Ενέργεια

Gazprom: Αυξάνει στα 16,9 δισ. δολάρια τις επενδύσεις της μέσα στο έτος (Oil Price)

Gazprom: Αυξάνει στα 16,9 δισ. δολάρια τις επενδύσεις της μέσα στο έτος (Oil Price)
Η ρωσική εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει βασικά έργα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της παροχής φυσικού αερίου στην Κίνα
Η Gazprom αυξάνει το επενδυτικό της σχέδιο για το 2024 κατά 4%, φτάνοντας τα 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια (1,642 τρισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια), χάρη στην άνοδο των εξαγωγών και της εγχώριας προσφοράς, δήλωσε ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας μετά την έγκριση του νέου οικονομικού του σχεδίου για το έτος.

Προηγουμένως, σύμφωνα με το Oil Price, η Gazprom στόχευε σε επενδύσεις συνολικού ύψους 16,5 δισ. δολαρίων (1,574 τρισ. ρούβλια) για το 2024.

Η ρωσική εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει βασικά έργα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της παροχής φυσικού αερίου στην Κίνα, ανέφερε ο Φαμίλ Σαντίγκοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Gazprom όπως είναι γνωστό, εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία και μέσω του TurkStream, ενώ οι πελάτες είναι διάφορες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Μειωμένες εξαγωγές αλλά η δύναμη παραμένει

Η Ρωσία είδε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να μειώνονται σημαντικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η σημαντική μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου της Gazprom οφείλεται στη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η Μόσχα διέκοψε την παροχή αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία.

Στη συνέχεια, η Gazprom άρχισε να μειώνει την προμήθεια μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022, επικαλούμενη αδυναμία συντήρησης των τουρμπίνων εκτός Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Αυτό συνέβη εβδομάδες πριν από το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, το οποίο έκλεισε οριστικά όλες τις διαδρομές του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε περίπου το 1/3 του συνόλου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στροφή στην Κίνα

Με το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αγορών πλέον κλειστό, η Ρωσία φαίνεται να πιέζει την Κίνα να εισάγει περισσότερο αέριο από αγωγούς.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο δεν δεσμεύεται να μπει στο τεράστιο νέο έργο αγωγού για την εισαγωγή ρωσικού αερίου από αγωγούς, εκτός εάν κρίνει πως είναι ευνοϊκό τελικά για την οικονομία του.

Ωστόσο, η Gazprom πιέζει και επιταχύνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού Power of Siberia, με στόχο να φτάσει στη μέγιστη δυναμικότητα μέχρι το τέλος του 2024 - ένα χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης