνοιξης νέων αποτυχημένων γεωτρήσεων.

Τα συστήματα ανοιχτού βρόχου που παράγουν απευθείας ζεστό νερό σχηματισμού για γεωθερμική ενέργεια έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Κολομβία. Η περιεκτικότητα νερού αυξάνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα τελευταία στάδια μιας φυσικής δεξαμενής πετρελαίου. Καθιστώντας εφικτή την αξιοποίηση της άλμης στην γεωθερμία. Προτείνεται από τους ειδικούς η χρήση ενισχυμένων γεωθερμικών συστημάτων (EGS) όπου η φυσική ροή του ρευστού είναι ανεπαρκής.

Η ΕΕ, παράλληλα, χρηματοδοτεί και το έργο GEORISK που μελετά τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με έργα της γεωθερμίας, ώστε να προσελκύσει νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα νέο εργαλείο, το οποίο κατηγοριοποιεί τους κινδύνους των προτεινόμενων έργων, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών κινδύνων από φυσικούς ή ανθρωπογενείς παράγοντες, κινδύνους λόγω αβεβαιοτήτων υπόγειου και πιθανών τεχνικών ζητημάτων. Το έργο βοήθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν πλαίσια μετριασμού του οικονομικού κινδύνου για γεωθερμικά έργα, τα οποία απαιτούνται βάσει της νέας Οδηγίας της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης