Τελευταία Νέα

Γαλλία: Κερδίζει έδαφος το έργο ηλεκτρονικής μεθανόλης των Lhyfe και Elyse Energy

Γαλλία: Κερδίζει έδαφος το έργο ηλεκτρονικής μεθανόλης των Lhyfe και Elyse Energy

Μεγάλη η σημασία του στην προσπάθεια απανθρακοποίησης των θαλάσσιων μεταφορών

Το 2025 θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα των αρχικών μελετών για το έργο ηλεκτρονικής μεθανόλης Green Coast για το οποίο ενώθηκαν η Lhyfe (γαλλική εταιρεία παραγωγής υδρογόνου) και την Elyse Energy (γαλλική εταιρεία ηλεκτρονικών καυσίμων).

Ουσιαστικά πρόκειται για παραγωγή e-μεθανόλης από πράσινο ανανεώσιμο υδρογόνο στην τοποθεσία Montoir-de-Bretagne (λιμάνι της Nantes Saint-Nazaire στη Γαλλία). Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

Το έργο βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη και υπόκειται σε χορήγηση αδειών λειτουργίας, οικοδομικών αδειών και αποφάσεις οικονομικών επενδύσεων.

 

Αμφότερες οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι το έργο είναι «μείζονος» σημασίας για την περιοχή και για ολόκληρο τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών που επιδιώκει να πετύχει την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Οι εταίροι είπαν ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες θαλάσσιες μεταφορές αποτελεί βασική πρόκληση για την επίτευξη του διπλού στόχου της ουδετερότητας άνθρακα και της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνοντας ότι η ηλεκτρονική μεθανόλη που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές πράσινου (ΑΠΕ) υδρογόνου είναι ένα από τα κλειδιά για την απαλλαγή από τον άνθρακα αυτού του τομέα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Nantes Saint-Nazaire Port επέλεξε τη Lhyfe για να δημιουργήσει μια επιχείρηση βιομηχανικής παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου στα τέλη του 2023.

Εκείνη την εποχή, η Lhyfe παρουσίασε τα σχέδιά της για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας με δυνατότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως και 85 τόνους ημερησίως (εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρόλυσης 210 MW), στο Montoir-de-Bretagne (στα βόρεια του τερματικού σταθμού Multivrac), έως το 2028.

Σε κοντινή απόσταση, η Elyse Energy τοποθετήθηκε για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων στη ζώνη του βιομηχανικού λιμένα.

Η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο μερών οδήγησε στην υπογραφή αποκλειστικής συμφωνίας για τη μελέτη της σκοπιμότητας παραγωγής e-μεθανόλης από το πράσινο υδρογόνο της Lhyfe, προκειμένου να απελευθερωθούν οι θαλάσσιες μεταφορές από άνθρακα.

Η υπόλοιπη παραγωγή θα χρησιμοποιηθεί για την απαλλαγή από άνθρακα της κινητικότητας και της βιομηχανίας σε τοπικό επίπεδο.

Το Elyse σχεδιάζει να παράγει 150.000 τόνους ηλεκτρονικής μεθανόλης ετησίως στο εργοτάξιο.

 

Σημειωτέον, η Green Coast αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Loire Estuaire Décarbonation, που υποστηρίζεται από το France 2030 μέσω της πρόσκλησης για έργα Χαμηλής Βιομηχανικής Ζώνης ή ZIBaC, με επικεφαλής την ADELE η οποία περιλαμβάνει το Saint-Nazaire Agglomération, την ένωση δήμων Estuaire & Sillon, την περιοχή Pays de la Loire, το λιμάνι Nantes Saint-Nazaire και το Association des Industriels Loire Estuaire (AILE).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης