Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Ανατολή: Λιγοστές οι ελπίδες για ειρήνη (Bloomberg)

Μ. Ανατολή: Λιγοστές οι ελπίδες για ειρήνη (Bloomberg)

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το Ισραήλ θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος - Δεν αρκεί στον Νετανιάχου ο φόνος ενός ακόμη ηγέτη της Χαμάς

Η δολοφονία ενός ακόμη ηγέτη της Χαμάς (Γιαχία Σινουάρ) και κάποια σχόλια  που έγιναν μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, δείχνουν ότι η επίτευξη ειρήνευσης (άμεσα) στη Μέση Ανατολή αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός», όπως προκύπτει από συνοπτική ανάλυση που κάνει το Bloomberg.


Ανεπαρκής… για τον Νετανιάχου η δολοφονία του Σινουάρ

Το Ισραήλ εξοντώνοντας τον Σινουάρ έχει εκπληρώσει έναν από τους κύριους στόχους του στη Γάζα, ένα χρόνο αφότου οι μαχητές του σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν περισσότερους από 200 άλλους.

Πριν από μήνες, αυτός μπορεί να φαινόταν ως ένας λόγος για να αποσυρθεί το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς και να βοηθήσει στην άμβλυνση της αντιπαράθεσης με το Ιράν που έχει συγκλονίσει τη Μέση Ανατολή.

Νετανιάχου_2.jpg

Αμέσως, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν όσο και η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ η ισραηλινή εσωτερική πίεση αυξήθηκε θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή για να πάρει πίσω τους ομήρους.

 

Το Ισραήλ δεν επιθυμεί το τέλος του πολέμου

Αλλά καθώς το Ισραήλ έχει μπλέξει βαθύτερα στον παλαιστινιακό θύλακα στα νότια και σε μια κλιμακούμενη μάχη με τη Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Βόρειο Λίβανο, δε δείχνει σημάδια ότι επιδιώκει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η αποστολή του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Η Τεχεράνη η οποία υποστηρίζει και τις δύο μαχητικές ομάδες που επιτίθενται στο Ισραήλ, έχει επίσης κλιμακωθεί άμεσα, εκτοξεύοντας περίπου 200 πυραύλους σε ισραηλινούς στόχους την 1η Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί, προκαλώντας εκκλήσεις από την Ουάσιγκτον ότι αποφεύγει να χτυπήσει πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Τα εναύσματα για έναν ευρύτερο πόλεμο έχουν μετατοπιστεί εδώ και καιρό πέρα ​​από τη Γάζα η οποία έχει μείνει ερειπωμένη και όπου ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τουλάχιστον τους 42.000, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Η σύγκρουση ήταν επίσης καθοριστική για το πώς ο Νετανιάχου και η ακροδεξιά κυβέρνησή του διατηρούν την εξουσία στην κορυφή της σαθρής εσωτερικής πολιτικής του Ισραήλ.

Η επιθυμία να συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ευρύτερο κόστος είναι αντανάκλαση του δημόσιου αισθήματος σύμφωνα με το οποίο οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν συντριπτικά τις ενέργειες του στρατού κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ (αμφότερες χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές ομάδες από τις ΗΠΑ) και βλέπουν τη χώρα τους να περιβάλλεται από εχθρούς.

Ο Νετανιάχου περιέγραψε τη δολοφονία του Σινγουάρ την Τετάρτη ως «την αρχή της ημέρας μετά τη Χαμάς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης