Τι συζητήθηκε σε συνάντηση της NSEC στην Odense - Τα σχέδια των χωρών της Βόρειας Θάλασσας για το 2040
Η Ευρώπη υπολείπεται των φιλόδοξων στόχων της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που εμποδίζεται από το αυξανόμενο κόστος, τη γραφειοκρατία και τις ανεπαρκείς πολιτικές, δήλωσαν εκπρόσωποι του κλάδου και ευρωβοευλευτές την Πέμπτη κατά την παρουσίαση των συστάσεων για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Δανία φιλοξένησε συνάντηση της Ενεργειακής Συνεργασίας Βόρειας Θάλασσας (NSEC) στο λιμάνι του Odense την Πέμπτη για να συζητηθεί πώς θα υλοποιηθεί το πολιτικό όραμα της μετατροπής της Βόρειας Θάλασσας σε έναν κόμβο πράσινης ενέργειας που θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα και να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Οι χώρες της Βόρειας Θάλασσας δεσμεύτηκαν πέρυσι να κατασκευάσουν 120 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 και τουλάχιστον 300 GW έως το 2050, που ισοδυναμεί με περίπου 20.000 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα 35 GW που είναι εγκατεστημένα σε όλη την Ευρώπη σήμερα.
«Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2030», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.
Ο κλάδος έχει αναπτυχθεί γρήγορα τις τελευταίες δύο δεκαετίες μειώνοντας το κόστος τεχνολογίας και κατασκευάζοντας μεγαλύτερους στρόβιλους.
Πρόκληση η χρηματοδότηση
Ωστόσο, η εύρεση χρηματοδότησης για έργα έχει γίνει μια πρόκληση, καθώς το αυξανόμενο κόστος της κατασκευής αιολικών πάρκων στη θάλασσα έχει μειώσει τα περιθώρια κέρδους τόσο για τους κατασκευαστές τουρμπινών όσο και για τους υπόλοιπους.
Η Vestas, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, είπε ότι η Ευρώπη υστερεί στις φιλοδοξίες της λόγω των μακρών χρόνων επεξεργασίας αδειών και των ελαττωματικών σχεδίων δημοπρασιών.
«Έχουμε έναν μεγάλο, ογκώδες στόχο μπροστά μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του Χένρικ Άντερσεν στο Reuters από το Odense όπου γιγάντιοι πύργοι τουρμπίνας, πτερύγια και άλλα μέρη αποστέλλονται στα θαλάσσια πάρκα.
"Οι τουρμπίνες που αποστέλλονται από εδώ δεν πηγαίνουν στη Βόρεια Θάλασσα. Κατευθύνονται σε άλλα μέρη στον κόσμο όπως η Ιαπωνία και η Ταϊβάν", σημείωσε.
Σχέδια για πάνω από 900 GW μέχρι το 2039
Χθες η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο δημοσίευσαν τα ενδεικτικά σχέδιά τους για διαγωνισμό και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών στα αντίστοιχα εδάφη τους έως το 2040.
Τα σχέδια δημοσιοποιήθηκαν παράλληλα με την συνάντηση της Ενεργειακής Συνεργασίας Βόρειας Θάλασσας (NSEC) στην οποία συμμετέχουν 9 μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή και, μέσω συμφωνίας συνεργασίας, το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα σχέδια περιγράφουν πώς θα κατασκευαστούν πάνω από 900 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2039.
Η συνεδρίαση της NSEC πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Odense της Δανίας.
Η συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές στη Βόρεια Θάλασσα έχει προσελκύσει πολλή προσοχή στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης περιφερειακών ηγετών της ΕΕ τον Απρίλιο του 2023, αλλά αυτή τη φορά η συγκέντρωση ήταν χαμηλών τόνων.
Παρευρέθηκαν ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας Lars Aagaard, ο Ιρλανδός υπουργός Ενέργειας Eamon Ryan, ο Lex Delles του Λουξεμβούργου και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, άλλα και κράτη που εκπροσωπήθηκαν από ανώτερους αξιωματούχους.