Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Το «Δέρμα των ωκεανών» ανεβάζει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα ( Guardian)

Το «Δέρμα των ωκεανών» ανεβάζει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα ( Guardian)

Ένα κομμάτι κρύου νερού, μικρότερου από 2 χιλιοστά βάθους, φαίνεται να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων μετά από μελέτες στον Ατλαντικό όπου μετρούσαν τα επίπεδα αερίου και θερμοκρασίας.

Παρατηρήθηκε ότι υπήρχε μια ανεπαίσθητη διαφορά στην θερμοκρασία, ανάμεσα στο «Δέρμα του ωκεανού» και στα βαθύτερα νερά του, που μπορεί να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Για τις μετρήσεις τους αυτές, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο μηχανισμό που μετρά την θερμοκρασία του νερού και έδειξε μικρές διαφοροποιήσεις στην συγκέντρωση διοξειδίου στον αέρα γύρω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Αυτή η ερεύνα μπορεί να παρέχει σημαντικά αποτελέσματα στην δημιουργία κλιματικών μοντέλων, καθώς οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο της ανθρώπινης εκπομπής άνθρακα.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Daniel Ford, ανέφερε ότι στο COP29, ένα συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη, θα τονιστεί η σημαντική θέση που έχουν οι ωκεανοί στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου.

Ο ίδιος βρισκόταν στην ερευνητική αποστολή που έκανε μετρήσεις στην περιοχή ανάμεσα στο Southampton και στην Punta Arenas της Χιλής.

Το 2 χιλιοστών κομμάτι νερού, που ήταν ελαφρώς πιο παγωμένο λόγω του λεγόμενου «φαινομένου του δροσερού δέρματος», που προκαλείται από την θερμότητα, χάνεται όταν έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Geoscience και διαβιβάστηκαν στην Global Carbon Budget, μια παγκόσμια ένωση επιστημόνων που μελετά τον κύκλο του άνθρακα στη Γη.

Το «δέρμα του ωκεανού» σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Εξετέρ J. Shutler, ήταν λίγο πιο κρύο από τα υποστρώματά του. Η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, εξαρτάται από την διαφορά συγκέντρωσης των αερίων σε αυτές τις στοιβάδες.

Το φαινόμενα αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990, αλλά δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία για να αποδειχθεί.
Από την πλευρά του το Θαλάσσιο εργαστήριο του Πλίμουθ, υπογραμμίζει ότι η πολυπλοκότητα του νερού των ωκεανών και ο τρόπος με τον οποίο αυτή λειτουργεί, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα.

Οι μελέτες αυτές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην βαθύτερη κατανόηση του ρόλου του ωκεανού στο οικοσύστημα, αλλά και στην δημιουργία μοντέλων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ρύθμιση του κύκλου του άνθρακα στον πλανήτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης