Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τραμπ – Χάρις: Συγκλίσεις και διαφορές στην ενεργειακή τους πολιτική (Reuters)

Τραμπ – Χάρις: Συγκλίσεις και διαφορές στην ενεργειακή τους πολιτική (Reuters)
Τα σχέδια των δυο στρατοπέδων για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, δίκτυα
Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Καμάλα Χάρις έχουν μερικά κοινά σημεία ως προς την ενεργειακή πολιτική που προωθούν στην ατζέντα τους για τις ΗΠΑ σε περίπτωση που εκλεγούν.

Σύμφωνα με το Reuters, το βασικότερο όλων είναι ότι και οι δύο θέλουν να επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα για τους καταναλωτές.

Από την άλλη, η βασική διαφορά είναι ότι η Χάρις θέλει να το κάνει αυτό με τρόπο που να ευνοεί τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Τραμπ το επιδιώκει με την κατάργηση των πράσινων κανονισμών που εμποδίζουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και την εξόρυξη άνθρακα.

Αυτή η ουσιώδης αντίθεση που έχει έρθει να καθορίσει την πολιτική συζήτηση στις ΗΠΑ γύρω από την ενέργεια και το κλίμα τα τελευταία χρόνια, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το κριτήριο ψήφους των πολιτών.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο για τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα, οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήδη δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και οι οποίες θα δεχθούν περαιτέρω πλήγμα εάν ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για την πράσινη μετάβαση.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο χάρη στην έκρηξη των γεωτρήσεων σε κοιτάσματα όπως η λεκάνη Πέρμιαν κάτω από το Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Αυτό συνέβη υπό την εποπτεία του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ακόμη και όταν αυτός και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να προωθήσουν την πιο φιλόδοξη ατζέντα για το κλίμα της χώρας, η οποία περιελάμβανε σημαντικές επιδοτήσεις για την ηλιακή, την αιολική και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, καθώς και κανονισμούς για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα αέρια του θερμοκηπίου.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ βασίζεται στην κεντρική αντίληψη ότι αυτός είναι που άνοιξε το δρόμο για την άνθηση του τομέα των υδρογονανθράκων με την περικοπή της γραφειοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να επεκτείνει την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων αν αναλάβει για δεύτερη φορά, ανατρέποντας τις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν για το κλίμα.

H Χάρις, αντίθετα, λέει ότι η υψηλή παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μεν επωφελής για την ενεργειακή μετάβαση των ΗΠΑ, καθώς διατηρεί τις τιμές καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα, αλλά την ίδια στιγμή η χώρα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στη μετάβαση σε πηγές ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει πλέον την απαγόρευση του fracking, της τεχνολογίας γεώτρησης που έχει ξεκλειδώσει μεγάλο μέρος της νέας αμερικανικής παραγωγής, γεγονός που συνιστά μια ξεκάθαρη μεταστροφή της στάσης της κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της για τον Λευκό Οίκο το 2020.

Για τον IRA

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «ανακαλέσει όλα τα μη αναλωθέντα κονδύλια» στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις.

Ο νόμος του 2022 περιλαμβάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα, την ηλιακή και αιολική ενέργεια και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις στην εγχώρια μεταποίηση σε αυτούς τους κλάδους.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στο νόμο θα απαιτούσαν πράξη του Κογκρέσου και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη διατήρησή του, ή τμημάτων του, σε ισχύ.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ επωφελούνται από τον IRA μέσω των επενδύσεών τους σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Η Χάρις υποστηρίζει τον IRA και έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια εάν κερδίσει τις εκλογές.

Για την Συμφωνία του Παρισιού

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ (2017-2021), ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, ένα διεθνές σύμφωνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι ήταν περιττό και έθετε τη χώρα σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι της Κίνας.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε ότι θα το ξανακάνει αν κερδίσει.

Αντίθετα, η Χάρις θα διατηρούσε την Ουάσινγκτον στη συμφωνία, στην οποία ο Μπάιντεν προσχώρησε γρήγορα ξανά το 2021.

Οι κίνδυνοι για το δίκτυο

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εστίασε στο επιχείρημα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να προωθήσει την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και τελικά να περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων ενέχει κίνδυνο για το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας σε μια εποχή που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ραγδαία.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρόεδρος υποσχέθηκε από πλευράς του αλλαγές που θα διευκόλυναν την αδειοδότηση νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας του Μπάιντεν δημοσίευσε κανόνες που στοχεύουν στη μείωση της ρύπανσης από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μια βιομηχανία που ευθύνεται για σχεδόν το 25% των αμερικανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι κανόνες θα απαιτήσουν ουσιαστικά από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και τις νέες γεννήτριες φυσικού αερίου κατά την επόμενη δεκαετία να δεσμεύουν τις εκπομπές πριν φτάσουν στην ατμόσφαιρα.

Σε μια ομιλία του στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ κατακεραύνωσε τον εν λόγω κανόνα, λέγοντας ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις «για μια καταστροφική ενεργειακή έλλειψη που θα κάνει τον πληθωρισμό πολύ χειρότερο».

«Θα εκδώσω αμέσως Εθνική Διακήρυξη Έκτακτης Ανάγκης για να επιτύχω μαζική αύξηση της εγχώριας προσφοράς ενέργειας», δήλωσε ο Τραμπ στην ομιλία. «Με αυτές τις σαρωτικές εξουσίες, θα ανατινάξουμε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο για να εκδώσουμε ταχείες εγκρίσεις για νέες γεωτρήσεις, νέους αγωγούς, νέα διυλιστήρια και νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αντιδραστήρες».

Η εκστρατεία της Χάρις έχει επίσης υποσχεθεί να επιταχύνει την αδειοδότηση, αλλά κυρίως για έργα που έχουν χαμηλές ή καθόλου εκπομπές.

Τέλος στα υπεράκτια αιολικά από Τραμπ

Ο Τραμπ έχει επίσης δεσμευτεί να βάλει τέλος στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, η οποία ήδη στενάζει υπό το βάρος του υψηλού κόστους και της τοπικής αντίδρασης στα έργα.

Η πολιτική αυτή διαφέρει από εκείνη της πρώτης κυβέρνησής του, η οποία υποστήριζε την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η Χάρις από την άλλη, υποστηρίζει τόσο την υπεράκτια αιολική ενέργεια όσο και τα ηλιακά πάνελ.

Σε σχέση με το LNG

Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις πάγωσε τον Ιανουάριο τις νέες άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για να μελετήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, σε μια κίνηση που ικανοποίησε τις οικολογικές ομάδες και τους ψηφοφόρους της.

Ο Τραμπ με τη σειρά του έχει δηλώσει ότι θα άρει αμέσως το πάγωμα, ενώ η Χάρις τονίζει ότι η πολιτική της για το LNG θα βασιστεί στο αποτέλεσμα της επανεξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του καυσίμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης