Τελευταία Νέα

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα 85 έργα AΠΕ - Υδρογόνου της ΕΕ για χρηματοδότηση 4,8 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα 85 έργα AΠΕ - Υδρογόνου της ΕΕ για χρηματοδότηση 4,8 δισ. ευρώ

Το υδρογόνο και οι ΑΠΕ γενικότερα συγκαταλέγονται στα επιλεγμένα έργα (offshore-energy)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 85 έργα καθαρού μηδενισμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν υδρογόνο και ναυτιλιακά, για να λάβουν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Καινοτομίας, σύμφωνα με το offshore-energy.biz.

Τα έργα αφορούν 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία δείχνει την πρόοδό της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα επιλεγμένα κράτη είναι: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.

Σχετικά με τα έργα, μεταξύ των νικητών… περιλαμβάνονται έργα διαφορετικής κλίμακας (μεγάλα, μεσαία και μικρά, παράλληλα με πιλοτικά), που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων από τις ακόλουθες κατηγορίες: βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, διαχείριση βιομηχανικού άνθρακα, καθαρό μηδέν κινητικότητα (συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας και της αεροπορίας) και των κτιρίων.

Τα επιλεγμένα έργα πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το 2030 και κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας τους αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές κατά περίπου 476 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγική ικανότητα, θα ενισχύσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στην τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα συμβάλει στους ευρωπαϊκούς στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, μειώνοντας τις εκπομπές από τους τομείς που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απανθρακωθούν.

 ΠΡΑΣΙΝΟ_ΥΔΡΟΓΟΝΟ_ΕΡΓΟ_1_1.jpg

Συνοπτικά τα έργα

Η Επιτροπή είπε ότι αυτά τα έργα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων πολιτικής της ΕΕ:

- Ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου: Επιλεγμένα έργα θα παραδίδουν 61 κιλοτόνους ανανεώσιμων πηγών καυσίμου μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) ετησίως, συμβάλλοντας στην αύξηση της χρήσης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο υδρογόνο σε δύσκολες εφαρμογές στη βιομηχανία και τις μεταφορές.

- Καθαρή κινητικότητα: Τα έργα θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών στον τομέα της κινητικότητας, με τον ναυτιλιακό τομέα να επωφελείται περισσότερο. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν κατασκευή και μετασκευή σκαφών για χρήση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας RFNBO, καθώς και μείωση των εκπομπών στην κατασκευή εξαρτημάτων οδικών μεταφορών. Τα βραβευθέντα έργα θα υποστηρίξουν επίσης βιώσιμα καύσιμα μεταφορών, παράγοντας 525 κιλοτόνους ανανεώσιμων καυσίμων ετησίως.

- Κατασκευή Cleantech: Σύμφωνα με τον νόμο Net-Zero Industry Act (NZIA), τα επιλεγμένα έργα καθαρής τεχνολογίας θα αναπτύξουν, θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν μονάδες παραγωγής για βασικά εξαρτήματα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και για αντλίες θερμότητας, καθώς και εξαρτήματα για ηλεκτρολύτες, καύσιμα κυψέλες, τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και την αλυσίδα αξίας των μπαταριών. Επιλεγμένα έργα θα συνεισφέρουν σε 3 GW παραγωγικής δυναμικότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών στην ΕΕ και 9,3 GW δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρολύτη στην ΕΕ.

- Βιομηχανίες έντασης ενέργειας: Επιλεγμένα έργα θα υποστηρίξουν διάφορες τεχνολογίες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, στόχευση ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λύσεις αποθήκευσης θερμότητας και ενέργειας, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, καθώς και ηλεκτροδότηση.

- Βιομηχανική διαχείριση άνθρακα: Τα έργα που θα επιλεγούν σε αυτήν την πρόσκληση θα δεσμεύσουν CO2 και θα συνεισφέρουν το 13% του στόχου της NZIA για αποθήκευση τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως από διάφορες δύσκολες πηγές σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το τσιμέντο και ο ασβέστης , (βιο)-διυλιστήρια, χημικά και απόβλητα σε ενέργεια.

 

Πηγή χρηματοδότησης

Οι νικητές της επιχορήγησης πρόκειται να υπογράψουν τις συμφωνίες τους με την Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) το πρώτο τρίμηνο του 2025, αποκάλυψε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι εκτός από αυτά τα 85 έργα, άλλα «υποσχόμενα αλλά ανεπαρκώς ώριμα».

Τα έργα θα λάβουν βοήθεια για την ανάπτυξη έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο Καινοτομίας έχει επιχορηγήσει περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 120 καινοτόμα έργα σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕΑ) μέσω προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και, όπως αποκαλύφθηκε, η επόμενη πρόσκληση θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης