Η αύξηση της ζήτησης για συμφωνίες αγοράς ενέργειας από τους κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών πάρκων αντανακλά τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά
Οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs) είναι κρίσιμα σημαντικές για τη σταθεροποίηση των εσόδων για τους κατασκευαστές της αιολικής ενέργειας της Σκανδιναβίας, παρότι η σύναψη τέτοιων συμφωνιών έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη, ειδικά για μικρότερους κατασκευαστές, σύμφωνα με την K2 (εταιρεία συμβούλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).
Η Cristina Fernandez (διευθύντρια πωλήσεων της K2 στην Ευρώπη), είπε σε συνέντευξή της στο Montel ότι η αύξηση της ζήτησης για PPA από τους κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών πάρκων αντανακλά τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά.
«Ένας αυξανόμενος αριθμός έργων αναζητούν PPA και όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για τέτοιες συμφωνίες, τόσο λιγότερο ευνοϊκοί μπορεί να γίνουν οι όροι», είπε, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα οι μικρότεροι προγραμματιστές μπορεί να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε PPA μεγάλης κλίμακας.
Αστάθεια τιμών
Η αστάθεια των τιμών σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξανόμενου μεριδίου των διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο μείγμα παραγωγής και θα μπορούσε να επιδεινωθεί χωρίς σημαντική επέκταση τόσο στη ζήτηση όσο και στη χωρητικότητα αποθήκευσης, προειδοποίησαν οι συμμετέχοντες στην αγορά.
Σύμφωνα με την Fernandez «οι περίοδοι υπερπροσφοράς αύξησαν δραματικά τη συχνότητα των ωρών με αρνητικές τιμές σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή.
Συνέπεια ήταν να αυξήσει και πάλι την ανάγκη των κατασκευαστών να αντισταθμίσουν τις τιμές μέσω PPA ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων για τη σταθεροποίηση των εσόδων».
«Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της σκανδιναβικής αγοράς είναι η απελευθερωμένη δομή της που επιτρέπει στους κατασκευαστές να πωλούν συχνά ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην εμπορική αγορά.
Αν και αυτή η προσέγγιση προσφέρει ευελιξία και δυνατότητες για υψηλές αποδόσεις, εκθέτει επίσης τους κατασκευαστές σε σημαντική αστάθεια τιμών.
Άλλες στρατηγικές αντιστάθμισης μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων για το κλείδωμα των μελλοντικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ή τη διαφοροποίηση των ροών εσόδων μέσω της συμμετοχής σε αγορές χωρητικότητας όπου είναι διαθέσιμη», δήλωσε η Fernandez.
Πρόσθεσε ότι οι αυξανόμενες τιμές των εγγυήσεων προέλευσης (GO) τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.
Ο «κανιβαλισμός» των τιμών απειλεί τα υπεράκτια
Ο «κανιβαλισμός» των τιμών που συμβαίνει όταν πολλά εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράγουν ταυτόχρονα ενέργεια, ήταν επίσης μια σημαντική ανησυχία για έργα με υψηλό πάγιο κόστος, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Πρόκειται για άποψη της Fernandez η οποία θεωρεί ότι ενώ ο σκανδιναβικός υπεράκτιος τομέας βρισκόταν σε καλή θέση για ανάπτυξη λόγω των άφθονων πόρων, της προόδου της τεχνολογίας και των υποστηρικτικών κυβερνητικών στόχων, προκλήσεις όπως το υψηλό κεφαλαιουχικό κόστος, τα ρυθμιστικά εμπόδια και η κοινή γνώμη εξακολουθούν να υφίστανται.
www.worldenergynews.gr