Τελευταία Νέα

Όταν τα φωτοβολταϊκά της στέγης ανεβάζουν το μερίδιο των ΑΠΕ στο 75%!

Όταν τα φωτοβολταϊκά  της στέγης ανεβάζουν το μερίδιο των ΑΠΕ στο 75%!

Πως σημειώθηκε το ρεκόρ σε προηγμένη ενεργειακά οικονομία

Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) ταράτσας ωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μερίδιο 75% για πρώτη φορά, στέλνοντας τη ζήτηση άνθρακα και δικτύου σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το reneweconomy.com.au.

Η αύξηση της ηλιακής παραγωγής σε ταράτσες έχει ωθήσει το μερίδιο της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας σε υψηλό ρεκόρ 75,2%.

Συνέπεια ήταν το μερίδιο του άνθρακα και τα επίπεδα ζήτησης λειτουργίας να βρεθούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.


Το Σαββατοκύριακο των ρεκόρ
σε ΑΠΕ

Το νέο ορόσημο επιτεύχθηκε στις 20/10, όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ξεπέρασε το 75% για πρώτη φορά σε μια πεντάλεπτη περίοδο διαπραγμάτευσης, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 74,4% που είχε οριστεί μόλις 14 ημέρες νωρίτερα.

Την επόμενη ημέρα, το ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασαν σε μια νέα στιγμιαία κορύφωση του 75,3%.

Tην περασμένη Κυριακή σημειώθηκε η μεγαλύτερη παραγωγή η οποία ήταν άνω των 21 γιγαβάτ (GW) ηλιακών συλλεκτών που είναι τοποθετημένα σε στέγες σε όλο το κύριο δίκτυο, με τα φωτοβολταϊκά στέγης να σημειώνουν επίσης νέο μερίδιο ρεκόρ 52% (από 50,4% που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα).

«Καθώς ο άνθρακας συνεχίζει να μειώνεται και η ανανεώσιμη ενέργεια φτάνει σε νέα ορόσημα, η εστίαση στην αποθήκευση ενέργειας και στη διαχείριση του δικτύου γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη για τη διατήρηση της σταθερότητας και την υποστήριξη του μέλλοντος καθαρής ενέργειας της Αυστραλίας», έγραψε στο LinkedIn ο Geoff Eldridge (ενεργειακός αναλυτής της GPE NEMlog).


Το ρεκόρ του διημέρου 20-21/10/2024 σε Φ/Β

Το  προηγούμενο Σάββατο, το μερίδιο των φωτοβολταϊκών ταράτσας σημείωσε ένα εκπληκτικό νέο ρεκόρ 112,9% της κρατικής ζήτησης στη Νότια Αυστραλία, ενώ την Κυριακή τα φωτοβολταϊκά σε στέγες σημείωσαν νέα κορύφωση 55,2% στη NSW (το μεγαλύτερο δίκτυο της χώρας και μεγαλύτερος στόλος άνθρακα).


Την πλήρωσε… ο άνθρακας

Φυσικά, όταν υπάρχουν νικητές, υπάρχουν και ηττημένοι.

Στην προκειμένη περίπτωση ριγμένος… είναι ο άνθρακας.

Ο αργά φθίνων στόλος της χώρας από γερασμένες γεννήτριες με καύση άνθρακα σημείωσε νέο χαμηλό μερίδιο ρεκόρ 24,1% στις 11,05 AEST και χαμηλή ισχύ ρεκόρ 6.042 MW στις 11,50 AEST. κάτω από το προηγούμενο χαμηλό των 6.380 MW.

Η λειτουργική ζήτηση στο κύριο δίκτυο υποχώρησε επίσης στο νέο χαμηλό των 10.489 MW το μεσημέρι AEST της Κυριακής.

Ένα άλλο μέτρο ζήτησης - η "ζήτηση της αγοράς" - έπεσε κάτω από τα 10.000 MW για πρώτη φορά, σύμφωνα με άλλη πηγή δεδομένων της Watt Clarity.

Οι γεννήτριες με καύση άνθρακα αναγκάζονται να χορεύουν… γύρω από την αυξανόμενη ισχύ της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο, ιδιαίτερα την άνοιξη όταν οι ήπιες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι η ζήτηση δεν είναι υψηλή.

Πολλές μονάδες αναγκάζονται να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν γρήγορα, μερικές μάλιστα απενεργοποιούνται και στη συνέχεια ενεργοποιούνται ξανά στην ίδια βάρδια, ενώ και αυτές που δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την προσφορά προσφέρουν τη χονδρική τιμή σε αρνητική περιοχή για να διασφαλίσουν την αποστολή τους.

Το Κουίνσλαντ, συνήθως η πιο εξαρτημένη Πολιτεία άνθρακα της Αυστραλίας όσον αφορά το μερίδιο παραγωγής, κατέγραψε νέο ρεκόρ στιγμιαίας ανανεώσιμης ενέργειας 77% το απόγευμα της Κυριακής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης