Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Συνεργασία για πλωτό έργο υδρογόνου και αμμωνίας μεταξύ Ohmium και SwitcH2 BV

Συνεργασία για πλωτό έργο υδρογόνου και αμμωνίας μεταξύ Ohmium και SwitcH2 BV

Αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 55.000 τόνων πράσινου υδρογόνου και σχεδόν 300 kton πράσινης αμμωνίας (offshore-energy)

Η αγορά της πράσινης αμμωνίας είναι έτοιμη να αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες ως πηγή καθαρού καυσίμου για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ήδη γίνονται βήματα (τεχνολογικά και επενδυτικά) προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η συμφωνία μεταξύ της Ohmium International και της SwitcH2 BV, σύμφωνα με δημοσίευμα του offshore-energy.biz.

Η Ohmium International η οποία είναι εταιρεία πράσινου υδρογόνου που σχεδιάζει, κατασκευάζει και αναπτύσσει προηγμένες λύσεις ηλεκτρολύτη με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων (PEM), υπέγραψε ένα φύλλο όρων με την SwitcH2 BV (εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) για την προμήθεια λύσεων ηλεκτρολύτη PEM για την υπεράκτια πλωτή πράσινη σύνθεση υδρογόνου και αμμωνίας.  


Στόχος του έργου

Αυτό το έργο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Ευρώπης, στοχεύει να αναπτύξει μια πλωτή «πράσινη» εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας βιομηχανικής κλίμακας βασιζόμενο σε αποδεδειγμένες τεχνολογίες πλωτής παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO).

300 MW διαλυμάτων ηλεκτρολύτη PEM της Ohmium θα εγκατασταθούν στο σκάφος FPSO μήκους 268 μέτρων.

Όπως αποκαλύπτεται, οι ηλεκτρολύτες θα χρησιμοποιούν ηλιακή και αιολική ενέργεια κοντά στην ακτή μαζί με επεξεργασμένο θαλασσινό νερό, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Το υδρογόνο θα τροφοδοτηθεί σε μια μονάδα σύνθεσης αμμωνίας στο κατάστρωμα και το προκύπτον προϊόν θα εκφορτωθεί τελικά σε έναν φορέα αμμωνίας για μεταφορά στους παραλήπτες.

Πόσο θα παράγει η πλωτή «πράσινη» εγκατάσταση

Όταν ολοκληρωθεί, η πλωτή εγκατάσταση αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 55.000 τόνων πράσινου υδρογόνου και σχεδόν 300 kton πράσινης αμμωνίας η οποία λέγεται ότι είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει πολλαπλά ποντοπόρα πλοία για ένα ολόκληρο έτος.

Με την υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης και την έγκριση (AiP) για το σχεδιασμό του από τον νηογνώμονα DNV, το έργο προβλέπει παραγωγή πράσινης αμμωνίας έως το 2029.

Να σημειωθεί ότι η OFFSET ηγείται από τη SwitchH2 BV και τον μέτοχό της BW Offshore.

 

Δηλώσεις επιτελικών στελεχών

Ο Arne Ballantine (Διευθύνων Σύμβουλος της Ohmium) σχολίασε:

«Η Ohmium είναι ενθουσιασμένη που είναι μέρος αυτού του πρωτοποριακού και μεταμορφωτικού έργου.

Εκτιμούμε την τεχνογνωσία που φέρνει η SwitchH2 Joint Venture στην υπεράκτια πλωτή παραγωγή και το όραμά της για τη μόχλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου για τη δημιουργία πράσινης αμμωνίας.

Η αγορά της πράσινης αμμωνίας είναι έτοιμη να αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες, ειδικά ως πηγή καθαρού καυσίμου για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και η Ohmium ανυπομονεί να συνεργαστεί με το SwitchH2 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης».


Ο Bob Rietveldt (Διευθυντής και Συνιδρυτής του SwitchH2) δήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε την Ohmium μαζί μας για να κάνουμε αυτό το πρωτοποριακό έργο δυνατό.

Οι συμπαγείς, υπεραρθρωτοί ηλεκτρολύτες PEM της Ohmium είναι ιδανικά κατάλληλοι για τη ρύθμιση FPSO με περιορισμένο χώρο.

Το προϊόν τους προσφέρει υψηλή απόδοση και ο ολοκληρωμένος, τυποποιημένος σχεδιασμός επιτρέπει την ευέλικτη και γρήγορη εγκατάσταση, σε κλίμακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης