Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Βρυξέλλες: Οι προτάσεις Μητσοτάκη για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Βρυξέλλες: Οι προτάσεις Μητσοτάκη για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής
Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει στους συνομιλητές του τη σημασία ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση
Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να «μυρίζει μπαρούτι» ενόψει χτυπήματος Ισραήλ στο Ιράν και με νέα αυξημένα κύματα μεταναστών στην Ευρώπη από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενόψει, οι 27 της ΕΕ συζητούν σήμερα και αύριο στις βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα του προσφυγικού, αναζητώντας λύσεις.

Στο κάδρο μπαίνει και η άμεση εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων, τα οποία αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.

Οι θέσεις του πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό με την αυστηρή φύλαξη των ελληνικών, άρα και ευρωπαϊκών, συνόρων, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «έχουν υιοθετηθεί πλήρως από την ηγεσία της Ε.Ε.» και επισημαίνουν πως τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν σε δομές κατά 80%.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει στους συνομιλητές του τη σημασία ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, θα επισημάνει την ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.

Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μία στιγμή που κράτη-μέλη επιβάλλουν ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Λίβανο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Χαρακτηριστικά του, η αλλαγή πολιτικών για τις επιστροφές σε τρίτες χώρες αλλά και για το άσυλο, καθώς και κάποια ανανεωμένη συζήτηση για απελάσεις υπό προϋποθέσεις.

«Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν ώστε να γίνει λιγότερο ελκυστική η προοπτική της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης